Spędzasz lato w mieście? Potrzebujesz pomysłu na słoneczny weekend? A może jesteś przejazdem? Oto ciekawe miejsca pod gołym niebem w Warszawie, które warto odwiedzić nie tylko latem. Na na relaks, obiad, street food, drinka, wypad ze znajomymi, spotkanie z rodziną, randkę, śniadanie, brunch, leżaki, a może kajaki? Ty decydujesz!

Makaron ryżowy z sosem z owoców tamaryndowca, podawany z warzywami, kiełkami fasoli Mung, chrupiącym tofu i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi – czyż to nie brzmi pysznie? Podpytaliśmy szefa kuchni tajskiej restauracji BASIL & LIME o jego popisowe danie w wersji wege. Dziś mamy dla Ciebie mistrzowski przepis na wegetariański Pad Thai!

Własnoręczne przygotowanie steku to niezwykle satysfakcjonujące doświadczenie. Niestety wiele osób rezygnuje z przyrządzania steków w domowym zaciszu — powodem najczęściej jest brak wystarczającej wiedzy. Tutaj wkraczamy my i wraz z Bartłomiejem Czerwińskim z restauracji Merliniego dostarczamy Ci rozwiązanie!

Czy zdarza Ci się wybrać wino jedynie na podstawie uroku etykiety? A może czujesz, że czas na większą różnorodność? Ten artykuł skierowany jest do każdego, kto chce w końcu zrobić kolejny krok i podczas kolejnej wyprawy do sklepu poczuć się jak prawdziwy sommelier.
Jak wybrać wino, by pasowało do okazji i serwowanego dania? To naprawdę prostsze niż Ci się wydaje! Wystarczy znajomość 7 najpopularniejszych szczepów win i wiedza na co zwrócić uwagę, żeby za każdym razem wybierać dobrze.

Chcesz nauczyć się gotować lub poprawić swoje umiejętności kulinarne bez wychodzenia z domu? A może szukasz pomysłu na prezent dla kuchennego pasjonata? W internecie jesteś w stanie zgłębiać tajniki gotowania czytając, słuchając, oglądając, a nawet gotując podczas transmisji z kulinarnych warsztatów. Trudno jest jednak szybko znaleźć wartościowe treści w gąszczu dostępnych rozwiązań. Od dzisiaj nie musisz tracić czasu, by nauka gotowania online była skuteczna! Wybraliśmy dla Ciebie 5 sprawdzonych sposobów – dla każdego z nich mamy też jedno rekomendowane przez nas konkretne rozwiązanie.

Chcesz zjeść wyśmienity posiłek, ale nie masz ochoty spędzać czasu w restauracji? Wolisz zabrać lunch do domu lub na piknik? A może chcesz zrobić apetyczną niespodziankę komuś bliskiemu? Wybraliśmy dla Ciebie 6 warszawskich restauracji, w których dostaniesz na wynos wyśmienite dania kuchni wegetariańskiej, mięsnej oraz fusion. Smacznego!

Riesling, pinot noir, a może seyval blanc? Nie musimy ich już sprowadzać i szukać zagranicą. Produkty naszych lokalnych winiarzy stały się na tyle dobre, że zachwycają zarówno nas, rodaków, jaki i koneserów wina z całego świata. Polskie wino słynie z tego, że jest produktem naturalnym. Polscy winiarze prowadzą działalność w postaci niewielkich, rodzimych manufaktur.

Jajko – na śniadanie, lunch i kolację. Idealnie nadaje się na każdą porę dnia. Sposobów, na które można je przyrządzić i podać jest całe mnóstwo. Od tych na wytrawnie, po te w wersji na słodko. Potrawy z jaj przyrządza na kilka różnych sposobów. Najczęściej gotuje się je w wodzie, smaży lub piecze. Dla większości z nas jajka to podstawa w kuchni. Stanowią doskonalą bazę do deserów, wartościowy dodatek do sałatek, a także występują w roli głównej jako kulinarni soliści. Przywykliśmy do prostych rozwiązań – jajecznicy, jajek sadzonych czy też jajek na twardo. Najwyższa pora, aby wraz z trendem Fine Dining, odczarować to myślenie i przedstawić wszystkim wielbicielom gotowania znakomite i proste przepisy, w których jajko jest zarówno podstawą, jak i wyśmienitym dodatkiem.

Mięciutki środek, chrupiąca skórka oraz zapach – to sekret idealnego chleba. Do jego wytworzenia nie trzeba wielu składników – to tylko mąka, woda, sól i drożdże. Wiele osób myśli mimo to, że pieczenie chleba to fizyka kwantowa. Nic bardziej mylnego - upiekliśmy domowy chleb! Jest pyszny, chrupiący i miękki w środku. Możliwe? Ano możliwe. Po wszystkim przygotowaliśmy dla Ciebie przepis wraz z instrukcją krok po kroku - sprawdź jak samodzielnie możesz go upiec.