Niezbędnik kulinarny na czas pandemii, czyli jak polubić gotowanie? Od planu po gotowe dania.

Niezbędnik kulinarny na czas pandemii, czyli jak polubić gotowanie? Od planu po gotowe dania.

Pandemia postawiła w zupełnie nowej sytuacji miliony Polaków. Zalecenia rządu i lekarzy są jasne – musimy zachowywać środki bezpieczeństwa. Dotychczasowe beztroskie życie z dnia na dzień odeszło w niepamięć. Wyjścia do restauracji, barów i kawiarni obarczone są lękiem przed zarażeniem się. Koronawirus nie daje za wygraną, choć zagrożenie maleje. Odżywianie się, zwłaszcza teraz, powinno być świadome jak nigdy dotąd. Tylko co, jeśli gotowanie wydaje się czarną magią lub zwyczajnie nie należy do naszych ulubionych zajęć? Zachowajmy spokój, nie taki diabeł straszny jak go malują. Do gotowania należy podejść strategicznie i z uśmiechem.


Opracuj plan, czyli skomponuj swój własny jadłospis

Na początku zastanów się, jaką kuchnię preferujesz. Włoska, polska, meksykańska, a może indyjska? Pamiętajmy, że jesteśmy tym, co jemy. Wybierajmy dania, które nie tylko sprawiają nam dużo przyjemności, ale zawierają także cenne wartości odżywcze. Pamiętajmy, że struktura posiłków powinna odpowiadać naszych indywidualnym predyspozycjom żywieniowym i zaleceniom dietetycznym. W jaki sposób stworzyć dla siebie spersonalizowany, idealny jadłospis? Zadaj sobie pytania: Na co najczęściej mam ochotę? Jakie produkty powinnam umieścić w mojej diecie? Które dania z chęcią jedzą pozostali domownicy? Na tej podstawie skomponuj swój plan żywieniowy i stwórz do niego listę zakupów. Z tak przemyślanym planem wyjście do sklepu i przygotowanie posiłków będzie czystą przyjemnością. A co, jeśli naprawdę planowanie i gotowanie nie należy do Twoich mocnych stron?

Produkty spożywcze


Zdaj się na eksperta - porada dietetyka na czas pandemii

Oto prosty trzydniowy plan działań składający się z listy zakupów, jadłospisu i przepisów. Przygotowaliśmy go we współpracy z dietetyk z Centrum Medycznego Damian, mgr Joanną Szymańską.

LISTA ZAKUPÓW

OWOCE WARZYWA SPOŻYWCZE NABIAŁ MIĘSO/RYBY INNE
Jabłka
3 szt.
Kalafior
1 szt.
Płatki owsiane
300 g.
Jogurt naturalny
3 szt.
Pierś indyka
250 – 400 g.
Orzechy
150 g.
Pomarańcze
2 szt.
Brokuł
1 szt.
Oliwa
250 ml.
Mleko kokosowe
500 ml.
Łosoś
150-250 g.
Cynamon
Mango
1 szt.
Marchewki
3 szt.
Bulion
60 g.
Jajka
1 opakowanie
  Sól
Banan
1 szt.
Szpinak
150g
Siemię lniane
200 g.
Mleko sojowe
1l.
  Curry
Cytryna
1 szt.
Sałata
150 g.
Quinoa     Imbir
Gruszki
1 szt.
Ziemniaki
2 szt.
Olej rzepakowy
250 ml.
    Pasta curry
Kiwi
2 szt.
Cukinia
1 szt.
Ciecierzyca
200 g.
    Natka
1 szt.
Avocado
1 szt.
Ogórek
1 szt.
Ryż basmati
150 g.
    Kolendra
1 szt.
Maliny
125 g.
Fasolka szparagowa
150 g.
Wafle ryżowe
1 opakowanie
     
  Cebula
2 szt.
Sezam
1 opakowanie
     
  Czosnek
1 szt.
Miód      
  Kiełki
50 g.
       



Jadłospis

Dzień I
Śniadanie: Płatki owsiane z jogurtem, jabłkiem i orzechami
II śniadanie: Orzechy włoskie z pomarańczą
Obiad: Curry z indyka
Podwieczorek: Owocowy koktajl witaminowy
Kolacja: Sałatka zdrowia

Dzień II
Śniadanie: Serek z orzechami i gruszką
II śniadanie: Kiwi z jogurtem i migdałami
Obiad: Czerwone curry z warzywami
Podwieczorek: Wafle ryżowe z avocado
Kolacja: Wiosenna sałatka

Dzień III
Śniadanie: Owsianka z malinami
II śniadanie: Surówka z marchewki i jabłka
Obiad: Łosoś z warzywami
Podwieczorek: Serek z kiełkami
Kolacja: Sałatka z avocado


POBIERZ PLIK Z PRZEPISAMI (podane proporcje są na 1 osobę) i podziel się swoją opinią w komentarzu.


Spraw sobie moment wytchnienia i zaufaj najlepszym szefom kuchni

Przygotowywanie posiłków w domowym zaciszu przynosi zazwyczaj dużą dawkę satysfakcji. Nie zawsze jednak mamy czas lub ochotę, aby występować w roli domowego master chef. Jeśli chcesz sprawić sobie i bliskiej osobie chwilę wytchnienia, wówczas idealnym rozwiązaniem będzie skorzystanie z voucherów lub menu degustacyjnych do wyselekcjonowanych przez nas restauracji. Szczegóły znajdziesz pod tym linkiem: https://bit.ly/oferta-FD

Kontakt

Formularz kontaktowy

Masz pytania i chcesz dowiedzieć się więcej o Fine Diners?

Napisz do nas