Niezbędnik kulinarny na czas pandemii, czyli jak polubić gotowanie? Od planu po gotowe dania.

Niezbędnik kulinarny na czas pandemii, czyli jak polubić gotowanie? Od planu po gotowe dania.

Pandemia postawiła w zupełnie nowej sytuacji miliony Polaków. Zalecenia rządu i lekarzy są jasne – musimy zachowywać środki bezpieczeństwa. Dotychczasowe beztroskie życie z dnia na dzień odeszło w niepamięć. Wyjścia do restauracji, barów i kawiarni obarczone są lękiem przed zarażeniem się. Koronawirus nie daje za wygraną, choć zagrożenie maleje. Odżywianie się, zwłaszcza teraz, powinno być świadome jak nigdy dotąd. Tylko co, jeśli gotowanie wydaje się czarną magią lub zwyczajnie nie należy do naszych ulubionych zajęć? Zachowajmy spokój, nie taki diabeł straszny jak go malują. Do gotowania należy podejść strategicznie i z uśmiechem.

Recenzje restauracji - restauracja Winosfera Chłodna 31

Motto „Where Wine Meets Culture” przyświeca niezwykłemu miejscu na ulicy Chłodnej 31 w Warszawie. Mieści się tam restauracja Winosfera, która łączy w sobie doznania kulinarne, estetyczne i pozwala smakować wysublimowaną sztukę.

Winosfera Chłodna31 to restauracja, wine shop / wine bar (ponad 400 gatunków win), Kino „Czary” oraz galeria sztuki. Od 2014 roku restauracja znajduje się w prestiżowym przewodniku Michelin i przyciąga swoją kompleksową ofertą koneserów dobrego wina i jedzenia oraz miłośników sztuki.

Aktualności z branży - krótka relacja z premiery Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2019

Aktualności z branży - krótka relacja z premiery Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2019

26 listopada 2018 roku w Amber Expo w Gdańsku odbyła się uroczysta gala i premiera Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2019. Obecnych było 500 gości, a wśród nich – najlepsi szefowie kuchni z różnych stron Polski.

W tym roku odbyła się premiera V polskiej edycji Żółtego Przewodnika Gault & Millau, w której znalazło się aż 640 restauracji z całej Polski. Uroczysta gala była także okazją do wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni w naszym kraju. w wydarzeniu wzięli udział znakomici goście zarówno z Polski, jak i z zagranicy.

Etykieta jedzenia na spotkaniach biznesowych – dlaczego jest ważna?

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze interesy załatwia się przy stole, szczególnie gdy ma to miejsce w sprawdzonej restauracji, wyspecjalizowanej w organizacji spotkań biznesowych. Nieodpowiednie zachowanie przy stole może jednak storpedować nawet najpewniejsze porozumienie, obniżyć pozycję społeczną, zniweczyć szansę na nawiązanie współpracy lub wpłynąć na jakość relacji biznesowych.

Jedzenie zmysłami – tajemnica kulinarnego uniesienia

Jedzenia odgrywa bardzo ważną rolę w naszym życiu. Obecnie to pojęcie nie oznacza jedynie potrzeby fizjologicznej, której główną funkcją jest zaspokojenie głodu. To synonim naszego stylu życia, wyznacznik pozycji społecznej, ważny element interakcji międzyludzkich i sposób wyrażania emocji, opinii oraz poglądów. Poprzez spożywanie posiłków poznajemy inne kultury i smaki oraz doświadczamy wspaniałych doznań, które na długo pozostają w naszej pamięci. Wszystko dlatego, że jemy tak naprawdę wszystkimi zmysłami.

Fine food and dining, czyli kilka słów o "fine diningu"

Od kilku lat obserwujemy w Polsce rozkwitający trend w obszarze "fine diningu". To pojęcie oznacza filozofię przyrządzania i serwowania dań w restauracjach oraz kulturę celebrowania jedzenia. Liczą się zarówno nietuzinkowe rozwiązania i kreatywne kompozycje potraw, jak i profesjonalny serwis kelnerski, atrakcyjna lokalizacja i elegancki wystrój wnętrza restauracji. Jednak przede wszystkim "fine dining" to wspólne spędzanie czasu, świadoma degustacja, komentowanie oraz podziwianie kulinarnych dzieł.

Kontakt

Formularz kontaktowy

Masz pytania i chcesz dowiedzieć się więcej o Fine Diners?

Napisz do nas