Jajko – na śniadanie, lunch i kolację. Idealnie nadaje się na każdą porę dnia. Sposobów, na które można je przyrządzić i podać jest całe mnóstwo. Od tych na wytrawnie, po te w wersji na słodko. Potrawy z jaj przyrządza na kilka różnych sposobów. Najczęściej gotuje się je w wodzie, smaży lub piecze. Dla większości z nas jajka to podstawa w kuchni. Stanowią doskonalą bazę do deserów, wartościowy dodatek do sałatek, a także występują w roli głównej jako kulinarni soliści. Przywykliśmy do prostych rozwiązań – jajecznicy, jajek sadzonych czy też jajek na twardo. Najwyższa pora, aby wraz z trendem Fine Dining, odczarować to myślenie i przedstawić wszystkim wielbicielom gotowania znakomite i proste przepisy, w których jajko jest zarówno podstawą, jak i wyśmienitym dodatkiem.
Szakszuka
Składniki
2-4 jajka
2 pomidory malinowe
1 ząbek czosnku
½ cebuli
Oregano
Tymianek
Gałka muszkatołowa
Cynamon
Kurkuma
Kolendra
Słodka papryczka
Ostra papryczka
Kmin rzymski
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzej patelnię. Dodaj łyżkę oliwy. Następnie wrzuć cebulę i czosnek. Podsmażaj, aż się zarumieni. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory. Zamieszaj całość. Pozostaw na małym ogniu i dodaj wszystkie przyprawy. Wbij jajka i gotuj pod przykryciem od 3 do 5 minut. Na sam koniec polecam posypać z wierzchu świeżą kolendrą. Rewelacyjnie smakuje w towarzystwie świeżej bagietki z masłem.
Sałatka „Bomba witaminowa” z jajkiem
Składniki
4-5 pomidorków koktajlowych
2-3 rzodkiewki
½ avocado
25g sera feta
Kiełki
Ziarna słonecznika
Quinoa
1-2 jajka
2 łyżki oliwa
1 mała łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 mała łyżeczka Oregano
1 mała łyżeczka
Ocet balsamiczny
Sposób przygotowania
Przygotuj wcześniej kaszę quinoa. Polecamy gotować ją w proporcji 1:1 (1 szklanki wody na 1 szklankę kaszy), ale warto sprawdzić przepis na odwrocie opakowania. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój według uznania. Jajko ugotuj na twardo (od 5 do 7 minut). Oliwę połącz z miodem, cytryną, czosnkiem, oregano i octem balsamicznym. Na talerz połóż kaszę, warzywa, jajka oraz fetę. Posyp kiełkami i polej sosem. Taka sałatka to istna bomba zdrowia.
Zupa z młodej botwinki z jajkiem
Składniki
1 litr bulionu
1 pęczek botwinki wraz z burakami
500 g młodych ziemniaków
2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
5 łyżek śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów
pół pęczka koperku
1-2 jajka
5 łyżek koncentratu buraczanego
Sposób przygotowania
Odetnij liście botwinki od buraków, dokładnie umyj liście, a buraki obierz (powinny być wcześniej ugotowane). Liście posiekaj na desce, a buraki pokrój na cienkie półplasterki lub zetrzyj na tarce. Ziemniaki umyj i obierz, pokrój na cienkie plasterki lub w kostkę. W szerokim garnku na oliwie podsmaż ziemniaki (ok. 5 - 7 minut). Następnie wlej gorący bulion i zagotuj. Pamiętaj, aby gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie. W połowie gotowania dodaj buraczki (plasterki lub starte). Następnie dodaj posiekane łodyżki oraz liście botwinki i gotuj przez ok. 3 – 5 minut. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Dodaj koncentrat buraczany, sok z cytryny, śmietankę oraz posiekany koperek. Oddzielnie, w małym garnku, ugotuj jajka na twardo.
Frittata na zielono
Składniki
150g szpinaku w liściach
4 jajka
2 łyżki mleka
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku
125 g tartego sera – świetnie sprawdza się parmezan
opcjonalnie – na wierzch pomidorki koktajlowe lub rukola
Sposób przygotowania
Jajka roztrzep. Dodaj sól, pieprz, mleko i wymieszaj. Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj go do masy jajecznej. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej patelnię, dodaj tłuszcz, wrzuć czosnek ze szpinakiem. Smaż 1-2 minuty i wlej masę jajeczną. Całość smaż z dwóch stron po ok. 10 minut. Danie smakuje rewelacyjnie z pomidorkami, pesto oraz rukolą.