Dla jednych bób to smak wakacji u babci, ale dla innych - smutne wspomnienie twardej skórki i mącznistego wnętrza. Kładziemy kres pomówieniom, jakoby bób był nudny, nijaki i niesmaczny!
Prezentujemy nowoczesne przepisy na bób, dzięki którym spojrzysz na niego z nowej, pysznej perspektywy! Do tego porcja praktycznej wiedzy jak go wybrać, jak gotować i dlaczego warto go jeść. Wystarczy kilka minut, a wszystkie niezbędne, bobowe informacje będziesz mieć w małym palcu. W końcu lato bobem stoi — wykorzystaj to!
Jak wybrać dobry bób?
Najlepszy bób to bób młody. Tylko jak rozpoznać młody bób? Zwrócić uwagę na kolor ogonków na ziarnach — powinny być zielone, a nie pomarańczowe czy brązowe. Same ziarna również powinny mieć świeży, zielony kolor. Im bardziej szara skórka, tym bób jest starszy.
Skąd wiadomo, że bób jest dobry? Poza tym, że jest młody, powinien być pozbawiony kropek czy przebarwień. Poza tym, jeśli masz możliwość, kupuj bób na wagę, przechowywany w workach lub skrzynkach. Bób pakowany w plastikowe torebki, który spędził już kilka godzin na słońcu, może być już zepsuty. Jeśli nie masz alternatywy, staraj się kupować pakowany bób rano i od razu wysypuj go z folii.
Gdzie kupić bób?
Skoro już wiesz, jak wybrać bób, pora na zakupy. Gdzie kupić dobry bób? Bazary i targi to Twoi sprzymierzeńcy w poszukiwaniach, jednak i tu trzeba zachować czujność. Nawet na straganach można znaleźć warzywa z przemysłowych upraw, które pod względem smaku przegrywają z tymi z tradycyjnych, domowych gospodarstw. Warto więc pytać, szukać i sprawdzać.
Ile gotować bób?
Bób należy gotować w proporcjach 2:1 — 200 ml wody na każde 100 g bobu. Na każdy litr wody możesz dodać łyżeczkę soli, jednak jeśli wolisz niesolony bób, nie musisz tego robić. Bób wrzucaj, dopiero gdy woda w garnku zacznie wrzeć.
A ile gotować bób? Młodym ziarnom wystarczy 5-6 minut, starsze potrzebują do 15 minut. Im starszy bób, tym dłużej będzie się gotował. Stare ziarna wymagają nawet 30 minut i więcej. Dobrze ugotowany bób jej al dente — jędrny, nierozgotowany.
Ugotowany bób przełóż na sitko i przelej zimną wodą.
Bób — właściwości
Bób warto jeść nie tylko ze względu na smak, ale też wpływ, jaki ma na zdrowie.
Bób charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, a tym samym usprawnia proces trawienia.
Jest też bogaty w białko, co docenią osoby na diecie bezmięsnej oraz sportowcy.
Zawiera również znaczne ilości magnezu, żelaza oraz miedzi, czyli pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Warto też jeść bób w ciąży z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego.
Niska kaloryczność oraz fakt, jak bardzo jest sycący, czyni z niego idealną bazę posiłków dla osób na dietach odchudzających. Z kolei niski indeks glikemiczny sprawia, że spożywanie bobu jest zalecane również osobom chorujący, na wszystkie typy cukrzycy.
Bób — 10 przepisów sprawdzonych przez profesjonalistów
A teraz gwóźdź programu. Poniżej znajdziesz aż 10 przepisów na bób autorstwa profesjonalistów i pasjonatów gotowania.
Przepis 1: Zupa krem z bobu
Na swoim Instagramie autorka bloga AniaGotuje.pl pytała o ulubioną zupę-krem, prezentując talerz apetycznej zupy z bobu. I to właśnie na krem z bobu króluje na naszych stołach latem, a i nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzać go zimą z zamrożonych ziaren. Kto raz spróbuje, ten na jednym razie nie skończy.
Zupa krem z bobu — składniki
500 g bobu
250 g ziemniaków
1 cebula lub 2 szalotki
1 litr buliony warzywnego lub drobiowego
Łyżka masła
100 ml słodkiej śmietanki
Garść natki pietruszki
Sól
Kilka plasterków kiełbasy chorizo
Oliwa i płatki chilli do dekoracji
Zupa-krem — sposób przygotowania
1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Ile gotować bób?, a następnie obierz ze skórek.
2. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę lub szalotki. Następnie dodaj drobno pokrojone ziemniaki i podsmaż do lekkiego zrumienienia.
3. Do garnka wlej bulion, zagotuj i na małym ogniu gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmij z ognia, dodaj bób oraz śmietankę i za pomocą blendera zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeśli to potrzebne, dopraw solą.
4. Plasterki chorizo podsmaż na patelni, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
5. Po nalaniu porcji zupy na talerz dodaj do niej chorizo i pietruszkę, polej powierzchnię odrobiną oliwy i posyp szczyptą płatków chilli.
Przepis 2: Bób po sycylijsku
Choć bób wielu z nas bardzo mocno kojarzy się z Polską i wakacjami u babci na wsi, jest chętnie wykorzystywany w kuchniach wielu krajów świata. Doskonałym przykładem pysznej, zagranicznej interpretacji tego strączka jest aromatyczny bób po sycylijsku. Przepisem na to proste, ale uzależniające danie podzieliła się Magda Grzebyk z bloga Krytyka Kulinarna.
Bób po sycylijsku — składniki
1 kg bobu
1 szklanka wody
½ szklanki oliwy
1 łyżka soli, najlepiej morskiej
2 łyżki suszonego oregano
2 ząbki czosnku
Bób po sycylijsku — sposób przygotowania
1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Ile gotować bób?, a następnie natnij każde ziarno, by umożliwić marynacie wniknięcie do środka.
2. Przygotuj marynatę — wodę, oliwę, sól i oregano mieszaj w misce aż do rozpuszczenia soli.
3. Do gotowej marynaty przełóż bób i dodaj obrane, całe ząbki czosnku. Odstaw na 24 godziny do lodówki. Przemieszaj w tym czasie zawartość miski 2-3 razy. Przed podaniem wyciągnij z lodówki na min. 30 minut.
Przepis 3: Falafel z bobu
Australijski szef kuchni Tobie Puttock poleca wykorzystać bób jako składnik falafeli. Cały proces ich przygotowania pokazał na swoim kanale na YouTube. Falafel z bobu z pewnością będzie przyjemnym urozmaiceniem dla miłośników kuchni Wschodu, którym jednak zaczyna nudzić się jej klasyczne oblicze.
Falafel z bobu — składniki
200 g bobu
200 g gotowanej ciecierzycy
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
1 łyżeczka sody
Duża szczypta soli
Po 1 łyżeczce suszonych ziaren kolendry, kuminu i pieprzy cayenne
Po 1 garści świeżych ziół — mięty, pietruszki i kolendry
Skórka z ¾ cytryny
Olej do smażenia
Falafel z bobu — sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek posiekaj na drobne kawałki w misie robota kuchennego lub nożem.
2. Ciecierzycę zblenduj na masę, w której widoczne są kawałki ziaren. Dodaj czosnek i cebulę. Możesz zrobić to blenderem ręcznym lub dorzucić do misy robota.
3. Dodaj mąkę, sodę oraz sól, rozdrobnione przyprawy oraz skórkę z cytryny. Wszystko wymieszaj.
4. Zblanszuj bób, wkładając go na 2 minuty do wrzątku, a następnie na 2 minuty do lodowatej wody. Obierz go ze skórek i zblenduj na masę, w której widoczne są kawałki ziaren. Możesz dorzucić ziarna do misy robota lub użyć blendera ręcznego, a powstałą masę wymieszać z pozostałymi składnikami.
5. Drobno posiekaj świeże zioła, dodaj do masy, dokładnie wymieszaj.
6. Rozgrzej olej we frytkownicy lub na głębokiej patelni. Potrzebne będzie go tyle, aby falafele były niemal całkowicie przykryte. Formuj jajowate kształty z zawartości jednej łyżki stołowej masy i smaż, aż staną się brązowe. Usmażone falafele odkładaj na papierowy ręcznik.
Przepis 4: Letnia zupa z bobem i ziemniakami
Kwestia Smaku to kopalnia przepisów. Przeszukaliśmy ją za Ciebie i wybraliśmy prosty przepis na zupę z bobem, której smakowitość tkwi w wysokiej jakości składnikach. Jeśli użyjesz młodego bobu z nieprzemysłowej uprawy, młodych ziemniaków i dobrej oliwy, Twoje kubki smakowe oszaleją!
Letnia zupa z bobem — składniki
⅔ szklanki gotowanego bobu
500 g młodych ziemniaków
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
4 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
100 g kwaśnej śmietany
Letnia zupa z bobem — sposób przygotowania
1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Jak gotować bób? i obierz go ze skórek. Ziemniaki oczyść i pokrój na plasterki.
2. W garnku z grubym dnem podgrzej oliwę, przełóż na nią ziemniaki i smaż przez kilka minut, aż zaczną się rumienić. Dodaj masło, pokrojony czosnek i smaż razem jeszcze przez 2 minuty.
3. Do garnka wlej bulion i zagotuj całość. Następnie zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj bób i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Ściągnij garnek z ognia i dodaj posiekane koperek oraz szczypiorek.
4. ⅓ szklanki ciepłej wody zmieszaj ze śmietaną i dodawaj do niej po łyżce zupy, za każdym razem mieszając. Po dodaniu ok. 10 łyżek zupy możesz przelać śmietanową miksturę do garnka.
Przepis 5: Smażony bób z boczkiem i cebulą
Smażony bób z boczkiem i cebulą to propozycja dla każdego, kto ceni proste, swojskie smaki. Na kanale MAZUR Gotuje zobaczycie, że wystarczy dosłownie kilka składników i trochę czasu, aby przygotować smakowite i sycące danie. Jego dodatkową zaletą jest niewielka liczba potrzebnych naczyń — w sam raz, gdy nie chce Ci się zmywać.
Smażony bób z boczkiem i cebulą — składniki
500 g bobu
200 g boczku wędzonego
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanego koperku
Sól
Smażony bób z boczkiem i cebulą — sposób przygotowania
1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Ile gotować bób?
2. Cebulę zeszklij na maśle.
3. Boczek pokrój w kostkę. Jeśli chcesz, możesz usunąć jego tłuste kawałki.
4. Przełóż boczek na patelnię z cebulą i smaż przez kilka minut. Następnie zawartość patelni przełóż do miski z bobem, dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
Przepis na bób z boczkiem można potraktować jako bazę do eksperymentów. Zmień koperek na ulubione zioła, dodaj więcej przypraw, użyj innego mięsa — znajdź najlepszą kompozycję podczas tych apetycznych testów!
Przepis 6: Sałatka z bobu i truskawek
Sałatka z bobu i truskawek autorstwa Marty Dymek z bloga Jadłonomia to prawdziwa magia na talerzu. Łączy w harmonijną całość owocową słodycz ze strączkowym smakiem bobu, miękkość truskawek z chrupiącymi akcentami. To prawdziwa przygoda dla podniebienia!
Sałatka z bobu i truskawek — składniki
500 g bobu
300 g truskawek
½ czerwonej cebuli lub 1 szalotka
½ kalarepy
100 g rukoli lub roszponki
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
Sól, pieprz
Płatki migdałowe lub ziarna słonecznika
Sałatka z bobu i truskawek — sposób przygotowania
1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Ile gotować bób?, a następnie obierz ze skórek.
2. Truskawki pokrój w ćwiartki, obraną kalarepę w drobną kostkę, cebulę w piórka, a rukolę porwać.
3. Płatki migdałowe lub ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
4. W szklance wymieszaj oliwę, ocet, sól i pieprz.
5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Przepis 7: Letnia fit sałatka z bobem
Entuzjastom sałatek z pewnością spodoba się przepis Agnieszki Mielczarek z kanału Jedz inaczej. Jej letnia fit sałatka z bobem to witaminowa bomba i eksplozja sezonowych smaków!
Letnia fit sałatka z bobem — składniki
500 g bobu
300 g fasolki szparagowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 pomidory
3 łyżki posiekanej mięty
3 łyżki prażonych płatków migdałowych
Sok z 1 cytryny
100 ml oliwy
Sól, pieprz
Letnia fit sałatka z bobem — sposób przygotowania
1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Ile gotować bób?, a następnie obierz ze skórek. Ugotuj także fasolkę.
2. Cebulę, czosnek posiekaj, pomidory pokrój w drobną kostkę, a fasolkę w 4-5-centymetrowe kawałki
3. Wszystkie składniki poza płatkami migdałów dokładnie wymieszaj, aby sok z cytryny, pomidory i oliwa pokryły pozostałe składniki. Gotową sałatkę oprósz płatkami migdałów.
Przepis 8: Sycąca, zielona sałatka z bobu
Zagraj w zielone z Szymonem z bloga Facet i kuchnia — przygotuj soczyście zieloną, sycącą sałatkę z bobu! Wbrew pozorom i nazwie jest to danie, którym można sobie solidnie pojeść i nawet bez dodatków w postaci pieczywa czy ziemniaków jest świetną propozycją na lunch.
Zielona sałatka z bobu — składniki
300 g bobu
150 g komosy ryżowej
2 awokado
1 pęczek mięty
1 pęczek kolendry
3 limonki
1 zielone chilli
5 łyżek obranych, niesolonych pistacji
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka zielonego pieprzu
Sól, pieprz
Zielona, sycąca sałatka z bobu — sposób przygotowania
1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Ile gotować bób?, a następnie obierz ze skórek.
2. Komosę opłukaj pod bieżącą wodą i ugotuj w ok. 300 ml wody.
3. Pół pęczka kolendry, pół pęczka mięty, połówkę awokado, 3 łyżki pistacji, chilli, oliwę, sok z 1-1,5 limonki oraz sól i pieprz zmiksuj razem na gładkie pesto. Jeśli nie lubisz bardzo pikantnych potraw, wcześniej usuń pestki z chilli.
4. Ostudzone bób i komosę przesyp do miski, dodaj pozostałe listki mięty, pokrojone na kawałki 1,5 awokado i 2-3 łyżki pistacji.
5. Dodaj sok z połowy limonki oraz odpowiednią dla Ciebie ilość pesto, całość wymieszaj i skrop oliwą. Na koniec udekoruj sałatkę pozostałymi pistacjami, zielonym pieprzem oraz ćwiartkami limonki.
Przepis 9: Wegańskie Kotlety / burgery z bobu
Wegańskie burgery mają różnorodne oblicza. Latem polecamy przygotować burgery z bobu według przepisu Doroty Kamińskiej. Świetnie smakują w maślanej bułce, w towarzystwie sałaty, cebuli i ulubionego sosu. Tradycjonaliści mogą położyć je talerzu obok młodych ziemniaków z koperkiem i klasycznej mizerii. Wszystkie chwyty dozwolone!
Burgery/ kotlety z bobu — składniki
250 g bobu
150 g ziemniaków
1,5 szklanki ugotowanej na miękko kaszy jaglanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ szklanki pestek dyni lub nasion słonecznika
Po ½ łyżki kurkumy, mielonej kolendry i kminu rzymskiego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 posiekany pęczek wybranej zieleniny — mięty, kolendry, szpinaku lub bazylii
¼ szklanki oliwy
Kotlety/ burgery z bobu — sposób przygotowania
1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Ile gotować bób?, a następnie obierz ze skórek. Ugotuj także ziemniaki.
2. Zmiksuj bób i ziemniaki w blenderze lub rozgnieć widelcem. Zadbaj o to, aby w masie pozostały grudki. Zeszklij cebulę i czosnek na oliwie i dodaj do masy. Następnie dodaj także komosę i wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Do masy dodaj wszystkie przyprawy, zioła, pestki oraz oliwę i wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Wilgotnymi dłońmi formuj kotleciki pożądanej wielkości. Smaż na patelni, grilluj lup piecz w piekarniku przez 25 minut, w temperaturze 180°C.
Przepis 10: Bób po marokańsku
Pascal Brodnicki to osobowość kulinarna, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Znany i lubiany szef kuchni poleca przepis na bób, który sprawdzi się zarówno jako lunch, jak i przekąska np. podczas wieczoru filmowego w domowym zaciszu. Z nazwy egzotyczny, w smaku zdecydowany i bogaty — to właśnie bób po marokańsku.
Bób po marokańsku — składniki
500 g bobu
240 ml wody + wrzątek w zależności od rozmiaru garnka
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki papryki — wędzonej, słodkiej lub ostrej w zależności od gustu
2 łyżeczki kuminu
Sól, pieprz
Bób po marokańsku — sposób przygotowania
1. Każde ziarno delikatnie natnij, aby przebić na wylot skórkę.
2. Garnek z wodą postaw na dużym ogniu i dodaj oliwę, 1 posiekany ząbek czosnku, paprykę oraz kumin. Od razy wsyp bób oraz posiekaną kolendrę.
3. Zalej mieszkankę wrzątkiem, aby woda zakryła całą zawartość garnka. Gotuj 20-25 minut.
4. Odcedź, wymieszaj z przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.