Motto „Where Wine Meets Culture” przyświeca niezwykłemu miejscu na ulicy Chłodnej 31 w Warszawie. Mieści się tam restauracja Winosfera, która łączy w sobie doznania kulinarne, estetyczne i pozwala smakować wysublimowaną sztukę.
Winosfera Chłodna31 to restauracja, wine shop / wine bar (ponad 400 gatunków win), Kino „Czary” oraz galeria sztuki. Od 2014 roku restauracja znajduje się w prestiżowym przewodniku Michelin i przyciąga swoją kompleksową ofertą koneserów dobrego wina i jedzenia oraz miłośników sztuki.
Gdzie wino spotyka kulturę
Winosfera powstała z pasji do wina. Karol Działoszyński - właściciel Winosfery, odbył wiele podróży w różne regiony winiarskie, co przerodziło się w pasję do tego szlachetnego trunku. Swoją wiedzą i zamiłowaniem zaraził swoich współpracowników, dzięki czemu powstał projekt, którego głównym celem jest promocja historii i kultury wina.Dziś pod adresem Chłodna 31 w Warszawie, gości wita industrialne wnętrze i otwarta kuchnia. w restauracji można poprosić o pomoc doświadczonego sommeliera, który doradzi przy zakupie wina bądź przygotuje profesjonalną degustację na miejscu.
Miejsce z bogatą tradycją
Winosfera dba o szerzenie kultury w różnych aspektach. Nie bez powodu na taki projekt został wybrany adres Chłodna 31 w Warszawie. To miejsce z bardzo bogatą tradycją. Przed wojną ulica Chłodna była niezwykle prężnym ośrodkiem kultury miasta. Działało tam m.in. siedem kin, w tym kino z salą, która mieściła aż 1,5 tys. widzów. Pod numerem 31 funkcjonowało jedno z nich – żydowskie kino „Czary” na 300 miejsc. Wraz z projektem Winosfera Karol Działoszyński reaktywował to kino w lutym 2013 roku, przeznaczając je na salę pokazową, konferencyjną lub eventową. Można tam nawet realizować prywatne pokazy filmów. Kino wspierane jest przez Instytut Sztuki Filmowej. Poza tym Winosfera to również galeria sztuki, gdzie można obejrzeć ciekawe wystawy utalentowanych artystów.
Kuchnia Winosfery
Winosfera to nie tylko przeżycia kulturalne i szeroki wybór różnych gatunków najlepszych win z wielu regionów świata, ale także wspaniała kuchnia. Jej szefem jest Bartłomiej Brzuska, który doświadczenie zdobywał w londyńskich restauracjach. Fundamentem kuchni Winosfery jest sezonowość i świeżość – składniki do potraw pochodzą od polskich dostawców. w menu znajdziemy potrawy zarówno kuchni polskiej, jak i europejskiej. Karta od lat ma podobną strukturę, zmienia się cyklicznie, zgodnie z porami roku, a w daniach Winosfery dominują takie produkty jak przegrzebki, grzyby, foie gras i ryby morskie.
Winosfera to dziś modne miejsce w Warszawie, gdzie bywają znani artyści i politycy, odbywają się spotkania biznesowe, konferencje i organizowane są rozmaite wydarzenia kulturalne. Kto raz tam zajrzy, na pewno wróci – dla wspaniałych win i potraw oraz dla nietuzinkowego klimatu. Warto dodać na koniec, że pod szyldem Winosfery działają również trzy sklepy z winami w innych miastach - Krakowie, Poznaniu i Bydgoszczy.