Mięciutki środek, chrupiąca skórka oraz zapach – to sekret idealnego chleba. Do jego wytworzenia nie trzeba wielu składników – to tylko mąka, woda, sól i drożdże. Wiele osób myśli mimo to, że pieczenie chleba to fizyka kwantowa. Nic bardziej mylnego - upiekliśmy domowy chleb! Jest pyszny, chrupiący i miękki w środku. Możliwe? Ano możliwe. Po wszystkim przygotowaliśmy dla Ciebie przepis wraz z instrukcją krok po kroku - sprawdź jak samodzielnie możesz go upiec.
Składniki domowego chleba
- Wybierz typ mąki. Na start warto wybrać mąkę pszenną chlebową. Na rynku dostępne są także mąki: pszenna tortowa, pszenna pełnoziarnista, pszenna razowa, orkiszowa, żytnia, żytnia razowa, kukurydziana, gryczana i wiele innych.
- Zaopatrz się w drożdże. W tym temacie również masz wybór. Na rynku dostępne są drożdże suche i świeże. Warto wybrać te świeże, jednakże decyzja należy do Ciebie.
- Przygotuj wodę. Ta powinna być w temperaturze letniej. Jeśli masz taką możliwość, wybierz filtrowaną.
- Nie zapomnij o nośniku smaku jakim jest tłuszcz. Pobudza kubki smakowe i przedłuża świeżość. Czym byłby upieczony chlebek bez masła?
- Sól. Gdy o niej zapomnisz, Twoje pieczywo stanie się bez wyrazu.
- Inne. W szczególności ziarna. Są świetnym dodatkiem i uzupełnieniem. Możesz z nich korzystać według uznania.
Etapy pieczenia domowego chleba
Wyrabianie pieczywa, fermentacja i pieczenie to pewien proces. Warto się z nim zaznajomić, żeby móc świadomie i z uśmiechem na ustach rozpocząć swoją kulinarną przygodę z wypiekaniem pieczywa.
- Mieszanie – proces wyrabiania jest kluczowy. To od niego w dużej mierze zależy efekt końcowy. Podejdź do tego ze spokojem i poświęć swój czas na ręczne wyrabianie ciasta (napowietrzanie).
- Fermentacja – niczym dzieci w przedszkolu, wyrobione starannie ciasto potrzebuje leżakowania. Pozwól, aby zaszły procesy fermentacyjne.
- Formowanie – na ten etap każdy czeka z niecierpliwością. Twój bochenek chleba zaraz trafi do piekarnika. Nadaj mu kształt. Okrągły, podłużny, a może kwadratowy?
- Pieczenie – na tym etapie zadbaj o drobne szczegóły. Temperatura i sposób wypiekania są bardzo ważne. Ustaw piekarnik na 180 stopni C z funkcją grzania z góry i z dołu (bez termoobiegu).
- Stygnięcie – kiedy dom jest już wypełniony tym cudownym zapachem, czekanie na to by pieczywo ostygło jest niesłychanie trudne. Warto odbyć tę walkę, gdyż chleb potrzebuje czasu by odparować. W ten sposób skórka stanie się chrupiąca.
Przepis na domowy chleb
Składniki:
10 gram drożdży
600 gram mąki pszennej chlebowej
400 ml wody w letniej temperaturze
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania domowego chleba
Wymieszaj drożdże w letniej wodzie (100 ml). Dodaj 100 g przesianej mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Zwróć uwagę na temperaturę. Drożdże najlepiej wyrastają w cieple. Jeśli w Twojej kuchni jest chłodno, ustaw piekarnik na 40 stopni C i tam pozostaw ciasto. Po upływie tego czasu dodaj resztę składników. Warto odlać odrobinę wody i wymieszać z nią sól, tak aby mogła lepiej połączyć się z resztą składników. Przed Tobą jeden z najważniejszych etapów – zagniatanie ciasta. Przełóż ciasto na stolnicę lub blat oprószony mąką. Przed zagniataniem umyj ręce, a następnie wysusz i posyp je mąką. Pozwoli Ci to na sprawniejszą pracę z ciastem. Poświęć tej czynności od 5 do 10 min. Po tym czasie pozwól, aby Twoje ciasto odpoczęło, napowietrzyło się i wyrosło. Pozostaw je na 2 – 3 godziny w temperaturze pokojowej. Nie zapomnij przykryć masy ściereczką. Twoje ciasto powinno podwoić objętość. Gdy to się stanie przełóż ciasto ponownie na blat i stolnicę i uformuj bochenek według uznania. Jeszcze chwila cierpliwości. Pozostaw swój prawie gotowy do wypiekania chlebek w blaszce na 1,5 godziny. Oczywiście jeśli należysz do niecierpliwych, możesz pominąć ten proces. Jednakże pieczywo jest tym smaczniejsze, im dłużej podlega procesom fermentacyjnym. Uff, rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wybierz tryb grzania z góry i z dołu, bez termoobiegu. Jeśli chcesz, możesz wstawić do niego miskę z wodą. Za jej sprawą chleb powinien być bardziej chrupki z zewnątrz, a w środku pozostawać wilgotny. Piecz przez 40 – 45 min. Po tym czasie wyjmij swój idealny chlebek z formy i odstaw do wystudzenia. Smacznego!*
*Wszystkie wskazówki zostały sprawdzone oraz zaczerpnięte z książki Piotra Kucharskiego „Chleb domowa piekarnia”.
Ps. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią lub przepisem w komentarzu.