przepis_aperol_cydr_mojito

Jak zrobić aperol, cydr i mojito - składniki, przepisy

Czas na orzeźwiające koktajle! Aperol Spritz i Mojito w mgnieniu oka wprowadzą Cię w wakacyjny nastrój i błyskawicznie ugaszą pragnienie, kiedy z nieba leje się żar. My polecamy wersję klasyczną oraz z dodatkiem owoców sezonowych. W tym orzeźwiającym zestawieniu nie mogło zabraknąć domowego cydru. Lekkie wino jabłkowe to doskonały wybór w czasie letnich upałów.

Klasyczny Aperol Spritz

Słynny włoski koktajl na bazie Prosecco i Aperola powstał w Padwie w 1919 roku. 100 lat później międzynarodowy portal Drinks International umieścił go w 10. najlepiej sprzedających się drinków na świecie. Dziś możesz przygotować go samodzielnie, korzystając z przepisu zamieszczonego na blogu Kwestia Smaku.

Składniki:
3 części Prosecco
2 części Aperola
1 część wody gazowanej
kostki lodu
pół plasterka pomarańczy do dekoracji
zielona oliwka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Do szklanki włożyć kilka kostek lodu. Do połowy wlać schłodzone Prosecco, a potem Aperol - w szklance powinno zostać jeszcze trochę miejsca.
  2. Całość dopełnić schłodzoną wodą gazowaną i udekorować plasterkiem pomarańczy.
  3. Można również dodać zieloną oliwką nadzianą na wykałaczkę.

Aperol Spritz z truskawkami

Samantha z bloga My Kitchen Love poleca słodkie truskawki w towarzystwie nieco gorzkiego Aperolu jako idealny drink na rozpoczęcie wieczoru. Skusisz się?

Składniki:
Purée truskawkowe
1,2 kg truskawek
1/2 filiżanki cukru

Aperol Spritz
przecier truskawkowy
355 ml musującego wytrawnego wina różowego
122 ml Aperolu

Przygotowanie:

Purée truskawkowe

  1. Truskawki dokładnie umyć i obrać. Wymieszać z cukrem w dużej misce i pozostawić na ok. 1 godzinę.
  2. Następnie blendować do momentu osiągnięcia gładkiej konsystencji.
  3. Przecedzić przez sito o drobnych oczkach i zamknąć w szczelnym pojemniku.

Aperol Spritz

  1. Do szklanek wlać po 45 ml przecieru truskawkowego, dodać po 45 ml Aperolu i dobrze wymieszać.
  2. Na końcu dolać 90 ml wina musującego.

Klasyczne Mojito

Mojito - popularny kubański drink na bazie białego rumu o orzeźwiającym słodko-kwaśnym smaku. Popularność zyskał w latach 80. i do dziś jest jednym z ulubionych drinków tropikalnych na całym świecie. Klasyczny przepis na koktajl Mojito serwuje nam Ania Starmach.

Składniki:
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki liści mięty
pół limonki
150 ml wody gazowanej
3 łyżki kruszonego lodu
50 ml białego rumu

Przygotowanie:

  1. Limonkę umyć, pokroić w ćwiartki i włożyć do szklanki. Następnie dodać cukier.
  2. Listki mięty ugnieść w dłoniach i dodać do szklanki.
  3. Wszystko dokładnie ugnieść moździerzem lub łyżką.
  4. Na koniec dodać kruszony lód, rum oraz wodę gazowaną.

Mojito malinowe

Świeże maliny połączone z miętą i limonką, to smak, któremu nie oprzesz się tego lata. Inspirację na ten pyszny i orzeźwiający drink znaleźliśmy na Mirabelkowym blogu.

Składniki:
3 plasterki limonki
4-6 listków mięty (zależnie od wielkości)
1 łyżeczka brązowego cukru
6 świeżych malin (można zastąpić jeżynami)
kruszony lód
50 ml białego rumu
woda gazowana

Przygotowanie:

  1. Plasterki limonki, miętę i cukier włożyć do wysokiej szklanki i ugnieść łyżeczką.
  2. Dodać maliny i całość jeszcze raz rozdrobnić.
  3. Wsypać pokruszony lód, wlać rum i dopełnić szklankę wodą gazowaną.

Domowy cydr z jabłek

Piwosze twierdzą, że to piwo jabłkowe, a miłośnicy wina nazywają go delikatnym winem stołowym. Jedno jest pewne - cydr to lekki alkohol, który doskonale gasi pragnienie w upalne dni.

Mamy dla Ciebie dwa przepisy - pierwszy z wykorzystaniem drożdży, polecany przez Tomka Czajkowskiego na blogu Magiczny Składnik. Drugi bez drożdży zaczerpnięty ze strony superbutelki.pl.

Cydr jabłkowy na drożdżach

Klikając na ten element iframe, pliki cookie zostaną uruchomione.

Do jego przygotowania potrzebujesz kilku sprzętów: butli lub fermentora 15-20 litów, sokowirówki, korka i rurki fermentacyjnej, rurki do spuszczania cydru do butelek i butelki z zamknięciem patentowym. Do dzieła.

Składniki:
ok. 30 kg jabłek lub gotowy sok tłoczony
drożdże winiarskie
pożywka do drożdży
miód lipowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jabłka ze skórką pokroić w ósemki, następnie wycisnąć z nich sok. W przypadku gotowego soku tłoczonego ten krok pominąć.
  2. Otrzymany sok przelać do butli. Można go dosłodzić miodem lipowym.
  3. Drożdże uwodnić w szklance ciepłej wody przez ok. 15-20 min.
  4. W międzyczasie dosypać pożywkę. Następnie wlać drożdże.
  5. Wymieszać, dymion zatkać korkiem z rurką fermentacyjną.
  6. Po około 2-3 tygodniach, kiedy wino się wyklaruje, przelać do butelek. Do każdej butelki dolać kilka łyżek syropu cukrowego (pół wody, pół cukru).
  7. Po 1-2 tygodniach cydr jest gotowy.

Cydr jabłkowy bez drożdży

Do zrobienia cydru bez drożdży potrzebujesz dojrzałych owoców - ok. 12-15 kg jabłek na butlę 5-litrową. Dodatkowo przyda Ci się słój i odrobina cierpliwości

Składniki:
12-15 kg jabłek (najlepiej w proporcji 60% słodkich i 40% kwaśnych)

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie umyć, pokroić w kawałki (nie obierać), a następnie wycisnąć z nich sok za pomocą sokowirówki.
  2. Sok odstawić na kilka godzin, następnie zebrać resztki owoców, które pojawią się na powierzchni (cydr będzie bardziej klarowny).
  3. Sok przelać do szklanego pojemnika z korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić na ok. 5-7 dni - w pomieszczeniu powinna panować temperatura pokojowa.
  4. Po około tygodniu zlać cydr znad osadu do mniejszej butli i odstawić w chłodne miejsce na kolejne 3-6 tygodni.
  5. Po tym czasie cydr można rozlewać do butelek.

Pobierz wszystkie przepisy na aperol, cydr i mojito

Kontakt

Formularz kontaktowy

Masz pytania i chcesz dowiedzieć się więcej o Fine Diners?

Napisz do nas

Zapisz
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookies
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli odmówisz korzystania z plików cookie, ta strona internetowa może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Zaakceptuj wszystkie
Odrzuć wszystkie
Czytaj więcej
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Akceptuję
Odrzuć
Snowplow
Akceptuję
Odrzuć
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
Facebook
Akceptuję
Odrzuć
Google
Akceptuję
Odrzuć
Quantcast
Akceptuję
Odrzuć
Unknown
Unknown
Akceptuję
Odrzuć