Fasolka szparagowa to niekwestionowana królowa letnich obiadów. Jest pyszna i zdrowa, pod warunkiem, że prawidłowo ją przygotujesz. Poznaj 10 przepisów na szybkie dania z zielonej i żółtej fasolki szparagowej. Sprawdź też, jak prawidłowo ją gotować, aby zachowała swój smak i właściwości.
Jak gotować fasolkę szparagową?
Zanim przejdziesz do gotowania, odpowiednio przygotuj fasolkę - odetnij końcówki, oczyść włókna i dokładnie ją umyj.
Właściwie ugotowana fasolka szparagowa powinna być miękka i krucha. Najwięcej witamin i składników odżywczych zachowa, jeśli ugotujesz ją na parze. Przyrządzona w ten sposób będzie chrupiąca, soczysta oraz w intensywnym kolorze. Czas gotowania wynosi od 10 do 20 minut i zależy od tego, czy fasolka jest młoda, czy już dojrzała (młodą gotuj krócej). Kolor też ma znaczenie - żółta potrzebuje mniej czasu na parze niż zielona.
Można gotować ją też we wrzątku. Oczyszczoną i umytą fasolkę włóż do garnka z zimną wodą. Na 0,5 kg fasolki potrzebujesz ok. 2 litry wody. Dodaj też 1 łyżkę cukru i 1 płaską łyżeczkę soli.
Żółtą fasolkę gotuj od 5 do 15 minut, a zieloną od 15 do 20 minut. Czas, podobnie jak w przypadku gotowanie na parze, zależy od tego, jak młoda jest fasolka.
Gotową fasolkę przełóż na sito i lekko polej zimną wodą.
Żółta czy zielona - którą wybrać?
Żółta fasolka szparagową ma delikatny, kremowy smak. Zielona natomiast jest bardziej wytrawna i wyrazista. Fasolka szparagowa żółta jest bogatsza w potas i fosfor, natomiast w zielonej znajdziesz więcej kwasu foliowego i prowitaminy A. Obie odmiany zawierają witaminy z grupy B witaminę C oraz witaminę K. Bogate są również w minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, fluor, miedź i mangan.
To, którą wybierzesz, zależy od smaku, jaki chcesz nadać potrawie. Sprawdź nasze przepisy na dania zarówno z zieloną, jak i żółtą fasolką szparagową.
Sycący kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową i groszkiem
Kurczak i fasolka szparagowa to duet niemal idealny. Do pełni szczęścia brakuje tylko delikatnego śmietanowego sosu, zielonego groszku i natki pietruszki. Takie idealne połączenie smaków proponuje autorka bloga Lekcje w Kuchni.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
1 szklanka śmietany (18, 30, 36%)
1 szklanka zielonej fasolki szparagowej
kilka łyżek zielonego groszku (może być mrożony)
1 duża cebula
2-3 duże ząbki czosnku
kilka łyżek startego parmezanu lub innego twardego sera (opcjonalnie)
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową i groszek ugotować na parze.
- Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, dodać kurczaka i smażyć kilka minut.
- Następnie dodać drobno posiekaną cebulę.
- Gdy mięso jest już miękkie, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
- Pod koniec smażenia wrzucić fasolkę i groszek. Całość zalać śmietaną i dodać ser.
- Mieszać, gotując na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Zdjąć z ognia i posypać natką pietruszki.
Fit sałatka z bobem i fasolką szparagową
Fasolka szparagowa to jedno z najmniej kalorycznych warzyw. Nic więc dziwnego, że poleca ją Agnieszka Mielczarek z kanału “Jedz inaczej”. Agnieszka na swoim wideoblogu serwuje przepisy na pyszne i lekkie przekąski. Wśród nich znaleźliśmy zdrową i szybką sałatkę z bobem i fasolką szparagową.
Składniki:
500 g bobu
600 g fasolki szparagowej zielonej i żółtej
1 pomidor
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
garść migdałów
1 cytryna
płatki chilli
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli
kilka listków bazylii
łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Fasolkę i bób gotować ok. 5 min.
- Migdały uprażyć na brązowo na suchej patelni.
- Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni, na której wcześniej prażyły się migdały.
- Następnie posiekać czosnek i dodać go do smażącej się cebuli. Czosnek powinien być chrupiący.
- Na płytkim, dużym talerzu ułożyć fasolkę, bób i uprażoną cebulkę z czosnkiem.
- Pokroić pomidora i dodać do pozostałych składników.
- Przyprawić odrobiną płatków chilli, solą, pieprzem do smaku.
- Całość posypać uprażonymi migdałami i startym parmezanem.
- Dodać kilka listków świeżej bazylii.
- Na koniec całość polać oliwą i sokiem z cytryny (albo octem balsamicznym).
- Aromatyczna fasolka szparagowa z pomidorami i tymiankiem
Aromatyczna fasolka szparagowa z pomidorami i tymiankiem
Pomysł na szybki i niebanalny obiad z fasolką szparagową podpowiada Ania z bloga Everyday Flavours. Tym razem wersja z pomidorami i aromatycznymi przyprawami - oregano i tymiankiem.
Składniki:
700 g żółtej fasolki szparagowej
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1 cebula
4 ząbki czosnku
4 dojrzałe, duże pomidory
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 pęczka świeżego tymianku
1 szklanka wody
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Fasolkę umyć i obrać.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę, następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić ją.
- Dodać czosnek pokrojony w plasterki i smażyć, uważając, aby się nie przypalił.
- Dorzucić do garnka pomidory pokrojone w dość dużą kostkę.
- Następnie dodać fasolkę.
- Całość doprawić ziołami, solą i pieprzem, a następnie zalać wodą.
- Dusić pod przykryciem około 25 minut, co chwilę mieszając.
Włoska lasagne i fasolka szparagowa
Klasyczna włoska lasagne to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak tym razem Ania Starmach podaje ją nieco inaczej, bo w towarzystwie sałatki z zielonej fasolki szparagowej i pomidorów. Połączenie nieco zaskakujące, dlatego tym bardziej polecamy spróbować.
Składniki:
Lasagne
400 g mielonego mięsa wołowego
50 g parmezanu (lub innego twardego żółtego sera)
200 ml passaty pomidorowej
50 ml wytrawnego czerwonego wina
8 płatów makaronu lasagne
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Beszamel
200 ml mleka
50 g twardego żółtego sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Sałatka
200 g fasolki szparagowej
2 pomidory
1 cebula dymka
1 łyżka sezamu
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekać, a następnie przysmażyć na oliwie.
- Dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie dodać zioła i koncentrat pomidorowy.
- Smażyć jeszcze przez kilka minut, dodać wino, a gdy większość płynu się zredukuje, dodać passatę pomidorową.
- Całość dusić na małym ogniu około 30 minut.
- Przygotować beszamel: masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i podgrzewać przez chwilę. Następnie powoli wlewać mleko. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Należy ciągle mieszać, aż sos zgęstnieje i się \zagotuje. Wtedy zdjąć garnek z palnika, dodać ser i wymieszać.
- W żaroodpornym naczyniu ułożyć naprzemiennie: makaron, sos mięsny, beszamel. Całość posypać startym serem.
- Piec ok. 30–40 minut w temperaturze 180 stopni.
- W tym czasie przygotować sałatkę. Fasolkę ugotować, a następnie przelać zimną wodą.
- Przełożyć ją do miski i wymieszać z pokrojonymi pomidorami, sezamem, octem balsamicznym, cebulą dymką i oliwą.
- Lasagne podawać z fasolką.
Nietypowe frytki z... fasolki szparagowej
Kolejny przepis, który przełamuje kuchenną rutynę. Zamiast tradycyjnej fasolki szparagowej z bułką tartą, proponujemy obłędnie pyszne szparagowe frytki. To świetna przekąska na letnie dania, ale również doskonały dodatek do dania głównego. Przepis znaleźliśmy na stronie www.kukbuk.pl.
Składniki:
200 g fasolki szparagowej
1 jajko
½ szklanki zimnej wody
½ szklanki mąki
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- Fasolkę dokładnie umyć i obciąć końcówki.
- Jajka roztrzepać i połączyć z zimną wodą. Następnie dodać mąkę i wymieszać.
- Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem do temperatury około 170 stopni.
- Fasolkę obtoczyć w panierce i natychmiast smażyć na oleju – około 4 minut, aż fasolka się zarumieni.
- Gotowe frytki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi sosami i dodatkami.
Penne z bazyliowym pesto, brokułami i fasolką szparagową
Autorka bloga Kalejdoskop Kulinarny proponuje sycący obiad z dodatkiem dużej porcji zielonych warzyw: brokułów i fasolki szparagowej. W tym daniu tradycyjny pszenny makaron zastąpił jego pełnoziarnisty odpowiednik - to coś dla fanów zdrowego jedzenia. Oryginalny przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Genial gesund. Superfood for Family & Friends”.
Składniki:
300 g pełnoziarnistego makaronu penne
4 łyżki bazyliowego pesto
700 g mieszanych zielonych warzyw (brokuły i fasolka szparagowa)
1/2 cytryny
2 gałązki bazylii
30 g parmezanu
Przygotowanie:
- Fasolkę umyć i obciąć końcówki.
- Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu (powinien być al dente)
- 6 minut przed końcem gotowania dodać do garnka fasolkę szparagową, a 3 minuty później brokuły.
- Wszystko razem przecedzić na sicie, odlewając trochę wody z gotowania.
- Makaron i warzywa przełożyć z powrotem do garnka i wymieszać (jeśli sos jest za gęsty, można dolać trochę wody z gotowania).
- Przełożyć danie na talerze. Zetrzeć skórkę z cytryny i posypać nią makaron. Na koniec dodać listki bazylii i starty parmezan.
Wytrawna tarta z fasolką szparagową
Fasolka szparagowa to jeden z ulubionych przysmaków Francuzów (zwłaszcza Francuzek, które dbają o dietę), dlatego w naszym przepisowym zestawieniu nie mogło zabraknąć klasycznej tarty. Inspiracje czerpiemy z bloga Zen w Kuchni.
Składniki:
Ciasto
175 g mąki tortowej
jajko zerówka
85 g masła (niezbyt zimnego)
1/3 łyżeczki soli
1/4 szklanki wody
Zalewa
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól
pieprz
2 rozgniecione ząbki czosnku
świeży lub suszony tymianek
Dodatkowo
200 g fasolki szparagowej gotowanej 10 minut w osolonej wodzie
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto połączyć, zagnieść i uformować kulę (można je wymieszać np. za pomocą malaksera).
- Gotowe ciasto rozwałkować cienko na stolnicy podsypanej mąką.
- Formę na tartę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką, następnie delikatnie przełożyć na nią ciasto.
- Ciasto docisnąć do boków i dna formy i wyrównać brzegi za pomocą wałka.
- Tak przygotowaną formę wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
- Po tym czasie piec tartę w 180 stopniach z termoobiegiem około 20 minut.
- Wszystkie składniki na masę wymieszać i wylać na tartę. Następnie poukładać pociętą fasolkę i przykryć całość folią aluminiową.
- Piec w tej samej temperaturze około 20 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut, aż wierzch będzie ścięty i lekko zarumieniony.
Leczo z fasolką szparagową
Leczo z fasolką szparagową to szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Tradycyjne składniki na leczo w połączeniu z fasolką tworzą ciekawą kompozycję smakową. Przepis podpatrzony na kanale Smakowite Dania.
Składniki:
500 g fasolki szparagowej
300 g kiełbasy
1 cukinia
2 cebule
2 papryki (czerwona i żółta)
1 puszka pomidorów krojonych
500 ml bulionu
olej do smażenia
szczypta ostrej papryki
1 łyżka suszonej bazylii
czarny pieprz
sól
Przygotowanie:
- Fasolkę umyć i obciąć końcówki, następnie gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę odcedzić.
- Cebulę pokroić w plasterki, a cukinię razem ze skórką w większą kostkę.
- Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski, a kiełbasę w plastry.
- Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucić cebulę, cukinię, paprykę oraz fasolkę. Wszystko wymieszać i dusić przez kilka minut.
- Do podduszonych warzyw dodać pomidory z puszki i bulion. Całość wymieszać i gotować ok. 15 minut.
- Następnie dodać kiełbasę, wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
- Pod koniec gotowania leczo doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i suszoną bazylią.
Kotleciki ziemniaczane z łososiem oraz zielonymi warzywami
Polecamy dziecinnie proste w przygotowaniu kotleciki ziemniaczane. W towarzystwie łososia i sezonowych warzyw tworzą bardzo oryginalne połączenie dobrze znanych smaków i składników. Przepis poleca Chilitonka.
Składniki:
600 g ziemniaków
360 g łososia z puszki w naturalnej zalewie
pęczek natki pietruszki
2 cebule
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka mąki
1 jajo
pieprz i sól
bułka tarta
olej do smażenia
dodatkowo: pęczek szparagów, fasolka szparagowa, kawałek masła i bułka tarta
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i gotować w słonej wodzie. Odcedzić, ubić i pozostawić do wystygnięcia.
- Natkę pietruszki drobno posiekać, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Przecedzonego łososia przełożyć do miski i wymieszać z pietruszką, jajkiem i mąką. Połączyć z cebulą i skórką z cytryny.
- Dodać ziemniaki, całość wymieszać i przyprawić do smaku.
- Formować kotleciki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej.
- Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać jeszcze ciepłe z ćwiartkami cytryny i zielonymi warzywami – szparagami i fasolką z bułką tartą.
Szybka fasolka szparagowa po grecku
Tym razem czas na kulinarne inspiracje z Grecji. Przygotowanie fasolki w ten sposób nie wymaga wielu składników, a w dodatku robi się ją bardzo szybko. Dobrze komponuje się z wieloma potrawami – jako przystawka, dodatek do obiadu albo kolacja podawana na zimno. Przepis znaleziony u Marty z bloga Jadłonomia.
Składniki:
pół cebuli
oliwa
1 ząbek czosnku
400 g fasolki szparagowej - żółtej lub zielonej
2 duże pomidory najlepiej malinowe
1/8 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
do podania: pieprz, oliwki, oregano
Przygotowanie:
- Fasolkę oczyścić, cebulę pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 2 – 3 minuty.
- Posiekać czosnek i dodać do cebuli, smażyć jeszcze przez 1 minutę. Dodać fasolkę i mieszać przez kolejną minutę.
- Do całości dodać starte pomidory.
- Następnie dodać cynamon i sporą szczyptę soli. Dobrze wymieszać i przykryć patelnię.
- Dusić przez 8 – 10 minut na dużym ogniu, do momentu aż fasolka będzie miękka, a sos zgęstnieje i zredukuje się (powinno go zostać niewiele na patelni).