Kapusta, brokuły, brukselka – 10 przepisów

Kapusta, brokuły, brukselka – 10 przepisów

Warzywa kapustne to jedne z najzdrowszych warzyw, jakie możemy wprowadzić do naszej diety. To bogactwo między innymi witamin C, K, E, żelaza wapnia i magnezu. Nie powinno ich zabraknąć szczególnie w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej, ale z ich dobroczynnych właściwości powinni korzystać wszyscy. Warto wzbogacić nimi swój jadłospis szczególnie jesienią i zimą – zwłaszcza, że warzywa kapustne z powodzeniem można kisić. Dziś mamy dla Ciebie sprawdzone przepisy na dania z kapustą, brukselką i brokułami!

Gołąbki bez zawijania

Wyświetl ten post na Instagramie.

Dziś przypominam Wam przepis na moje ulubione FIT gołąbki bez zawijania😋...przepyszne i szybkie - na filecie z kurczaka i bez dodatku tłuszczu🙂znikają błyskawicznie😀 . Składniki: ✔2 paczki ryżu (200g) ✔3 filety z kurczaka (około 550g) ✔2 jajka ✔1/2 szt małej kapusty ✔500g passaty pomidorowej ✔szklanka wody ✔3 ząbki czosnku ✔Sól, pieprz, papryka mielona, zioła prowansalskie, opcjonalnie szczypta chili i kuminu Ryż ugotować na półtwardo. Mięso zmielić ( lub kupić już zmielone). Mięso, jajka, ryż, czosnek, sól, pieprz, paprykę zioła wymieszać. Na patelnię wylać passatę pomidorową, dodać szklankę wody, przyprawić solą. Pieprzem, papryką i opcjonalnie kuminem i chili, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i układać uformowane dłonią kulki mięsa z ryżem. Na to posypać poszatkowaną kapustę i dusić pod przykryciem około 30-40 minut. Do momentu aż kapusta będzie dla Was odpowiedniej miękkości -ja lubię lekko chrupiącą więc wystarczyło mi 30 minut. . Spróbujecie😀?? . Smacznego😉💚 . . . . . . . . . . #obiad#kolacja#gołąbki#szybkiegołąbki#gołąbkibezzawijania#pyszne#zdrowegotowanie#wiemcojem#zdrowenawyki#fitprzepisy#łatwyprzepis#szybkiedanie#szybkiegotowanie#zdrowejedzenie#fitrecipes#delicious#szybkiedanie#szybkiegotowanie#fitdieta#kochamgotowac#czystamicha#fitgołąbki#zdrowyobiad#szybkiobiad#smacznie#zdrowojem#zdrowadieta#zdroweodżywianie#pysznegołąbki#foodphotography

Post udostępniony przez Zdrowe Nawyki Ania Komisarczyk (@zdrowe.nawyki)

Gołąbki bez zawijania to ciekawa i bardzo prosta w przygotowaniu alternatywa dla tradycyjnych, zawijanych gołąbków. Są idealnie soczyste i miękkie – powinny posmakować nawet dzieciakom (bardzo łatwo możemy w takim daniu przemycić do jadłospisu nieco więcej warzyw). Co więcej, zawierają mało kalorii, dzięki czemu to doskonały obiad dla wszystkich osób, które się odchudzają. Te fit gołąbki bez zawijania skąpane są w przepysznym, aromatycznym sosie pomidorowym. Mięso z kurczaka możesz zamienić na dowolne inne: wieprzowinę czy wołowinę. 

Składniki

2 paczki ryżu (200 g) 
3 filety z kurczaka (około 550 g)
2 jajka
½ małej kapusty
500g passaty pomidorowej
szklanka wody
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka mielona, zioła prowansalskie
szczypta chili i kuminu

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj na półtwardo.
  2. Mięso zmiel (lub kup już zmielone). Mięso, jajka, ryż, czosnek, sól, pieprz, paprykę zioła wymieszaj.
  3. Na patelnię wylej passatę pomidorową, dodaj szklankę wody, przypraw solą, pieprzem, papryką, kuminem i chili.
  4. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i układaj uformowane dłonią kulki mięsa z ryżem. Na to posyp poszatkowaną kapustę i duś pod przykryciem około 30-40 minut do momentu aż kapusta będzie odpowiedniej miękkości.
  5. Gołąbki podawaj z ulubionymi dodatkami: chlebem, ziemniakami lub ryżem.

 Wege gołąbki z kaszą gryczaną

Klasyczne polskie danie, czyli gołąbki, wcale nie muszą opierać się na mięsie! Te wegetariańskie gołąbki faszerowane kaszą gryczaną, soczewicą oraz suszonymi pomidorami to danie, które polubią zarówno osoby na diecie roślinnej, jak i najwięksi fani mięsa. Sycą na wiele godzin, a gęsty sos pomidorowy nadaje im dodatkowej soczystości. Klasyczny sos z pomidorów możesz jednak zamienić na sos grzybowy (np. kurkowy). Wówczas danie staje się jeszcze bardziej oryginalne.

Składniki

1 biała kapusta
150 g kaszy gryczanej
½ szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
pół słoiczka suszonych pomidorów
1 cebula
1 marchewka średniej wielkości
200 g pieczarek
2 natki pietruszki
1 jajko
1 litr bulionu
250 ml passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej, oliwa, masło

Sposób przygotowania

  1. Kaszę ugotuj według z instrukcji na opakowaniu, skracając nieco czas gotowania, aby kasza wciąż pozostawała odrobinę twarda. Ostudź.
  2. Ugotowaną soczewicę wymieszaj w misce z przyprawami, a następnie dodaj do ostudzonej kaszy gryczanej.
  3. Wbij do środka jajko i dokładnie wymieszaj.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni na łyżce oliwy. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę i ponownie podsmaż. Przypraw solą i pieprzem, a potem ostudź.
  5. Pieczarki pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż na oliwie aż do odparowania wody, a następnie dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki.
  6. Wymieszaj kaszę, smażoną cebulę z marchewką oraz pieczarki. Dodaj pokrojone na małe kawałeczki suszone pomidory i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj nieco więcej przypraw.
  7. Wytnij głąb ze środka kapusty, przełóż ją do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 10-15 minut na niewielkim ogniu. Po wyjęciu przestudź kapustę, a następnie rozbierz ją z liści.
  8. Porcje wystudzonego i doprawionego farszu wykładaj na liście kapusty i zawijaj ciasno gołąbki.
  9. Gołąbki układaj do naczynia żaroodpornego, wyłożonego pozostałymi liśćmi kapusty na dnie. Zalej bulionem.
  10. Piecz w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C przez około 20-30 minut.
  11. Po upieczeniu pozostałości bulionu do osobnego garnka.
  12. Dodaj passatę, koncentrat i zioła prowansalskie.
  13. Gołąbki zalej gotowym sosem pomidorowym. Posyp posiekanym koperkiem. Piecz przez kolejne 5-10 minut bez przykrycia. Sos powinien dokładnie rozprowadzić się po powierzchni naczynia.
  14. Gołąbki najlepiej smakują podawane z surówką z kapusty oraz gotowanymi ziemniakami.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Wyświetl ten post na Instagramie.

Dziś zostawiam Was z propozycją na sycącą zupę, czyli pomidorowym kapuśniakiem z ziemniakami i mięsem z indyka 🍅🥕🥔 Przepis jest szybki, prosty, jednogarnkowy i spokojnie można go przygotować na dwa dni, szczególnie że drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej 👌 ——————————————————— Składniki na 9 porcji po 500g (oczywiście możecie zrobić mniej, ale możecie też gotową zupę poporcjować i zamrozić): - 800g obranych ziemniaków - 750g mięsa z udźca indyka - 500g kapusty kiszonej - 450g włoszczyzny pokrojonej w słupki (mrożona) - puszka krojonych pomidorów - 40g oleju - sól, pieprz, papryka w proszku ostra i słodka - 2l wody Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone mięso, pod koniec smażenia doprawiając je solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Dorzucamy włoszczyznę, dolewamy wodę i zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, odrobinę dosalamy wodę i gotujemy ok 15-20 minut. Po tym czasie, wrzucamy kapustę (uprzednio ją szatkując), pomidory, oraz łyżkę słodkiej papryki, gotujemy kolejne 10 min. Zupa jest najlepsza następnego dnia, kiedy smaki się „przegryzą”. Na talerzu można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. Porcja zupy to 266 kcal i BTW 19/10/26 ——————————————————— Jeśli zrobicie przepis, który znaleźliście na moim profilu, będzie mi miło, jeśli oznaczycie mnie na zdjęciu 👌 ——————————————————— Przypominam także o tym, że możecie zagłosować na mój profil w Gali Twórców @influencerlive - aktywny link znajdziecie w bio. Bardzo dziękuję za każdy oddany głos 🙏 ——————————————————— #obiad #zupa #przepis #kapuśniak #pomidorowa #dwawjednym #zdrowejedzenie #daniejednogarnkowe #odchudzanie #redukcja #wiemcojem #szybkiobiad #domowegotowanie #przepisyzjzj #soup #homemadefood #fastdinner #dietdinner #fitdinner #reduction #weightlossfood

Post udostępniony przez Edyta Niedźwiedzka (@zdrowe_jedzenie_zdrowsza_ja)

Jednogarnkowy, szalenie sycący i bardzo prosty w przygotowaniu kapuśniak z kiszonej kapusty to zupa, którą każdy powinien wypróbować chociaż raz w okresie jesienno-zimowym. Doskonale rozgrzewa, a dzięki dodatkowi ostrej papryki jest bardzo przyjemnie pikantna. Ten kapuśniak możesz przygotować, podwajając liczbę składników. Taki duży garnek zupy bez problemu wystarczy Ci na kilka dni – co więcej najlepiej smakuje odgrzana, kiedy składniki się ze sobą połączą!

Składniki

80 g obranych ziemniaków
750 g mięsa z udźca indyka
500 g kapusty kiszonej
450 g włoszczyzny pokrojonej w słupki 
puszka krojonych pomidorów
40 g oleju
sól, pieprz, papryka w proszku ostra i słodka
2 l wody

 Sposób przygotowania

  1. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej i podsmaż pokrojone mięso.  Pod koniec smażenia dopraw je solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku.
  2. Do mięsa dorzuć włoszczyznę, dolej wodę i zagotuj.
  3. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki oraz szczyptę soli i gotuj ok. 15-20 minut.
  4. Po tym czasie wrzuć kapustę (wcześniej ją szatkując), pomidory, oraz łyżkę słodkiej papryki. Gotuj przez kolejne 10 min.

 Kapusta kiszona  

Kapusta kiszona to bogactwo witamin i naturalny probiotyk. Fantastycznie wpływa na procesy trawienia, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia kondycję naszej skóry. Jest przepyszną bazą dla dalszych kulinarnych poczynań: można z niej przygotować surówkę, kapuśniak i wigilijny bigos. Jak tylko mamy możliwość, zawsze warto wykonać ją samemu. Nie jest to proces skomplikowany. Aby samodzielnie ukisić kapustę, będą potrzebne Ci... dwa składniki.  

Składniki

10-litrowy garnek lub beczka
15 kg białej kapusty (ok. 3 kg każda główka)
300 g soli kamiennej

Sposób przygotowania

  1. Kapustę obierz z nadmiaru niepotrzebnych liści. Przetnij na mniejsze części, by wygodnie było Ci szatkować.
  2. Rozciętą kapustę szatkuj na szatkownicy (nie usuwając głąba). 
  3. Poszatkowaną główkę posól, wymieszaj i przełóż do dużego garnka lub beczki (powinna zająć około 80% wysokości garnka – kapusta podczas kiszenia puszcza sok).
  4. Kapustkę dokładnie ubijaj tak długo, aż kapusta wypuści sok. 
  5. Ubitą kapustę przyciśnij talerzykiem, a następnie ciężarkami (np. ciężkim kamieniem) i ściereczką lub gazą.
  6.  Odstaw w ciepłe miejsce do swermentowania. Kapusta musi być jak najdokładniej ubita, aby usunąć z niej powietrze. W innym przypadku kapusta nie ukisi się, a jedynie zgnije.
  7. Po 3-4 dniach kapustę odpowietrzaj (zrób otwory w kapuście np. drewnianą łyżką).
  8. Kapusta kisi się przez około 10 dni. Po upływie tego czasu spróbuj kapustę. Jeśli jest gotowa, odstaw do chłodnego miejsca 

Placki z kapusty (fuczki)

Wyświetl ten post na Instagramie.

FUCZKI, czyli bieszczadzkie placuszki z KISZONEJ KAPUSTY. Właśnie dodałam ten przepis na blog :) Fuczki smakują trochę jak odsmażane pierogi z kapustą 😍 Są błyskawiczne w przygotowaniu, wystarczy połączyć składniki i usmażyć. Zamiast placków ziemniaczanych idealne do gulaszów. A co najważniejsze - są naprawdę pyszne! Kto się skusi? ❤❤ _______________________________________ Link do przepisu w moim profilu. Zapisz post, a gdy przepis zniknie że strony głównej bloga, zejdź na sam dół i w lupce wpisz "fuczki". ________________________________________ #fuczki #placki #ciasto #śniadanie #sniadanie #obiadek #obiad #kolacja #wiemcojem #pyszne #domowejedzenie #jedzenie #jedzonko #kapusta #wegetarianizm #wege #placuszki #zdjęcie #dzieńdobry #smacznego

Post udostępniony przez Katarzyna Rzepecka (@katarzynarzepecka_pl)

Placki z kiszonej kapusty (inaczej fuczki) to tradycyjny przysmak kuchni bieszczadzkiej. Przepis na fuczki z bloga Katarzyny Rzepeckiej opiera się na nietypowym połączeniu kiszonej kapusty z ciastem naleśnikowym. Fuczki nie tylko smakują doskonale, ale też są bardzo proste w wykonaniu: wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i usmażyć. Są ciekawym dodatkiem do gulaszów i sosów – to świetny zamiennik dla zwykłych placków ziemniaczanych lub innych placków wytrawnych.

Składniki

500 g kapusty kiszonej
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 i ½ szklanki pełnego mleka
 pół łyżeczki pieprzu
łyżka cebuli startej na tarce
pół łyżeczki soli
olej rzepakowy do smażenia
opcjonalnie przyprawy: majeranek, kminek, cząber

Sposób przygotowania

  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody (nie płucz!), posiekaj nożem na drobniejsze kawałki, aby nitki nie były bardzo długie.
  2. Do misy miksera wrzuć składniki na ciasto: mąkę, jajko, mleko, startą na tarce cebulę, sól i pieprz. Zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj przyprawy oraz odciśniętą kiszoną kapustę i ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczaj placki, by nadać im okrągły kształt.
  5. Fuczki smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
  6. Ostrożnie zdejmuj z ognia, odkładając placki na ręcznik papierowy.
  7. Najlepiej smakują podawane z domowej roboty sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.

Kapusta zasmażana

Wyświetl ten post na Instagramie.

Wiosnę kocham m.in za jedzenie, które właśnie wiosną smakuje najlepiej lub tylko wiosną jest dostępne. 💚💚💚 Zielone szparagi, czosnek niedźwiedzi, młode ziemniaczki, a do takich ziemniaczków nie ma nic lepszego niż młoda kapustka zasmażana. Kto się ze mną zgadza? 😁🤣 Na zdjęciu obok zobaczysz jak ja robię taką kapustę i jak nauczyła mnie moja mama ❤️ Miłego popołudnia! 😘 #instawtorek @kobiecafotoszkola #dziewczynykfs #kapustazasmażana #kapustka #mlodakapusta #wiosnanatalerzu #wiosnaradosna #kapusta #przepisnaobiad #conaobiad #nowalijki #jedzeniewobiektywie #mytujemy #pysznejedzenie #youngcabbage #cabbagerecipe #foodblogfeed #foodshots #foodagency #foodmagazine #fotografiakulinarna #mydelishiosmoment #mykitchenstories #onmytabletoday #foodforfamily #yummydish #dinnertime🍴😋 #greengoods

Post udostępniony przez Karolina Nicpoń Fotografia (@nicponwkuchni)

Znudziły Ci się tradycyjne surówki, mizeria lub sałatki jako dodatek do obiadu? Koniecznie wypróbuj ten przepis na młodą kapustę zasmażaną! Idealnie komponuje się zarówno z kotletem schabowym czy mielonym, jak i jako dodatek do naleśników, gołąbków lub placków ziemniaczanych. Jeśli nie jesz mięsa, pomiń w tym przepisie dodatek wędzonego boczku lub zamień go na odrobinę wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę. 

Składniki

1 główka młodej kapusty
2 cebule
150 g boczku wędzonego
1 pęczek koperku
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli do smaku
½ łyżeczki pieprzu (lub więcej, jeśli lubisz ostrzejszy smak kapusty)

Sposób przygotowania

  1. Kapustę posiekaj, przełóż do dużego garnka, dodaj sól, a następnie zalej ok. 1 szklanką wody. Gotuj przez około 20 minut pod przykryciem. Gotowa kapusta powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
  2. Boczek oraz cebulę pokrój w kosteczkę. Podsmaż razem na niewielkiej ilości oleju.
  3. Na patelnię z boczkiem i cebulą wsyp mąkę. Smaż przez kolejną minutę, cały czas mieszając.
  4. Na patelnię wlej pół szklanki wody z dna garnka z kapustą. Energicznie wymieszaj i przelej całość do garnka z kapustą.
  5. Dopraw pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Podsmażaj przez kolejną chwilę.
  6. Podawaj jako dodatek do obiadu (zamiast surówki czy sałatki).

Brokuły z makaronem

Największym plusem dań na bazie brokułów jest to, że można je przygotowywać przez cały rok. Nawet jeśli sezon na świeże brokuły dawno minął, bez problemu można zamienić je na brokuły mrożone. Ten przepis na brokuły z makaronem z Kuchni Lidla to wyśmienity pomysł na studencki obiad. Jest bowiem szybki, smaczny, tani i sycący. Pomimo prostoty wykonania, dodatek sera gorgonzola nadaje potrawie nieco wyrafinowania – może być fantastycznym pomysłem na danie główne dla budżetowej romantycznej kolacji.

Składniki

400 g makaronu razowego penne
100 g sera gorgonzola
400 g śmietany 18%
kilka różyczek brokułu  
½ limonki
1 szalotka
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Różyczki brokułu blanszuj w gorącej wodzie.
  2. Szalotkę pokrój w drobne piórka. Na patelnię rozgrzej olej i podsmaż szalotkę.
  3. Gorgonzolę pokrój w kostkę, dodaj na patelnię wraz ze śmietaną. Podsmaż aż do rozpuszczenia sera.
  4. Zblanszowane różyczki brokułu dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Sos skrop sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
  6. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj całość.

Brokuły w cieście

Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną przekąskę na imprezę lub drugie śniadanie? Brokuły smażone w cieście z białym winem to strzał w dziesiątkę. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników na ciasto oraz świeże brokuły (mrożone brokuły będą się niestety rozpadać). Najlepiej smakują całkowicie wystudzone, podawane z ulubionym sosem: czosnkowym, koperkowym, a nawet chrzanowym. 

Składniki

1 brokuł średniej wielkości
1/5 szklanki białego wytrawnego wina
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
szczypta cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju 

Sposób przygotowania

  1. Wino, mąkę, jajko, cukier i olej dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw solą do smaku.
  2. Brokuł dokładnie umyj i podziel na niewielkie różyczki.
  3. Różyczki brokułów zanurzaj w cieście tak, aby ciasto nie pokryło ogonka.
  4. Smaż na głębokim tłuszczu przez 2-3 minuty.
  5. Doskonale smakują wystudzone i podawane z sosem czosnkowym lub koperkowym.

Brukselka z boczkiem w serowym sosie

Jak polubić się z brukselką? Przygotuj brukselkę z boczkiem, kremowym parmezanem oraz czosnkiem! Chociaż ten pomysł wydaje się dość oryginalny, to spodoba się wszystkim fanom warzywno-serowych smaków. Tak "ograna" brukselka może bez problemu zostać samodzielną przekąską na domowych imprezach. Kremowość sera, chrupkość brukselki i aromat czosnku łączą się wspólnie w doskonałe danie. Gwarantujemy, że taka brukselka z boczkiem i parmezanem szybko zniknie z półmiska, a goście z pewnością będą prosić o przepis. 

Składniki

300 g boczku pokrojonego w paski
2 łyżki masła
1 kg brukselki
sól i pieprz
5 ząbków czosnku 
400 ml gęstej śmietanki 30%
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej zmieszanej z 1 łyżką wody 
1/3 szklanki startej mozzarelli
1/4 szklanki startego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Brukselkę obierz i przekrój na pół.
  2. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  3. Smaż boczek na dużej patelni (nadającej się do piekarnika), aż będzie chrupiący. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął trochę oleju. Odłóż na bok.
  4. Większość tłuszczu bekonowego odcedź z patelni, pozostawiając około 1-2 łyżki stołowe dla smaku.
  5. Na tej samej patelni roztop masło, dodaj brukselkę i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż, czasu do czasu mieszając przez około 6 minut. Brukselka powinna lekko się przyrumienić.
  6. Dodaj czosnek i przez minutę mieszaj. Wlej śmietanę, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około 3-4 minuty).
  7. Jeśli sos ​​jest zbyt rzadki, dodaj wodę zmieszaną ze skrobią kukurydzianą i natychmiast wymieszaj, aż się dobrze połączy.
  8. Wrzuć boczek i dokładnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie smaki.
  9. Na koniec dodaj ser.
  10. Całość przełóż do piekarnika i piecz, aż ser będzie lekko zarumieniony (około 15 minut). 
  11. W razie potrzeby dopraw odrobiną pieprzu tuż przed podaniem. Możesz również posypać danie posiekaną natką pietruszki, świeżym tymiankiem lub rozmarynem.

Brukselka po tajsku

Jeśli brukselka podana z boczkiem i słodkim syropem Cię nie przekonuje, być może przekona Cię sposób na brukselkę od Jadłonomii. Brukselka po tajsku oznacza koniec nieprzyjemnej goryczki i kapuścianego posmaku. Dzięki dużej ilości tajskich przypraw oraz hartowaniu w zimnej wodzie bruselka ma doskonały smak oraz kruchą strukturę. Powinni jej spróbować wszyscy "brukselkowi scenptycy" – szczególnie ci na diecie wegańskiej.

Składniki

1 kg brukselki
1 szklanka orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryczki bez pestek
plaster imbiru (gruby na około 2 cm)
pół limonki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki syropu klonowego lub płynnego miodu

 Sposób przygotowania

  1. Brukselki dokładnie oczyść, te bardzo małe zostaw w całości, a pozostałe pokrój na ćwiartki i połówki.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, kiedy zacznie wrzeć, dodaj brukselki. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze i od tego momentu gotuj 5 – 7 minut. Brukselki powinny być lekko miękkie, ale wciąż kruche i chrupiące.
  3. Ugotowane brukselki odcedź, przelej lodowatą wodą i przełóż na kilka minut do miski pełnej zimnej wody, następnie odcedź i odstaw.
  4. W międzyczasie upraż orzechy: na suchą, rozgrzaną patelnię wysyp orzechy nerkowca i praż je przez około 1 minutę, nieustannie mieszając. Odstaw do przestudzenia.
  5. Czosnek, papryczkę i imbir dokładnie posiekaj lub rozetrzyj w moździerzu. Wrzuć je do małej miseczki razem z pozostałymi składnikami sosu i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
  6. W dużej misce połącz odcedzone brukselki, orzechy nerkowca oraz gotowy sos. Wszystko porządnie wymieszaj.

Które z tych przepisów na brukselkę, brokuły lub kapustę spróbujesz w swojej kuchni? Daj znać w komentarzu!


Pobierz darmowy plik PDF ze wszystkimi przepisami z tego wpisu.

Kontakt

Formularz kontaktowy

Masz pytania i chcesz dowiedzieć się więcej o Fine Diners?

Napisz do nas