Od kilku lat obserwujemy w Polsce rozkwitający trend w obszarze "fine diningu". To pojęcie oznacza filozofię przyrządzania i serwowania dań w restauracjach oraz kulturę celebrowania jedzenia. Liczą się zarówno nietuzinkowe rozwiązania i kreatywne kompozycje potraw, jak i profesjonalny serwis kelnerski, atrakcyjna lokalizacja i elegancki wystrój wnętrza restauracji. Jednak przede wszystkim "fine dining" to wspólne spędzanie czasu, świadoma degustacja, komentowanie oraz podziwianie kulinarnych dzieł.
Jedz pięknie i pysznie
Dania w stylu "fine diningowym" są wykonywane przez wyjątkowo utalentowanych ludzi, którzy są nie tylko kucharzami, ale również prawdziwymi artystami. Powstają z najlepszej jakości produktów, które często są niedostępne dla zwyczajnego konsumenta. Zespół kucharzy przygotowuje potrawy z dbałością o każdy szczegół przy wykorzystaniu unikalnych technik gotowania. Cechą charakterystyczną takich dań są misternie ułożone składniki, niezwykle estetyczny sposób podania i stosunkowo małe degustacyjne porcje. To wszystko przekłada się na efekt finalny dania, które zachwyca wyglądem, strukturą, finezyjnym podaniem oraz wyrafinowanym smakiem.
"Fine dining" - liczy się każdy detal
"Fine dining" to przygoda dla ciała i ducha, której nie da się odtworzyć w domu. W tej idei najważniejszy jest detal. To każdy najdrobniejszy element tego rytuału musi być dopracowany do perfekcji co sprawia, że Gość otrzymuje na talerzu prawdziwe, kulinarne dzieło sztuki - od spójnej kompozycji dania po odpowiednio dobraną zastawę oraz aranżację stołu. Niezwykle istotnym uzupełnieniem jest wykwalifikowana oraz kompetentna obsługa kelnerska, która odsłania przed Gośćmi tajemnice potraw. Dzięki ich doświadczeniu Gość nabywa wiedzę o określonych produktach, poznaje ciekawostki kulinarne oraz poszerza swoją świadomość konsumencką. Podczas degustacji wspaniałej przygodzie towarzyszy walor edukacyjny.
"Fine diningu" po polsku
Do Polski idea "fine diningu" przywędrowała dopiero w latach 80 i 90 XX wieku. To wtedy wzrosła popularność spotykania się w restauracjach, choć to zjawisko dotyczyło głównie zamożnej części społeczeństwa, którą reprezentowali ludzie sztuki i mediów, politycy i przedsiębiorcy. Prekursorem "fine diningu" w Polsce jest Wojciech Modest Amaro, który przez kilka lat szefował restauracji "Amber Room" w Klubie Polskiej Rady Biznesu, a następnie otworzył autorski koncept "Atelier Amaro". Jego restauracja w 2013 roku otrzymała pierwszą w historii naszego kraju Gwiazdkę Michelin, która jest marzeniem restauratorów na całym świecie.
Spektakl i uczta w jednym - przeżyj coś wyjątkowego!
Jeżeli jesteś entuzjastą dobrego jedzenia, doceniasz kreatywność na talerzu, lubisz poszerzać horyzonty i poznawać nowe smaki to zdecydowanie "fine dining" jest dla Ciebie!