fasolka_szparagowa_przepis

Fasolka szparagowa - 10 prostych i szybkich przepisów na obiad

Fasolka szparagowa to niekwestionowana królowa letnich obiadów. Jest pyszna i zdrowa, pod warunkiem, że prawidłowo ją przygotujesz. Poznaj 10 przepisów na szybkie dania z zielonej i żółtej fasolki szparagowej. Sprawdź też, jak prawidłowo ją gotować, aby zachowała swój smak i właściwości.

Jak gotować fasolkę szparagową?

Zanim przejdziesz do gotowania, odpowiednio przygotuj fasolkę - odetnij końcówki, oczyść włókna i dokładnie ją umyj.

Właściwie ugotowana fasolka szparagowa powinna być miękka i krucha. Najwięcej witamin i składników odżywczych zachowa, jeśli ugotujesz ją na parze. Przyrządzona w ten sposób będzie chrupiąca, soczysta oraz w intensywnym kolorze. Czas gotowania wynosi od 10 do 20 minut i zależy od tego, czy fasolka jest młoda, czy już dojrzała (młodą gotuj krócej). Kolor też ma znaczenie - żółta potrzebuje mniej czasu na parze niż zielona.

Można gotować ją też we wrzątku. Oczyszczoną i umytą fasolkę włóż do garnka z zimną wodą. Na 0,5 kg fasolki potrzebujesz ok. 2 litry wody. Dodaj też 1 łyżkę cukru i 1 płaską łyżeczkę soli.

Żółtą fasolkę gotuj od 5 do 15 minut, a zieloną od 15 do 20 minut. Czas, podobnie jak w przypadku gotowanie na parze, zależy od tego, jak młoda jest fasolka.

Gotową fasolkę przełóż na sito i lekko polej zimną wodą.

Żółta czy zielona - którą wybrać?

Żółta fasolka szparagową ma delikatny, kremowy smak. Zielona natomiast jest bardziej wytrawna i wyrazista. Fasolka szparagowa żółta jest bogatsza w potas i fosfor, natomiast w zielonej znajdziesz więcej kwasu foliowego i prowitaminy A. Obie odmiany zawierają witaminy z grupy B witaminę C oraz witaminę K. Bogate są również w minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, fluor, miedź i mangan.

To, którą wybierzesz, zależy od smaku, jaki chcesz nadać potrawie. Sprawdź nasze przepisy na dania zarówno z zieloną, jak i żółtą fasolką szparagową.

Sycący kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową i groszkiem

Kurczak i fasolka szparagowa to duet niemal idealny. Do pełni szczęścia brakuje tylko delikatnego śmietanowego sosu, zielonego groszku i natki pietruszki. Takie idealne połączenie smaków proponuje autorka bloga Lekcje w Kuchni.

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
1 szklanka śmietany (18, 30, 36%)
1 szklanka zielonej fasolki szparagowej
kilka łyżek zielonego groszku (może być mrożony)
1 duża cebula
2-3 duże ząbki czosnku
kilka łyżek startego parmezanu lub innego twardego sera (opcjonalnie)
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową i groszek ugotować na parze.
  2. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami.
  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, dodać kurczaka i smażyć kilka minut.
  4. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę.
  5. Gdy mięso jest już miękkie, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  6. Pod koniec smażenia wrzucić fasolkę i groszek. Całość zalać śmietaną i dodać ser.
  7. Mieszać, gotując na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  8. Zdjąć z ognia i posypać natką pietruszki.

Fit sałatka z bobem i fasolką szparagową

Klikając na ten element iframe, pliki cookie zostaną uruchomione.

Fasolka szparagowa to jedno z najmniej kalorycznych warzyw. Nic więc dziwnego, że poleca ją Agnieszka Mielczarek z kanału “Jedz inaczej”. Agnieszka na swoim wideoblogu serwuje przepisy na pyszne i lekkie przekąski. Wśród nich znaleźliśmy zdrową i szybką sałatkę z bobem i fasolką szparagową.

Składniki:

500 g bobu
600 g fasolki szparagowej zielonej i żółtej
1 pomidor
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
garść migdałów
1 cytryna
płatki chilli
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli
kilka listków bazylii
łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Fasolkę i bób gotować ok. 5 min.
  2. Migdały uprażyć na brązowo na suchej patelni.
  3. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni, na której wcześniej prażyły się migdały.
  4. Następnie posiekać czosnek i dodać go do smażącej się cebuli. Czosnek powinien być chrupiący.
  5. Na płytkim, dużym talerzu ułożyć fasolkę, bób i uprażoną cebulkę z czosnkiem.
  6. Pokroić pomidora i dodać do pozostałych składników.
  7. Przyprawić odrobiną płatków chilli, solą, pieprzem do smaku.
  8. Całość posypać uprażonymi migdałami i startym parmezanem.
  9. Dodać kilka listków świeżej bazylii.
  10. Na koniec całość polać oliwą i sokiem z cytryny (albo octem balsamicznym).
  11. Aromatyczna fasolka szparagowa z pomidorami i tymiankiem

Aromatyczna fasolka szparagowa z pomidorami i tymiankiem

Pomysł na szybki i niebanalny obiad z fasolką szparagową podpowiada Ania z bloga Everyday Flavours. Tym razem wersja z pomidorami i aromatycznymi przyprawami - oregano i tymiankiem.

Składniki:

700 g żółtej fasolki szparagowej
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1 cebula
4 ząbki czosnku
4 dojrzałe, duże pomidory
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 pęczka świeżego tymianku
1 szklanka wody
sól
pieprz

Przygotowanie:

  1. Fasolkę umyć i obrać.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę, następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić ją.
  3. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i smażyć, uważając, aby się nie przypalił.
  4. Dorzucić do garnka pomidory pokrojone w dość dużą kostkę.
  5. Następnie dodać fasolkę.
  6. Całość doprawić ziołami, solą i pieprzem, a następnie zalać wodą.
  7. Dusić pod przykryciem około 25 minut, co chwilę mieszając.

Włoska lasagne i fasolka szparagowa

Klasyczna włoska lasagne to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak tym razem Ania Starmach podaje ją nieco inaczej, bo w towarzystwie sałatki z zielonej fasolki szparagowej i pomidorów. Połączenie nieco zaskakujące, dlatego tym bardziej polecamy spróbować.

Składniki:

Lasagne

400 g mielonego mięsa wołowego
50 g parmezanu (lub innego twardego żółtego sera)
200 ml passaty pomidorowej
50 ml wytrawnego czerwonego wina
8 płatów makaronu lasagne
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek

Beszamel

200 ml mleka
50 g twardego żółtego sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Sałatka

200 g fasolki szparagowej
2 pomidory
1 cebula dymka
1 łyżka sezamu
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekać, a następnie przysmażyć na oliwie.
  2. Dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie dodać zioła i koncentrat pomidorowy.
  3. Smażyć jeszcze przez kilka minut, dodać wino, a gdy większość płynu się zredukuje, dodać passatę pomidorową.
  4. Całość dusić na małym ogniu około 30 minut.
  5. Przygotować beszamel: masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i podgrzewać przez chwilę. Następnie powoli wlewać mleko. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Należy ciągle mieszać, aż sos zgęstnieje i się \zagotuje. Wtedy zdjąć garnek z palnika, dodać ser i wymieszać.
  6. W żaroodpornym naczyniu ułożyć naprzemiennie: makaron, sos mięsny, beszamel. Całość posypać startym serem.
  7. Piec ok. 30–40 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. W tym czasie przygotować sałatkę. Fasolkę ugotować, a następnie przelać zimną wodą.
  9. Przełożyć ją do miski i wymieszać z pokrojonymi pomidorami, sezamem, octem balsamicznym, cebulą dymką i oliwą.
  10. Lasagne podawać z fasolką.

Nietypowe frytki z... fasolki szparagowej

Kolejny przepis, który przełamuje kuchenną rutynę. Zamiast tradycyjnej fasolki szparagowej z bułką tartą, proponujemy obłędnie pyszne szparagowe frytki. To świetna przekąska na letnie dania, ale również doskonały dodatek do dania głównego. Przepis znaleźliśmy na stronie www.kukbuk.pl.

Składniki:

200 g fasolki szparagowej
1 jajko
½ szklanki zimnej wody
½ szklanki mąki
olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Fasolkę dokładnie umyć i obciąć końcówki.
  2. Jajka roztrzepać i połączyć z zimną wodą. Następnie dodać mąkę i wymieszać.
  3. Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem do temperatury około 170 stopni.
  4. Fasolkę obtoczyć w panierce i natychmiast smażyć na oleju – około 4 minut, aż fasolka się zarumieni.
  5. Gotowe frytki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi sosami i dodatkami.

Penne z bazyliowym pesto, brokułami i fasolką szparagową

Autorka bloga Kalejdoskop Kulinarny proponuje sycący obiad z dodatkiem dużej porcji zielonych warzyw: brokułów i fasolki szparagowej. W tym daniu tradycyjny pszenny makaron zastąpił jego pełnoziarnisty odpowiednik - to coś dla fanów zdrowego jedzenia. Oryginalny przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Genial gesund. Superfood for Family & Friends”.

Składniki:

300 g pełnoziarnistego makaronu penne
4 łyżki bazyliowego pesto
700 g mieszanych zielonych warzyw (brokuły i fasolka szparagowa)
1/2 cytryny
2 gałązki bazylii
30 g parmezanu

Przygotowanie:

  1. Fasolkę umyć i obciąć końcówki.
  2. Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu (powinien być al dente)
  3. 6 minut przed końcem gotowania dodać do garnka fasolkę szparagową, a 3 minuty później brokuły.
  4. Wszystko razem przecedzić na sicie, odlewając trochę wody z gotowania.
  5. Makaron i warzywa przełożyć z powrotem do garnka i wymieszać (jeśli sos jest za gęsty, można dolać trochę wody z gotowania).
  6. Przełożyć danie na talerze. Zetrzeć skórkę z cytryny i posypać nią makaron. Na koniec dodać listki bazylii i starty parmezan.

Wytrawna tarta z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa to jeden z ulubionych przysmaków Francuzów (zwłaszcza Francuzek, które dbają o dietę), dlatego w naszym przepisowym zestawieniu nie mogło zabraknąć klasycznej tarty. Inspiracje czerpiemy z bloga Zen w Kuchni.

Składniki:

Ciasto

175 g mąki tortowej
jajko zerówka
85 g masła (niezbyt zimnego)
1/3 łyżeczki soli
1/4 szklanki wody

Zalewa

2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól
pieprz
2 rozgniecione ząbki czosnku
świeży lub suszony tymianek

Dodatkowo

200 g fasolki szparagowej gotowanej 10 minut w osolonej wodzie

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto połączyć, zagnieść i uformować kulę (można je wymieszać np. za pomocą malaksera).
  2. Gotowe ciasto rozwałkować cienko na stolnicy podsypanej mąką.
  3. Formę na tartę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką, następnie delikatnie przełożyć na nią ciasto.
  4. Ciasto docisnąć do boków i dna formy i wyrównać brzegi za pomocą wałka.
  5. Tak przygotowaną formę wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
  6. Po tym czasie piec tartę w 180 stopniach z termoobiegiem około 20 minut.
  7. Wszystkie składniki na masę wymieszać i wylać na tartę. Następnie poukładać pociętą fasolkę i przykryć całość folią aluminiową.
  8. Piec w tej samej temperaturze około 20 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut, aż wierzch będzie ścięty i lekko zarumieniony.

Leczo z fasolką szparagową

Klikając na ten element iframe, pliki cookie zostaną uruchomione.

Leczo z fasolką szparagową to szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Tradycyjne składniki na leczo w połączeniu z fasolką tworzą ciekawą kompozycję smakową. Przepis podpatrzony na kanale Smakowite Dania.

Składniki:

500 g fasolki szparagowej
300 g kiełbasy
1 cukinia
2 cebule
2 papryki (czerwona i żółta)
1 puszka pomidorów krojonych
500 ml bulionu
olej do smażenia
szczypta ostrej papryki
1 łyżka suszonej bazylii
czarny pieprz
sól

Przygotowanie:

  1. Fasolkę umyć i obciąć końcówki, następnie gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę odcedzić.
  2. Cebulę pokroić w plasterki, a cukinię razem ze skórką w większą kostkę.
  3. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski, a kiełbasę w plastry.
  4. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucić cebulę, cukinię, paprykę oraz fasolkę. Wszystko wymieszać i dusić przez kilka minut.
  5. Do podduszonych warzyw dodać pomidory z puszki i bulion. Całość wymieszać i gotować ok. 15 minut.
  6. Następnie dodać kiełbasę, wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
  7. Pod koniec gotowania leczo doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i suszoną bazylią.

Kotleciki ziemniaczane z łososiem oraz zielonymi warzywami

Polecamy dziecinnie proste w przygotowaniu kotleciki ziemniaczane. W towarzystwie łososia i sezonowych warzyw tworzą bardzo oryginalne połączenie dobrze znanych smaków i składników. Przepis poleca Chilitonka.

Składniki:

600 g ziemniaków
360 g łososia z puszki w naturalnej zalewie
pęczek natki pietruszki
2 cebule
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka mąki
1 jajo
pieprz i sól
bułka tarta
olej do smażenia
dodatkowo: pęczek szparagów, fasolka szparagowa, kawałek masła i bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i gotować w słonej wodzie. Odcedzić, ubić i pozostawić do wystygnięcia.
  2. Natkę pietruszki drobno posiekać, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Przecedzonego łososia przełożyć do miski i wymieszać z pietruszką, jajkiem i mąką. Połączyć z cebulą i skórką z cytryny.
  4. Dodać ziemniaki, całość wymieszać i przyprawić do smaku.
  5. Formować kotleciki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej.
  6. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawać jeszcze ciepłe z ćwiartkami cytryny i zielonymi warzywami – szparagami i fasolką z bułką tartą.

Szybka fasolka szparagowa po grecku

Tym razem czas na kulinarne inspiracje z Grecji. Przygotowanie fasolki w ten sposób nie wymaga wielu składników, a w dodatku robi się ją bardzo szybko. Dobrze komponuje się z wieloma potrawami – jako przystawka, dodatek do obiadu albo kolacja podawana na zimno. Przepis znaleziony u Marty z bloga Jadłonomia.

Składniki:

pół cebuli
oliwa
1 ząbek czosnku
400 g fasolki szparagowej - żółtej lub zielonej
2 duże pomidory najlepiej malinowe
1/8 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
do podania: pieprz, oliwki, oregano

Przygotowanie:

  1. Fasolkę oczyścić, cebulę pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 2 – 3 minuty.
  3. Posiekać czosnek i dodać do cebuli, smażyć jeszcze przez 1 minutę. Dodać fasolkę i mieszać przez kolejną minutę.
  4. Do całości dodać starte pomidory.
  5. Następnie dodać cynamon i sporą szczyptę soli. Dobrze wymieszać i przykryć patelnię.
  6. Dusić przez 8 – 10 minut na dużym ogniu, do momentu aż fasolka będzie miękka, a sos zgęstnieje i zredukuje się (powinno go zostać niewiele na patelni).

Pobierz wszystkie 10 przepisów na obiad w pliku PDF

Kontakt

Formularz kontaktowy

Masz pytania i chcesz dowiedzieć się więcej o Fine Diners?

Napisz do nas

Zapisz
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookies
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli odmówisz korzystania z plików cookie, ta strona internetowa może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Zaakceptuj wszystkie
Odrzuć wszystkie
Czytaj więcej
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Akceptuję
Odrzuć
Snowplow
Akceptuję
Odrzuć
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
Facebook
Akceptuję
Odrzuć
Google
Akceptuję
Odrzuć
Quantcast
Akceptuję
Odrzuć
Unknown
Unknown
Akceptuję
Odrzuć