Czy zdarza Ci się wybrać wino jedynie na podstawie uroku etykiety? A może czujesz, że czas na większą różnorodność? Ten artykuł skierowany jest do każdego, kto chce w końcu zrobić kolejny krok i podczas kolejnej wyprawy do sklepu poczuć się jak prawdziwy sommelier.
Jak wybrać wino, by pasowało do okazji i serwowanego dania? To naprawdę prostsze niż Ci się wydaje! Wystarczy znajomość 7 najpopularniejszych szczepów win i wiedza na co zwrócić uwagę, żeby za każdym razem wybierać dobrze.
Szczepy win białych
Chardonnay
Chardonnay to szczep winny, który dobrze czuje się w różnorodnych warunkach, dlatego uprawia się go niemal w każdym kraju winiarskim. Te z cieplejszych rejonów, jak środkowa Francja, będą odznaczać się kwasowością, posmakiem śliwki, jabłka, gruszki i cytrusów. Uprawiane w cieplejszych miejscach, jak Australia, będą charakteryzować się mocniejszym aromatem cytrusów oraz brzoskwiniami i melonem. Natomiast w chardonnay z Kalifornii, czyli regionu gorącego, łatwiej wyczuć nuty bananów i mango.
Z czym łączyć chardonnay? Kwasowe, świeże odmiany doskonale komponują się z rybami i owocami morza oraz miękkimi serami. z kolei ciężkie będzie pasowało do delikatnych mięs i serów twardych, długo dojrzewających.
Jak wybrać dobre wino ze szczepu chardonnay? W większości przypadków najlepiej wybierać wina młode — maksymalnie 5-letnie. Dobre chardonnay powinno być wytrawne, mieć zawartość alkoholu na poziomie 11,5–13,5% jeśli pochodzi z Francji lub 13,5-14,5% jeśli jest z Australii, Kalifornii lub Chile.
Sauvignon blanc
Sauvignon blanc charakteryzują świeże, orzeźwiające aromaty oraz wysoka kwasowość. Można wyczuć w tym winie zioła, pokrzywę, trawę oraz zielone jabłko. Co więcej, wina z cieplejszych stref — np. Nowej Zelandii — dodatkowo oferują aromaty egzotycznych owoców.
Z czym łączyć sauvignon blanc? z rybami o delikatnym mięsie, owocami morza, szparagami i innymi zielonymi warzywami.
Jak wybrać dobre wino ze szczepu sauvignon blanc? Przede wszystkim, powinno być wytrawne, ewentualnie półwytrawne. Warto wybrać te francuskie z apelacji (obszarów) Entre-Deux-Mers, Graves i Pessac-Léognan. Wyjątkiem jest słodkie SB, produkowane w Sauternes. Znawcy chwalą szczególnie również SB z Nowej Zelandii — Wyspy Południowej, Martinborough, Gisborne i Hawke’s Bay. Zawartość alkoholu w sauvignon blanc to 10-11,5% dla win z Francji, 12,5–13,5% dla win z Nowej Zelandii i Afryki, 13,5–14,5% z Kalifornii.
Riesling
Omawiając szczepy winne, nie możemy pominąć rieslinga. Mówi się, że nie ma białego wina, którego nie można nim zastąpić. Wszystko dlatego, że riesling może być różny — od superwytrawnych, mocno kwaskowatych, po bardzo słodkie o niskiej zawartości alkoholu. Pomiędzy nimi znajduje się jeszcze cały wachlarz możliwości. Wszystkie łączy jednak charakterystyczny aromat cytrusów oraz mineralna nuta.
Z czym łączyć riesling? Wytrawne rieslingi świetnie pasują do ryb, owoców morza, dań z kapusty, szparagów oraz drobiu. z kolei słodszy riesling będzie dobrym kompanem dla owoców i ciast z owocami.
Jak wybrać dobre wino ze szczepu riesling? Zdecydowana większość rieslingów odznacza się niską zawartością alkoholu — do 13,5%, a najlepsze wina produkowane są w Niemczech i Austrii.
Szczepy win czerwonych
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon to wino o nutach czarnej porzeczki i papryki. w zależności od pochodzenia może być dość ciężkie — głównie te z Bordeaux, Toskanii czy Kalifornii — lub stosunkowo lekkie, słodsze — z Chile i Australii. Poza czystym CS popularne są rónież tzw. Mieszanki bordoskie, które łączą ten szczep z merlotem lub cabernet franc.
Z czym pić Cabernet Sauvignon? Żeberka, befsztyk, polędwica, do tego gęste sosy i dużo przypraw — towarzystwo dla CS musi być konkretne i pełne zdecydowanych smaków.
Jak wybrać dobre wino ze szczepu Cabernet Sauvignon? Sięgnąć po półwytrawne, przynajmniej 7-letnie. Skąd? Klasycznie z lewego brzegu Bordeaux, Prowancji i Langwedocji, ale również Kalifornii, Toskanii, Chile, Australii. w większości win z tej odmiany poziom alkoholu wynosi 13,5-14,5%, jednak butelki z Australii, Chile i Kalifornii mogą sięgać 15%.
Syrah (shiraz, sirah)
Pijąc shiraz, czujemy aromaty porzeczki, śliwki i maliny, a także korzennych przypraw i pieprzu. Winorośle, które rosną w cieplejszym klimacie — Kalifornia, Hiszpania — dają zazwyczaj wyższą zawartość alkoholu oraz smak jagód i jeżyn. z kolei dojrzewające w chłodniejszych rejonach, jak Francja i Chile, są lżejsze i smakują oliwką.
Z czym pić shiraz/ syrah? Najlepiej z solidnym kawałkiem mięsa. Będzie pasować zarówno do grillowanej wołowiny, steku czy żeberek, jak również kaczki, kurczaka i przepiórki.
Jak wybrać dobre wino ze szczepu syrah/ shiraz? Warto zwrócić uwagę na pochodzenie. Europejski shiraz najlepiej będzie smakował, jeśli przyjedzie z Langwedocji, Prowansji, Doliny Rodanu, Toskanii, Sycylii, Kastylii i Katalonii. Godny uwagi jest również syrah z południowej Australii. Zawartość alkoholu w shiraz z Kalifornii i Australii powinna mieścić się w zakresie 14,5–15,5%, natomiast w tych z Europy 13,5-14,5%.
Merlot
Merlot to najpopularniejszy szczep we Francji oraz niezwykle popularny w innych krajach — Chile, USA, Australii czy Włoszech. Młody merlot pachnie czerwonymi owocami jak wiśnia, malina, śliwka i borówka. w starszym poczujemy również skórę czy przyprawy.
Z czym pić merlot? w zasadzie każdy merlot będzie dobrze smakować w towarzystwie dań na bazie pomidorów, więc sprawdzi się np. podczas kolacji w stylu włoskim. Lekki, owocowy dobrze pasuje m.in. do indyka, a cięższy do mięs wołowego lub jagnięcego.
Jak wybrać dobre wino ze szczepu merlot? Najlepszy merlot to merlot z Bordeaux, z apelacji Saint-Émilion czy Pomerol. w niższym budżecie warto sięgnąć po wina z Castillon Côtes de Bordeaux, Castillon Côtes de Bordeaux czy Lalande de Pomerol. Poziom alkoholu powinien mieścić się w widełkach 11,5-13,5%. Jeśli chcemy spróbować merlota z Chile lub USA, lepiej sięgnąć po mocniejsze, o zawartości alkoholu 13,5-14,5%.
Pinot Noir
Wśród szczepóin czerwonych popularny jest również pinot noir. Świeżość, kwasowość i taniny to znak rozpoznawczy każdego wina tego szczepu. w zależności od regionu, z którego pochodzą, mogą charakteryzować się smakiem żurawiny i czereśni (regiony chłodne) lub malin
Z czym pić pinot noir? Pinot noir pasuje do wielu dań. Komponuje się z dziczyzną, tłustymi rybami i delikatnymi w smaku serami.
Jak wybrać dobre wino ze szczepu pinot noir? Wino z tego szczepu powinno zawierać 13,5-14,5% alkoholu. Jeśli chodzi o pochodzenie, najlepiej sięgać po butelki z Burgundii, Szampanii, Alzacji, Dolomitów czy Toskanii, a spoza Europy z Martinborough (Nowa Zelandia) oraz Kalifornii.
Masz jakieś swoje sprawdzone sposoby? Podziel się nimi w komentarzu!