Makaron ryżowy z sosem z owoców tamaryndowca, podawany z warzywami, kiełkami fasoli Mung, chrupiącym tofu i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi – czyż to nie brzmi pysznie? Podpytaliśmy szefa kuchni tajskiej restauracji BASIL & LIME o jego popisowe danie w wersji wege. Dziś mamy dla Ciebie mistrzowski przepis na wegetariański Pad Thai!
Delikatny makaron ryżowy, chrupiące dodatki i orientalny sos z tamaryndowca. Pad Thai, czyli tradycyjne danie kuchni tajskiej oszałamia mnogością kolorów i aromatów. Ten klasyk znany jest dziś właściwie w każdym zakątku świata. Nic dziwnego – smakuje obłędnie, przygotowuje się go szybko i bardzo prosto odtworzyć go w wersji wegetariańskiej! Jak zrobić Pad Thai z tofu zdradził nam dziś Thanawat Na Nagara, szef kuchni warszawskiego imperium tajskiej sztuki kulinarnej – restauracji BASIL & LIME, mieszczącej się przy ulicy Puławskiej 27.
Wegetariański Pad Thai - składniki
(porcja dla jednej osoby)
200 g makaronu ryżowego 5 mm
1 jajko
5-10 g kukurydzy „baby”
5-10 g groszku cukrowego
5-10 g marchewki
5-10 g grzybów Mun
5-10 g czerwonej papryki
10 g tofu
15 g orzeszków ziemnych
10 g kiełków fasoli Mung
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
15 g dymki
1 szt. świeżej tajskiej papryczki chili
15 g cebuli czerwonej
1 szt. limonki
1 łyżka oleju do smażenia
Sos wegetariańskiego Pad Thai:
50 g pasty z tamaryndowca
¼ łyżeczki soli
30 g cukru palmowego (alternatywnie: białego)
½ łyżeczki sosu sojowego ciemnego
300 ml wody
Fot. Dawid Sadowski
Wege Pad Thai – sposób przygotowania
1. Makaron ryżowy włóż do naczynia z zimną wodą na 30 min. Dobrze odsącz.
2. Do niewielkiego garnka wlej wodę i zagotuj. Dodaj pastę z tamaryndowca i duś przez 15-20 min. Gotuj cały czas mieszając, następnie dodaj cukier, sól i sos sojowy ciemny. Po przestygnięciu odcedź powstałą zawiesinę przez sitko do osobnego naczynia.
3. Kukurydzę, czerwoną paprykę i groszek pokrój na cienkie plasterki lub paseczki. Grzyby Mun opłucz i włóż do naczynia z ciepłą wodą na 30 min. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie paseczki. Odetnij ogonki kiełków fasoli i zblanszuj kiełki. Cebulę obierz i poszatkuj. Dymkę pokrój na 3 cm kawałki. Tofu pokrój w kostkę i usmaż na gorącym oleju na chrupko. Orzeszki pokrusz ręcznie lub przy użyciu blendera.
4. Rozgrzej olej na patelni lub woku. Na gorący olej wbij jajko i podsmaż, mieszając. Dodaj cebulę, cały czas mieszając. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa (kukurydzę, groszek, marchewkę i paprykę) i mieszaj przez mniej niż minutę. Dodaj makaron, a potem cukier i sos sojowy. Zamieszaj i dodaj przestudzony i odcedzony wcześniej sos wege Pad Thai. Dobrze wymieszaj, a na koniec dodaj tofu, kiełki i dymkę. Podawaj na płaskim talerzu z pokruszonymi orzeszkami, świeżą kolendrą i ćwiartką limonki. Smacznego!
Fot. Dawid Sadowski
Szef kuchni i właściciel warszawskiej restauracji BASIL & LIME – Thanawat Na Nagara znany też jako "Szef Big" już od 10 lat rozpieszcza podniebienia swoich klientów z całego świata. Dziś jest jednym z czołowych tajskich szefów kuchni w Polsce i pełni funkcję konsultanta restauratorów kilku najlepszych azjatyckich restauracji w Warszawie. BASIL & LIME to wyjątkowe miejsce na mapie stolicy, które łączy koncept nowoczesnej restauracji z tradycyjną, oryginalną kuchnią tajską.
A może, zamiast gotowania wolisz skosztować wegetariańskiego Pad Thai w wykonaniu samego mistrza? w naszej ofercie znajdziesz zarówno menu degustacyjne, jak i vouchery na kolację w restauracji BASIL & LIME. Idealne także na prezent dla kulinarnego konesera! Jeśli z kolei udało Ci się odtworzyć przepis na wege Pad Thai z tofu w domu, podziel się z nami wrażeniami!