6 nieoczywistych restauracji poza Warszawą, które warto odwiedzić

6 nieoczywistych restauracji poza Warszawą, które warto odwiedzić

Gdzie dobrze zjeść poza Warszawą? Romantyczna winiarnia nad jeziorem, steki pod chmurką, a może otwarta kuchnia? Dziś przychodzimy z listą 6 ciekawych miejsc z wyjątkową kuchnią, idealnych na wypad za miasto.


WINIARNIA NAD JEZIOREM

gdzie: Józefów ul. Nadwiślańska 96A

odległość od Warszawy: 20 km

charakter: przytulnie na wypad z rodziną

rezerwacja stolika: wymagana

Winiarnia nad Jeziorem to restauracja, która mieści się nad jeziorem Łacha w zacisznym Józefowie. To, co rzuca się w oczy tuż po przyjechaniu na miejsce, to klimatyczny, drewniany taras z widokiem na przepiękny krajobraz. Winiarnia jest świetnym wyborem dla wszystkich poszukujących miejsca na obiad w przytulnej atmosferze i niemal filmowej scenerii. W menu dominują potrawy regionalne podane w nowocześniejszej odsłonie oraz oczywiście – doskonałe wino. Restauracja przyjazna rodzinom z dziećmi.


RESTAURACJA ARUANA

gdzie: Serock ul. Czesława Miłosza 14A

odległość od Warszawy: 40 km

charakter: we dwoje na dania sezonowe 

rezerwacja stolika: wymagana

Jeśli szukasz restauracji na szybki wypad poza Warszawę, zdecydowanie warto odwiedzić hotel Narvil oraz restaurację Aruana. Menu w całości oparte jest tu na regionalnych oraz sezonowych produktach. Specjalnością szefa kuchni jest kuchnia polska – tradycyjne smaki w intrygującej, nowoczesnej odsłonie. Wiosną będziesz mieć więc okazję skosztować szparagów z czosnkiem niedźwiedzim, a jesienią foie gras ze śliwką węgierką.


RESTAURACJA SŁONY DYM

gdzie: Skaryszew, ul. Juliusza Słowackiego 84

odległość od Warszawy: 115 km

charakter: z przyjaciółmi na steka pod chmurką 

rezerwacja stolika: zalecana

Słony Dym to oryginalny koncept gastronomiczny otworzony tuż przy hotelu Leśny Dwór. Miejsce położone jest w zacisznej miejscowości tuż za Radomiem i pozwala na przyjemne spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu – kuchnia mieści się bowiem całkowicie na zewnątrz. Co prawda karta menu jest krótka, ale obfitująca w dania, z którego restauracja słynie: mięsa. Jeśli więc szukasz restauracji poza Warszawą, w której skosztujesz starannie wyselekcjonowanego mięsa prosto z rozgrzanego rusztu lub wędzarni – Słony Dym będzie świetnym wyborem. Daniem popisowym są tam oczywiście steki.


RESTAURACJA POWIDOK

gdzie: Łódź, Plac Wolności 8

odległość od Warszawy: 130 km

charakter: dla fanów deserów, sztuki i pięknych widoków

rezerwacja stolika: zalecana

Powidok to ciekawe połączenie restauracji i galerii sztuki. Tylko tam najlepsze przysmaki europejskiej kuchni zjesz w towarzystwie zachwycających obrazów. Artystyczna dusza właścicieli oraz kucharzy przejawia się na każdym kroku – nie tylko w klimatycznym wnętrzu, ale nawet w samym wyglądzie potraw. Wszystko wygląda tam jak małe dzieło sztuki. Wśród dań głównych znajdziesz między innymi kaczkę z purée z buraka z maliną oraz królika podanego z kopytkami w sosie blanquette. Co więcej, latem możesz zjeść obiad na restauracyjnym tarasie z widokiem na łódzki Plac Wolności.


 RESTAURACJA KUCHNIA BOTANIKA

Gdzie: Kazimierz Dolny, ul. Krakowska 11

Odległość od Warszawy: 140 km

charakter: we dwoje na kaczkę lub danie wege 

rezerwacja stolika: zalecana

Jeśli zastanawiasz się, jakie jest najbardziej romantyczne miejsce we wschodniej części Polski – jest nim właśnie restauracja Kuchnia Botanika. Mieści się w Parku Krajobrazowym w klimatycznym Kazimierzu Dolnym nad Wisłą przy hotelu Vincent. Restauracja słynie nie tylko z urokliwego wnętrza i urzekającego ogrodu, ale także z różnorodnej kuchni i lokalnych składników. To idealne miejsce dla fanów bezmięsnych dań – trudno znaleźć w Kazimierzu smaczniejsze zupy czy truflowe orkiszotto. Wielbiciele mięs mogą się z kolei rozkoszować ich flagową kaczką.

RESTAURACJA KUCHNIA OTWARTA

gdzie: Lublin, ul. Nałęczowska 18

odległość od Warszawy: 170 km

charakter: na romantyczną kolację przy drinku

rezerwacja stolika: zalecana

Przy okazji wizyty w Lublinie polecamy z kolei odwiedzenie restauracji Kuchnia Otwarta. Dlaczego otwarta? Dlatego, że cały spektakl przygotowania potraw odbywa się na oczach gości. Miejsce słynie z doskonałych win oraz autorskich dań. W menu stale pojawiają się produkty od lokalnych hodowców, a także potrawy, desery czy drinki sezonowe (np. koktajl z prosecco i kwiatów czarnego bzu).

Zdecydowanie warto czasem wyjrzeć poza Warszawę, by przekonać się, że najbardziej urokliwe miejsca z najlepszą kuchnią można znaleźć czasem w najmniej spodziewanych miejscach. Napisz w komentarzu, jakie są Twoje ulubione restauracje poza Warszawą!

Kontakt

Formularz kontaktowy

Masz pytania i chcesz dowiedzieć się więcej o Fine Diners?

Napisz do nas

Zapisz
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookies
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli odmówisz korzystania z plików cookie, ta strona internetowa może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Zaakceptuj wszystkie
Odrzuć wszystkie
Czytaj więcej
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Akceptuję
Odrzuć
Snowplow
Akceptuję
Odrzuć
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
Facebook
Akceptuję
Odrzuć
Google
Akceptuję
Odrzuć
Quantcast
Akceptuję
Odrzuć
Unknown
Unknown
Akceptuję
Odrzuć