Podczas upałów pijemy dużo więcej i potrzebujemy ochłody. Z drugiej strony lato to też doskonały moment na eksperymentowanie z alkoholowymi drinkami, szczególnie tymi owocowymi. Spośród setek propozycji wybraliśmy więc dla Ciebie TOP 10 orzeźwiających napojów nie tylko dla dzieci. Skoro żmudną pracę wykonaliśmy za Ciebie, pozostaje Ci już tylko cieszyć się frajdą ich przyrządzania z bliskimi, a później degustować w ulubionych okolicznościach. Brzmi fajnie, prawda? Nie przedłużając, oto dziesięć pomysłów na letnie orzeźwiające napoje – zarówno z alkoholem, jak i bez. Znajdzie się także coś ekstra dla dzieci oraz jedna ultrazdrowa propozycja od znanej sieciowej restauracji!
Arbuzowa Margarita
Czas otworzyć swój wakacyjny bar! Fanom arbuzów z pewnością spodoba się nietuzinkowy przepis na owocową margaritę, której głównym składnikiem jest właśnie sok ze świeżych arbuzów. Robi się ją szybko, a smakuje obłędnie – doskonały pomysł na drinka podczas wakacyjnego garden party. Co więcej, pozostała po blendowaniu arbuzowa pulpa świetnie nadaje się do ponownego wykorzystania, na przykład w owocowym sorbecie.
Arbuzowa Margarita – składniki
3 szklanki pokrojonego świeżego arbuza
½ szklanki srebrnej tequili
½ szklanki soku z limonki
½ szklanki Triple Sec
3 łyżki słodkiego syropu lub syropu z agawy
Kostki lodu
Arbuzowa Margarita – sposób przygotowania
- Zblenduj arbuza na gładkie puree. Odcedź przez drobne sito. Tak powstały arbuzowy sok przelej ponownie do blendera.
- Do arbuzowego soku dodaj limonkę, tequilę, Triple Sec i syrop. Miksuj przez kilka sekund, aby połączyć składniki.
- Zwilż brzegi szklanek sokiem z limonki, a następnie zanurz je w soli lub cukrze.
- Napełnij szklanki lodem i nalej margaritę.
Najprostsze Mojito
Ania Starmach to mistrzyni prostych przepisów, z którymi poradzi sobie każdy. Nie inaczej jest w przypadku jej przepisu na Mojito – kultowy orzeźwiający drink z miętą i limonką. Wiele przepisów na mojiho wymaga skomplikowanych kroków i kilku rodzajów alkoholu. Tutaj potrzebujesz jedynie rum, gazowaną wodę, limonkę, cukier oraz świeżą miętę. Jeśli wolisz wersję virgin, możesz śmiało zrezygnować z alkoholu, zwiększając ilość wody w przepisie.
Mojito – składniki
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
2 łyżki liści świeżej mięty
½ limonki
150 ml wody gazowanej
3 łyżki kruszonego lodu
50 ml jasnego rumu
Mojito – sposób przygotowania
- Limonkę umyj, pokrój w ćwiartki, przełóż do szklanki.
- Do szklanki wsyp cukier i dodaj liście mięty.
- Wszystko zgnieć łyżką lub moździerzem.
- Do szklanki dodaj kruszony lód, wlej rum, zalej wodą gazowaną.
Sangria z białym winem i owocami
Owocowa Sangria z białym winem to doskonały kompan każdej letniej imprezy pod gołym niebem. Robi się ją szybko, smakuje przepysznie, a sposób podania robi wrażenie. To doskonałe połączenie słodkich owoców, lekko kwaśnego wina oraz korzennego piwa imbirowego. Warto wypróbować ten przepis na Sangrię od autorki bloga Horsing Around in LA – szczególnie że sezon na truskawki, wiśnie i borówki wciąż trwa! Podawaj w kieliszkach do wina lub zwykłych wysokich szklankach.
Sangria z białym winem – składniki
1 ½ szklanki borówek amerykańskich
2 szklanki truskawek
2 szklanki wiśni
750 ml schłodzonego białego wina (polecane wina owocowe, lekko kwaśne z nutą słodyczy, takie jak Viognier, Albarino czy cytrusowe Sauvignon Blanc)
½ szklanki likieru pomarańczowego
½ szklanki bourbonu
700 ml schłodzonego piwa imbirowego (lub mniej, jeśli wolisz, aby dominował smak wina)
Sangria z białym winem – sposób przygotowania
- Usuń pestki wiśni i okrój je na pół. 2/3 borówek przekrój na pół. Truskawki pokrój na ćwiartki.
- Wrzuć owoce do głębokiego dzbana i zalej winem. Schłódź w lodówce przez 30 minut.
- Dodaj likier pomarańczowy, Bourbon i piwo imbirowe. Dokładnie wymieszaj. Wlej do szklanek, dodając do każdej z nich łyżkę owoców.
White Russian
White Russian to gorzki, kawowy drink stworzony z myślą o facetach. Przepis inspirowany jest kultowym drinkiem z filmu "Big Lebowski". Sekretnym składnikiem, który czyni go tak niezwykle smacznym i orzeźwiającym, jest Kahlua – meksykański kawowy likier. Chociaż filmowy White Russian przygotowywany był w całkiem losowej kolejności, to my polecamy trzymać się przepisu. Tylko wtedy będziesz w stanie uzyskać niezwykle efektowne przejście pomiędzy gorzkim alkoholem a słodką śmietanką. Doskonały trunek na upalny wieczór.
Drink White Russian – składniki
60 ml wódki
30 ml likieru kawowego Kahlua
30 ml śmietanki 30%
kruszony lód
Drink White Russian – sposób przygotowania
- Do szklanki wsyp kruszony lód.
- Wlej wódkę oraz likier kawowy.
- Powoli dodawaj śmietankę małą strużką, nie wlewając bezpośrednio do szklanki, ale na odwróconą łyżkę. Warstwy nie mogą być zmieszane.
Dalgona Coffee
Przepis na Dalgona Coffe, czyli drink z ubijaną kawą, to prawdziwy fenomen tego lata w mediach społecznościowych. Oryginalna Dalgona Coffee inspirowana jest południowokoreańskim przysmakiem dalgona candy – pianką z toffi, którą ozdabia się tam mrożoną kawę. Tutaj pianka jest w całości stworzona z kawy, którą należy ubić z gorącą wodą i cukrem. Zdecydowanie polecamy wypróbować, tym bardziej że Dalgona Coffee jest banalnie prosta w wykonaniu, a robi wrażenie.
Dalgona Coffee – składniki
2 stołowe łyżki rozpuszczalnej kawy
2 stołowe łyżki cukru
2 stołowe łyżki gorącej wody
½ szklanki mleka (lub napoju roślinnego)
2-3 kostki lodu
Dalgona Coffee – sposób przygotowania
- W dużej misce zmiksuj (lub ubij trzepaczką) kawę, cukier i gorącą wodę (w stosunku 1: 1: 1).
- Ubijaj, aż masa będzie gęsta i kremowa.
- ¾ szklanki napełnij mlekiem, dodaj kostki lodu.
- Na wierzch mleka dodaj za pomocą łyżki spienioną, ubitą kawę.
Mrożona herbata Cold Brew
Mrożona herbata to fenomenalny sposób na schłodzenie latem. Niestety, butelkowane ice tea, jakie możemy dostać w sklepach, mają tonę cukru, przez co, zamiast gasić pragnienie, jedynie je potęgują. Dziś mamy dla Ciebie przepis na mrożoną herbatę Cold Brew – herbatę "parzoną" na zimno. Wystarczy zalać torebki ulubionej czarnej herbaty wodą i pozostawić je na całą noc. Tak przygotowana herbata smakuje dużo lepiej i jest znacznie bardziej esencjonalna. Przepis zdecydowanie warty wypróbowania właśnie latem!
Mrożona herbata Cold Brew – składniki
1 torebka herbaty na 1 szklankę wody (jeśli chcesz mocniejszą herbatę, dodaj mniej wody)
Plasterki cytryny
Liście mięty
Miód, stewia lub inny płynny słodzik
Mrożona herbata Cold Brew– sposób przygotowania
- Umieść torebki z herbatą na dnie dużego pojemnika lub szklanego dzbanka.
- Zalej herbatę wodą – zimną lub w temperaturze pokojowej
- Przykryj pojemnik/dzbanek i wstaw do lodówki na 8-12 godzin.
- Po schłodzeniu wyrzuć torebki z herbatą.
- Dodaj liście mięty, cytrynę oraz słodzik – tyle, ile potrzebujesz.
- Herbatę możesz przechowywać w lodówce pod przykryciem przez 5 dni.
Bubble Tea
Pozostając w temacie herbaty, ten przepis powinien spodobać się szczególnie dzieciom. Tym, co odróżnia Bubble Tea od tradycyjnej herbaty, są... pękające bąbelki. A dokładnie – tapioka, która po zamoczeniu i zagotowaniu nabiera przyjemnej, galaretowatej konsystencji. Ten przepis na Bubble Tea można wykonać zarówno z mlekiem sojowym (lub innym napojem roślinnym), tradycyjnym mlekiem krowim, ale także z ulubionym napojem, lemoniadą lub owocowym sokiem.
Bubble Tea – składniki
30g czarnych pereł tapioki
300 ml wody
10 g liści czarnej herbaty
300 ml napoju sojowego (lub innego)
30-60 g syropu klonowego
Bubble Tea – sposób przygotowania
- Namocz tapiokę przez noc w wodzie aż do napęcznienia.
- Gotuj liście czarnej herbaty przez 1-2 minuty.
- Wlej mleko sojowe, doprowadź do wrzenia i zdejmij garnek z gazu.
- Przez sito przelej herbatę z mlekiem do kubka. Liście herbaty wyrzuć.
- Namoczoną tapiokę gotuj w wodzie przez 1-2 minuty. Odstaw do ostygnięcia.
- Odcedź tapiokę z wody, a następnie dodaj tapiokę do szklanki lub butelki, w której będziesz serwować herbatę.
- Zalej tapiokę syropem klonowym, a następnie powoli wlej schłodzoną herbatę z mlekiem.
- Odstaw do lodówki. Najlepiej smakuje zimna.
Galaxy Frappe
Galaxy Frappe, czyli drink inspirowany ofertą amerykańskiego Starbucksa to kolejna propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu szczególnie dzieciom. Wszystko to dzięki barwnikom spożywczym oraz dodatkowi jadalnego brokatu (do kupienia w internecie). Napój jest bardzo słodki, ale dodatek lodów sprawia, że znakomicie chłodzi nawet w największe upały. Jeśli masz ochotę nie tylko wypróbować smaczny koktajl, ale też spędzić kreatywnie czas z dziećmi, ten przepis na Galaxy Frappe powinien przypaść Ci do gustu.
Frappe Galaxy – składniki
2 szklanki kostek lodu
2 duże łyżki lodów waniliowych
1 szklanka mleka
1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
2 barwniki spożywcze: niebieski i różowy
jadalny brokat
Frappe Galaxy – sposób przygotowania
- Zblenduj na gęstą lodową masę lód, lody waniliowe, mleko oraz ekstrakt z wanilii.
- Podziel masę na trzy równe części.
- Każdą z dwóch części zblenduj z kilkoma kroplami barwnika, trzecią część połącz ze zmieszanymi barwnikami. Powinieneś uzyskać różowe, niebieskie oraz fioletowe lody.
- Napełniaj wysoką szklankę kolejno każdym kolorem lodów, a pomiędzy warstwy dodawaj odrobinę brokatu.
- Frappe ozdabiaj bitą śmietaną oraz kolejną warstwą jadalnego brokatu.
Woda oczyszczająca w 3 smakach
Podczas upalnych dni eksperci odradzają nawadnianie się zwykłą wodą źródlaną – efekt może być nawet odwrotny! My jako idealny napój na lato polecamy przepyszną wodę w trzech smakach, przygotowaną wyłącznie z naturalnych składników. Szalenie prosty i ekstremalnie orzeźwiający przepis na zdrową, smakową wodę, która oczyszcza organizm i doskonale go nawodni. Świetna dla osób, które nie mają dużo czasu na przygotowywanie własnych soków czy koktajli lub po prostu nie przepadają za smakiem zwykłej wody.
Oczyszczająca woda smakowa – składniki
Woda 1:
Kilka kawałków korzenia imbiru
1 Ogórek
Liście mięty
1 Limonka
Woda 2:
1 Cytryna
Truskawki
Bazylia
Woda 3:
1 pomarańcza
Borówki
Gwiazdki anyżu
Oczyszczająca woda smakowa – sposób przygotowania
- Owoce oraz ogórek pokrój w tak cienkie plasterki, jak to możliwe.
- Liście mięty i bazylii zmiażdż, aby puściły więcej smaku. Dodaj składniki do butelek, wrzuć kostki lodu i zalej wodą. Wymieszaj i odłóż na godzinę lub wypij od razu.
- Raz przygotowaną butelkę (z wyjątkiem wersji z borówkami) możesz zalewać wodą kilkukrotnie.
Napój Matex z restauracji Krowarzywa
Matex to kultowy już oryginalny napój z yerba mate sprzedawany w sieci restauracji wegańskich Krowarzywa. Dostępny jest w dwóch wersjach: tradycyjnej oraz słodzonej stewią. Jeśli więc szukasz pysznego, zdrowego i jednocześnie przyjemnie gazowanego orzeźwienia, zdecydowanie Matex jest godny przetestowania. Dużym plusem jest możliwość zakupu zapasu napojów na wynos. Najlepiej smakuje schłodzony! Restauracje Krowarzywa znajdziesz w większości dużych miast Polski: w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Gdańsku, Łodzi, Poznaniu, Toruniu, Białymstoku i Rzeszowie.
A jakie są Twoje ulubione napoje na lato? Napisz w komentarzu!