Pandemia postawiła w zupełnie nowej sytuacji miliony Polaków. Zalecenia rządu i lekarzy są jasne – musimy zachowywać środki bezpieczeństwa. Dotychczasowe beztroskie życie z dnia na dzień odeszło w niepamięć. Wyjścia do restauracji, barów i kawiarni obarczone są lękiem przed zarażeniem się. Koronawirus nie daje za wygraną, choć zagrożenie maleje. Odżywianie się, zwłaszcza teraz, powinno być świadome jak nigdy dotąd. Tylko co, jeśli gotowanie wydaje się czarną magią lub zwyczajnie nie należy do naszych ulubionych zajęć? Zachowajmy spokój, nie taki diabeł straszny jak go malują. Do gotowania należy podejść strategicznie i z uśmiechem.
Opracuj plan, czyli skomponuj swój własny jadłospis
Na początku zastanów się, jaką kuchnię preferujesz. Włoska, polska, meksykańska, a może indyjska? Pamiętajmy, że jesteśmy tym, co jemy. Wybierajmy dania, które nie tylko sprawiają nam dużo przyjemności, ale zawierają także cenne wartości odżywcze. Pamiętajmy, że struktura posiłków powinna odpowiadać naszych indywidualnym predyspozycjom żywieniowym i zaleceniom dietetycznym. W jaki sposób stworzyć dla siebie spersonalizowany, idealny jadłospis? Zadaj sobie pytania: Na co najczęściej mam ochotę? Jakie produkty powinnam umieścić w mojej diecie? Które dania z chęcią jedzą pozostali domownicy? Na tej podstawie skomponuj swój plan żywieniowy i stwórz do niego listę zakupów. Z tak przemyślanym planem wyjście do sklepu i przygotowanie posiłków będzie czystą przyjemnością. A co, jeśli naprawdę planowanie i gotowanie nie należy do Twoich mocnych stron?
Zdaj się na eksperta - porada dietetyka na czas pandemii
Oto prosty trzydniowy plan działań składający się z listy zakupów, jadłospisu i przepisów. Przygotowaliśmy go we współpracy z dietetyk z Centrum Medycznego Damian, mgr Joanną Szymańską.
LISTA ZAKUPÓW
OWOCE | WARZYWA | SPOŻYWCZE | NABIAŁ | MIĘSO/RYBY | INNE |
Jabłka 3 szt. |
Kalafior 1 szt. |
Płatki owsiane 300 g. |
Jogurt naturalny 3 szt. |
Pierś indyka 250 – 400 g. |
Orzechy 150 g. |
Pomarańcze 2 szt. |
Brokuł 1 szt. |
Oliwa 250 ml. |
Mleko kokosowe 500 ml. |
Łosoś 150-250 g. |
Cynamon |
Mango 1 szt. |
Marchewki 3 szt. |
Bulion 60 g. |
Jajka 1 opakowanie |
Sól | |
Banan 1 szt. |
Szpinak 150g |
Siemię lniane 200 g. |
Mleko sojowe 1l. |
Curry | |
Cytryna 1 szt. |
Sałata 150 g. |
Quinoa | Imbir | ||
Gruszki 1 szt. |
Ziemniaki 2 szt. |
Olej rzepakowy 250 ml. |
Pasta curry | ||
Kiwi 2 szt. |
Cukinia 1 szt. |
Ciecierzyca 200 g. |
Natka 1 szt. |
||
Avocado 1 szt. |
Ogórek 1 szt. |
Ryż basmati 150 g. |
Kolendra 1 szt. |
||
Maliny 125 g. |
Fasolka szparagowa 150 g. |
Wafle ryżowe 1 opakowanie |
|||
Cebula 2 szt. |
Sezam 1 opakowanie |
||||
Czosnek 1 szt. |
Miód | ||||
Kiełki 50 g. |
Jadłospis
Dzień I
Śniadanie: Płatki owsiane z jogurtem, jabłkiem i orzechami
II śniadanie: Orzechy włoskie z pomarańczą
Obiad: Curry z indyka
Podwieczorek: Owocowy koktajl witaminowy
Kolacja: Sałatka zdrowia
Dzień II
Śniadanie: Serek z orzechami i gruszką
II śniadanie: Kiwi z jogurtem i migdałami
Obiad: Czerwone curry z warzywami
Podwieczorek: Wafle ryżowe z avocado
Kolacja: Wiosenna sałatka
Dzień III
Śniadanie: Owsianka z malinami
II śniadanie: Surówka z marchewki i jabłka
Obiad: Łosoś z warzywami
Podwieczorek: Serek z kiełkami
Kolacja: Sałatka z avocado
POBIERZ PLIK Z PRZEPISAMI (podane proporcje są na 1 osobę) i podziel się swoją opinią w komentarzu.
Spraw sobie moment wytchnienia i zaufaj najlepszym szefom kuchni
Przygotowywanie posiłków w domowym zaciszu przynosi zazwyczaj dużą dawkę satysfakcji. Nie zawsze jednak mamy czas lub ochotę, aby występować w roli domowego master chef. Jeśli chcesz sprawić sobie i bliskiej osobie chwilę wytchnienia, wówczas idealnym rozwiązaniem będzie skorzystanie z voucherów lub menu degustacyjnych do wyselekcjonowanych przez nas restauracji. Szczegóły znajdziesz pod tym linkiem: https://bit.ly/oferta-FD