Czas na orzeźwiające koktajle! Aperol Spritz i Mojito w mgnieniu oka wprowadzą Cię w wakacyjny nastrój i błyskawicznie ugaszą pragnienie, kiedy z nieba leje się żar. My polecamy wersję klasyczną oraz z dodatkiem owoców sezonowych. W tym orzeźwiającym zestawieniu nie mogło zabraknąć domowego cydru. Lekkie wino jabłkowe to doskonały wybór w czasie letnich upałów.
Klasyczny Aperol Spritz
Słynny włoski koktajl na bazie Prosecco i Aperola powstał w Padwie w 1919 roku. 100 lat później międzynarodowy portal Drinks International umieścił go w 10. najlepiej sprzedających się drinków na świecie. Dziś możesz przygotować go samodzielnie, korzystając z przepisu zamieszczonego na blogu Kwestia Smaku.
Składniki:
3 części Prosecco
2 części Aperola
1 część wody gazowanej
kostki lodu
pół plasterka pomarańczy do dekoracji
zielona oliwka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do szklanki włożyć kilka kostek lodu. Do połowy wlać schłodzone Prosecco, a potem Aperol - w szklance powinno zostać jeszcze trochę miejsca.
- Całość dopełnić schłodzoną wodą gazowaną i udekorować plasterkiem pomarańczy.
- Można również dodać zieloną oliwką nadzianą na wykałaczkę.
Aperol Spritz z truskawkami
Samantha z bloga My Kitchen Love poleca słodkie truskawki w towarzystwie nieco gorzkiego Aperolu jako idealny drink na rozpoczęcie wieczoru. Skusisz się?
Składniki:
Purée truskawkowe
1,2 kg truskawek
1/2 filiżanki cukru
Aperol Spritz
przecier truskawkowy
355 ml musującego wytrawnego wina różowego
122 ml Aperolu
Przygotowanie:
Purée truskawkowe
- Truskawki dokładnie umyć i obrać. Wymieszać z cukrem w dużej misce i pozostawić na ok. 1 godzinę.
- Następnie blendować do momentu osiągnięcia gładkiej konsystencji.
- Przecedzić przez sito o drobnych oczkach i zamknąć w szczelnym pojemniku.
Aperol Spritz
- Do szklanek wlać po 45 ml przecieru truskawkowego, dodać po 45 ml Aperolu i dobrze wymieszać.
- Na końcu dolać 90 ml wina musującego.
Klasyczne Mojito
Mojito - popularny kubański drink na bazie białego rumu o orzeźwiającym słodko-kwaśnym smaku. Popularność zyskał w latach 80. i do dziś jest jednym z ulubionych drinków tropikalnych na całym świecie. Klasyczny przepis na koktajl Mojito serwuje nam Ania Starmach.
Składniki:
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki liści mięty
pół limonki
150 ml wody gazowanej
3 łyżki kruszonego lodu
50 ml białego rumu
Przygotowanie:
- Limonkę umyć, pokroić w ćwiartki i włożyć do szklanki. Następnie dodać cukier.
- Listki mięty ugnieść w dłoniach i dodać do szklanki.
- Wszystko dokładnie ugnieść moździerzem lub łyżką.
- Na koniec dodać kruszony lód, rum oraz wodę gazowaną.
Mojito malinowe
Świeże maliny połączone z miętą i limonką, to smak, któremu nie oprzesz się tego lata. Inspirację na ten pyszny i orzeźwiający drink znaleźliśmy na Mirabelkowym blogu.
Składniki:
3 plasterki limonki
4-6 listków mięty (zależnie od wielkości)
1 łyżeczka brązowego cukru
6 świeżych malin (można zastąpić jeżynami)
kruszony lód
50 ml białego rumu
woda gazowana
Przygotowanie:
- Plasterki limonki, miętę i cukier włożyć do wysokiej szklanki i ugnieść łyżeczką.
- Dodać maliny i całość jeszcze raz rozdrobnić.
- Wsypać pokruszony lód, wlać rum i dopełnić szklankę wodą gazowaną.
Domowy cydr z jabłek
Piwosze twierdzą, że to piwo jabłkowe, a miłośnicy wina nazywają go delikatnym winem stołowym. Jedno jest pewne - cydr to lekki alkohol, który doskonale gasi pragnienie w upalne dni.
Mamy dla Ciebie dwa przepisy - pierwszy z wykorzystaniem drożdży, polecany przez Tomka Czajkowskiego na blogu Magiczny Składnik. Drugi bez drożdży zaczerpnięty ze strony superbutelki.pl.
Cydr jabłkowy na drożdżach
Do jego przygotowania potrzebujesz kilku sprzętów: butli lub fermentora 15-20 litów, sokowirówki, korka i rurki fermentacyjnej, rurki do spuszczania cydru do butelek i butelki z zamknięciem patentowym. Do dzieła.
Składniki:
ok. 30 kg jabłek lub gotowy sok tłoczony
drożdże winiarskie
pożywka do drożdży
miód lipowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jabłka ze skórką pokroić w ósemki, następnie wycisnąć z nich sok. W przypadku gotowego soku tłoczonego ten krok pominąć.
- Otrzymany sok przelać do butli. Można go dosłodzić miodem lipowym.
- Drożdże uwodnić w szklance ciepłej wody przez ok. 15-20 min.
- W międzyczasie dosypać pożywkę. Następnie wlać drożdże.
- Wymieszać, dymion zatkać korkiem z rurką fermentacyjną.
- Po około 2-3 tygodniach, kiedy wino się wyklaruje, przelać do butelek. Do każdej butelki dolać kilka łyżek syropu cukrowego (pół wody, pół cukru).
- Po 1-2 tygodniach cydr jest gotowy.
Cydr jabłkowy bez drożdży
Do zrobienia cydru bez drożdży potrzebujesz dojrzałych owoców - ok. 12-15 kg jabłek na butlę 5-litrową. Dodatkowo przyda Ci się słój i odrobina cierpliwości
Składniki:
12-15 kg jabłek (najlepiej w proporcji 60% słodkich i 40% kwaśnych)
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie umyć, pokroić w kawałki (nie obierać), a następnie wycisnąć z nich sok za pomocą sokowirówki.
- Sok odstawić na kilka godzin, następnie zebrać resztki owoców, które pojawią się na powierzchni (cydr będzie bardziej klarowny).
- Sok przelać do szklanego pojemnika z korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić na ok. 5-7 dni - w pomieszczeniu powinna panować temperatura pokojowa.
- Po około tygodniu zlać cydr znad osadu do mniejszej butli i odstawić w chłodne miejsce na kolejne 3-6 tygodni.
- Po tym czasie cydr można rozlewać do butelek.