Jak zawsze wybierać dobre wino znając tylko 7 szczepów win?

Jak zawsze wybierać dobre wino znając tylko 7 szczepów win?

Czy zdarza Ci się wybrać wino jedynie na podstawie uroku etykiety? A może czujesz, że czas na większą różnorodność? Ten artykuł skierowany jest do każdego, kto chce w końcu zrobić kolejny krok i podczas kolejnej wyprawy do sklepu poczuć się jak prawdziwy sommelier.

Jak wybrać wino, by pasowało do okazji i serwowanego dania? To naprawdę prostsze niż Ci się wydaje! Wystarczy znajomość 7 najpopularniejszych szczepów win i wiedza na co zwrócić uwagę, żeby za każdym razem wybierać dobrze.


Szczepy win białych

Chardonnay

Chardonnay to szczep winny, który dobrze czuje się w różnorodnych warunkach, dlatego uprawia się go niemal w każdym kraju winiarskim. Te z cieplejszych rejonów, jak środkowa Francja, będą odznaczać się kwasowością, posmakiem śliwki, jabłka, gruszki i cytrusów. Uprawiane w cieplejszych miejscach, jak Australia, będą charakteryzować się mocniejszym aromatem cytrusów oraz brzoskwiniami i melonem. Natomiast w chardonnay z Kalifornii, czyli regionu gorącego, łatwiej wyczuć nuty bananów i mango.

Z czym łączyć chardonnay? Kwasowe, świeże odmiany doskonale komponują się z rybami i owocami morza oraz miękkimi serami. z kolei ciężkie będzie pasowało do delikatnych mięs i serów twardych, długo dojrzewających.

Jak wybrać dobre wino ze szczepu chardonnay? W większości przypadków najlepiej wybierać wina młode — maksymalnie 5-letnie. Dobre chardonnay powinno być wytrawne, mieć zawartość alkoholu na poziomie 11,5–13,5% jeśli pochodzi z Francji lub 13,5-14,5% jeśli jest z Australii, Kalifornii lub Chile.

Wino białe

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc charakteryzują świeże, orzeźwiające aromaty oraz wysoka kwasowość. Można wyczuć w tym winie zioła, pokrzywę, trawę oraz zielone jabłko. Co więcej, wina z cieplejszych stref — np. Nowej Zelandii — dodatkowo oferują aromaty egzotycznych owoców.

Z czym łączyć sauvignon blanc? z rybami o delikatnym mięsie, owocami morza, szparagami i innymi zielonymi warzywami.

Jak wybrać dobre wino ze szczepu sauvignon blanc? Przede wszystkim, powinno być wytrawne, ewentualnie półwytrawne. Warto wybrać te francuskie z apelacji (obszarów) Entre-Deux-Mers, Graves i Pessac-Léognan. Wyjątkiem jest słodkie SB, produkowane w Sauternes. Znawcy chwalą szczególnie również SB z Nowej Zelandii — Wyspy Południowej, Martinborough, Gisborne i Hawke’s Bay. Zawartość alkoholu w sauvignon blanc to 10-11,5% dla win z Francji, 12,5–13,5% dla win z Nowej Zelandii i Afryki, 13,5–14,5% z Kalifornii. 

Riesling

Omawiając szczepy winne, nie możemy pominąć rieslinga. Mówi się, że nie ma białego wina, którego nie można nim zastąpić. Wszystko dlatego, że riesling może być różny — od superwytrawnych, mocno kwaskowatych, po bardzo słodkie o niskiej zawartości alkoholu. Pomiędzy nimi znajduje się jeszcze cały wachlarz możliwości. Wszystkie łączy jednak charakterystyczny aromat cytrusów oraz mineralna nuta.

Z czym łączyć riesling? Wytrawne rieslingi świetnie pasują do ryb, owoców morza, dań z kapusty, szparagów oraz drobiu. z kolei słodszy riesling będzie dobrym kompanem dla owoców i ciast z owocami.

Jak wybrać dobre wino ze szczepu riesling? Zdecydowana większość rieslingów odznacza się niską zawartością alkoholu — do 13,5%, a najlepsze wina produkowane są w Niemczech i Austrii.


Szczepy win czerwonych

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon to wino o nutach czarnej porzeczki i papryki. w zależności od pochodzenia może być dość ciężkie — głównie te z Bordeaux, Toskanii czy Kalifornii — lub stosunkowo lekkie, słodsze — z Chile i Australii. Poza czystym CS popularne są rónież tzw. Mieszanki bordoskie, które łączą ten szczep z merlotem lub cabernet franc.

Z czym pić Cabernet Sauvignon? Żeberka, befsztyk, polędwica, do tego gęste sosy i dużo przypraw — towarzystwo dla CS musi być konkretne i pełne zdecydowanych smaków.

Jak wybrać dobre wino ze szczepu Cabernet Sauvignon? Sięgnąć po półwytrawne, przynajmniej 7-letnie. Skąd? Klasycznie z lewego brzegu Bordeaux, Prowancji i Langwedocji, ale również Kalifornii, Toskanii, Chile, Australii. w większości win z tej odmiany poziom alkoholu wynosi 13,5-14,5%, jednak butelki z Australii, Chile i Kalifornii mogą sięgać 15%.

Syrah (shiraz, sirah)

Pijąc shiraz, czujemy aromaty porzeczki, śliwki i maliny, a także korzennych przypraw i pieprzu. Winorośle, które rosną w cieplejszym klimacie — Kalifornia, Hiszpania — dają zazwyczaj wyższą zawartość alkoholu oraz smak jagód i jeżyn. z kolei dojrzewające w chłodniejszych rejonach, jak Francja i Chile, są lżejsze i smakują oliwką.

Z czym pić shiraz/ syrah? Najlepiej z solidnym kawałkiem mięsa. Będzie pasować zarówno do grillowanej wołowiny, steku czy żeberek, jak również kaczki, kurczaka i przepiórki.

Jak wybrać dobre wino ze szczepu syrah/ shiraz? Warto zwrócić uwagę na pochodzenie. Europejski shiraz najlepiej będzie smakował, jeśli przyjedzie z Langwedocji, Prowansji, Doliny Rodanu, Toskanii, Sycylii, Kastylii i Katalonii. Godny uwagi jest również syrah z południowej Australii. Zawartość alkoholu w shiraz z Kalifornii i Australii powinna mieścić się w zakresie 14,5–15,5%, natomiast w tych z Europy 13,5-14,5%.

Wino czerwone

Merlot

Merlot to najpopularniejszy szczep we Francji oraz niezwykle popularny w innych krajach — Chile, USA, Australii czy Włoszech. Młody merlot pachnie czerwonymi owocami jak wiśnia, malina, śliwka i borówka. w starszym poczujemy również skórę czy przyprawy.

Z czym pić merlot? w zasadzie każdy merlot będzie dobrze smakować w towarzystwie dań na bazie pomidorów, więc sprawdzi się np. podczas kolacji w stylu włoskim. Lekki, owocowy dobrze pasuje m.in. do indyka, a cięższy do mięs wołowego lub jagnięcego.

Jak wybrać dobre wino ze szczepu merlot? Najlepszy merlot to merlot z Bordeaux, z apelacji Saint-Émilion czy Pomerol. w niższym budżecie warto sięgnąć po wina z Castillon Côtes de Bordeaux, Castillon Côtes de Bordeaux czy Lalande de Pomerol. Poziom alkoholu powinien mieścić się w widełkach 11,5-13,5%. Jeśli chcemy spróbować merlota z Chile lub USA, lepiej sięgnąć po mocniejsze, o zawartości alkoholu 13,5-14,5%.

Pinot Noir

Wśród szczepóin czerwonych popularny jest również pinot noir. Świeżość, kwasowość i taniny to znak rozpoznawczy każdego wina tego szczepu. w zależności od regionu, z którego pochodzą, mogą charakteryzować się smakiem żurawiny i czereśni (regiony chłodne) lub malin 

Z czym pić pinot noir? Pinot noir pasuje do wielu dań. Komponuje się z dziczyzną, tłustymi rybami i delikatnymi w smaku serami. 

Jak wybrać dobre wino ze szczepu pinot noir? Wino z tego szczepu powinno zawierać 13,5-14,5% alkoholu. Jeśli chodzi o pochodzenie, najlepiej sięgać po butelki z Burgundii, Szampanii, Alzacji, Dolomitów czy Toskanii, a spoza Europy z Martinborough (Nowa Zelandia) oraz Kalifornii.

Szczepy win

Masz jakieś swoje sprawdzone sposoby? Podziel się nimi w komentarzu!

Kontakt

Formularz kontaktowy

Masz pytania i chcesz dowiedzieć się więcej o Fine Diners?

Napisz do nas

Zapisz
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookies
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli odmówisz korzystania z plików cookie, ta strona internetowa może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Zaakceptuj wszystkie
Odrzuć wszystkie
Czytaj więcej
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Akceptuję
Odrzuć
Snowplow
Akceptuję
Odrzuć
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
Facebook
Akceptuję
Odrzuć
Google
Akceptuję
Odrzuć
Quantcast
Akceptuję
Odrzuć
Unknown
Unknown
Akceptuję
Odrzuć