Jak gotować bób? Przepisy na bób

Bób - ile gotować, przepisy, dania (sałatka, zupa)

Dla jednych bób to smak wakacji u babci, ale dla innych - smutne wspomnienie twardej skórki i mącznistego wnętrza. Kładziemy kres pomówieniom, jakoby bób był nudny, nijaki i niesmaczny!

Prezentujemy nowoczesne przepisy na bób, dzięki którym spojrzysz na niego z nowej, pysznej perspektywy! Do tego porcja praktycznej wiedzy jak go wybrać, jak gotować i dlaczego warto go jeść. Wystarczy kilka minut, a wszystkie niezbędne, bobowe informacje będziesz mieć w małym palcu. W końcu lato bobem stoi — wykorzystaj to!

Jak wybrać dobry bób?

Najlepszy bób to bób młody. Tylko jak rozpoznać młody bób? Zwrócić uwagę na kolor ogonków na ziarnach — powinny być zielone, a nie pomarańczowe czy brązowe. Same ziarna również powinny mieć świeży, zielony kolor. Im bardziej szara skórka, tym bób jest starszy.

Skąd wiadomo, że bób jest dobry? Poza tym, że jest młody, powinien być pozbawiony kropek czy przebarwień. Poza tym, jeśli masz możliwość, kupuj bób na wagę, przechowywany w workach lub skrzynkach. Bób pakowany w plastikowe torebki, który spędził już kilka godzin na słońcu, może być już zepsuty. Jeśli nie masz alternatywy, staraj się kupować pakowany bób rano i od razu wysypuj go z folii.

Gdzie kupić bób?

Skoro już wiesz, jak wybrać bób, pora na zakupy. Gdzie kupić dobry bób? Bazary i targi to Twoi sprzymierzeńcy w poszukiwaniach, jednak i tu trzeba zachować czujność. Nawet na straganach można znaleźć warzywa z przemysłowych upraw, które pod względem smaku przegrywają z tymi z tradycyjnych, domowych gospodarstw. Warto więc pytać, szukać i sprawdzać.

Ile gotować bób?

Bób należy gotować w proporcjach 2:1 — 200 ml wody na każde 100 g bobu. Na każdy litr wody możesz dodać łyżeczkę soli, jednak jeśli wolisz niesolony bób, nie musisz tego robić. Bób wrzucaj, dopiero gdy woda w garnku zacznie wrzeć.

A ile gotować bób?  Młodym ziarnom wystarczy 5-6 minut, starsze potrzebują do 15 minut. Im starszy bób, tym dłużej będzie się gotował. Stare ziarna wymagają nawet 30 minut i więcej. Dobrze ugotowany bób jej al dente — jędrny, nierozgotowany.

Ugotowany bób przełóż na sitko i przelej zimną wodą.

Bób — właściwości

Bób warto jeść nie tylko ze względu na smak, ale też wpływ, jaki ma na zdrowie. 

Bób charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, a tym samym usprawnia proces trawienia.

Jest też bogaty w białko, co docenią osoby na diecie bezmięsnej oraz sportowcy.

Zawiera również znaczne ilości magnezu, żelaza oraz miedzi, czyli pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Warto też jeść bób w ciąży z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego.

Niska kaloryczność oraz fakt, jak bardzo jest sycący, czyni z niego idealną bazę posiłków dla osób na dietach odchudzających. Z kolei niski indeks glikemiczny sprawia, że spożywanie bobu jest zalecane również osobom chorujący, na wszystkie typy cukrzycy.

Bób — 10 przepisów sprawdzonych przez profesjonalistów

A teraz gwóźdź programu. Poniżej znajdziesz aż 10 przepisów na bób autorstwa profesjonalistów i pasjonatów gotowania.

Przepis 1: Zupa krem z bobu

Na swoim Instagramie autorka bloga AniaGotuje.pl pytała o ulubioną zupę-krem, prezentując talerz apetycznej zupy z bobu. I to właśnie na krem z bobu króluje na naszych stołach latem, a i nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzać go zimą z zamrożonych ziaren. Kto raz spróbuje, ten na jednym razie nie skończy.


Zupa krem z bobu — składniki

500 g bobu

250 g ziemniaków

1 cebula lub 2 szalotki

1 litr buliony warzywnego lub drobiowego

Łyżka masła

100 ml słodkiej śmietanki

Garść natki pietruszki

Sól

Kilka plasterków kiełbasy chorizo

Oliwa i płatki chilli do dekoracji

Zupa-krem — sposób przygotowania

1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Ile gotować bób?, a następnie obierz ze skórek.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę lub szalotki. Następnie dodaj drobno pokrojone ziemniaki i podsmaż do lekkiego zrumienienia.

3. Do garnka wlej bulion, zagotuj i na małym ogniu gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmij z ognia, dodaj bób oraz śmietankę i za pomocą blendera zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeśli to potrzebne, dopraw solą.

4. Plasterki chorizo podsmaż na patelni, a natkę pietruszki drobno posiekaj.

5. Po nalaniu porcji zupy na talerz dodaj do niej chorizo i pietruszkę, polej powierzchnię odrobiną oliwy i posyp szczyptą płatków chilli.

Przepis 2: Bób po sycylijsku

Choć bób wielu z nas bardzo mocno kojarzy się z Polską i wakacjami u babci na wsi, jest chętnie wykorzystywany w kuchniach wielu krajów świata. Doskonałym przykładem pysznej, zagranicznej interpretacji tego strączka jest aromatyczny bób po sycylijsku. Przepisem na to proste, ale uzależniające danie podzieliła się Magda Grzebyk z bloga Krytyka Kulinarna.


Bób po sycylijsku — składniki

1 kg bobu

1 szklanka wody

½ szklanki oliwy

1 łyżka soli, najlepiej morskiej

2 łyżki suszonego oregano

2 ząbki czosnku

Bób po sycylijsku — sposób przygotowania

1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Ile gotować bób?, a następnie natnij każde ziarno, by umożliwić marynacie wniknięcie do środka.

2. Przygotuj marynatę — wodę, oliwę, sól i oregano mieszaj w misce aż do rozpuszczenia soli.

3. Do gotowej marynaty przełóż bób i dodaj obrane, całe ząbki czosnku. Odstaw na 24 godziny do lodówki. Przemieszaj w tym czasie zawartość miski 2-3 razy. Przed podaniem wyciągnij z lodówki na min. 30 minut.

Przepis 3: Falafel z bobu

Australijski szef kuchni Tobie Puttock poleca wykorzystać bób jako składnik falafeli. Cały proces ich przygotowania pokazał na swoim kanale na YouTube. Falafel z bobu z pewnością będzie przyjemnym urozmaiceniem dla miłośników kuchni Wschodu, którym jednak zaczyna nudzić się jej klasyczne oblicze.

Klikając na ten element iframe, pliki cookie zostaną uruchomione.

Falafel z bobu — składniki

200 g bobu

200 g gotowanej ciecierzycy

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki mąki

1 łyżeczka sody

Duża szczypta soli

Po 1 łyżeczce suszonych ziaren kolendry, kuminu i pieprzy cayenne

Po 1 garści świeżych ziół — mięty, pietruszki i kolendry

Skórka z ¾ cytryny

Olej do smażenia

Falafel z bobu — sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek posiekaj na drobne kawałki w misie robota kuchennego lub nożem.

2. Ciecierzycę zblenduj na masę, w której widoczne są kawałki ziaren. Dodaj czosnek i cebulę. Możesz zrobić to blenderem ręcznym lub dorzucić do misy robota.

3.  Dodaj mąkę, sodę oraz sól, rozdrobnione przyprawy oraz skórkę z cytryny. Wszystko wymieszaj.

4. Zblanszuj bób, wkładając go na 2 minuty do wrzątku, a następnie na 2 minuty do lodowatej wody. Obierz go ze skórek i zblenduj na masę, w której widoczne są kawałki ziaren. Możesz dorzucić ziarna do misy robota lub użyć blendera ręcznego, a powstałą masę wymieszać z pozostałymi składnikami.

5. Drobno posiekaj świeże zioła, dodaj do masy, dokładnie wymieszaj.

6. Rozgrzej olej we frytkownicy lub na głębokiej patelni. Potrzebne będzie go tyle, aby falafele były niemal całkowicie przykryte. Formuj jajowate kształty z zawartości jednej łyżki stołowej masy i smaż, aż staną się brązowe. Usmażone falafele odkładaj na papierowy ręcznik.

Przepis 4: Letnia zupa z bobem i ziemniakami

Kwestia Smaku to kopalnia przepisów. Przeszukaliśmy ją za Ciebie i wybraliśmy prosty przepis na zupę z bobem, której smakowitość tkwi w wysokiej jakości składnikach. Jeśli użyjesz młodego bobu z nieprzemysłowej uprawy, młodych ziemniaków i dobrej oliwy, Twoje kubki smakowe oszaleją!

Letnia zupa z bobem — składniki

⅔ szklanki gotowanego bobu

500 g młodych ziemniaków

2 łyżki oliwy

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego

4 łyżki posiekanego koperku

3 łyżki posiekanego szczypiorku

100 g kwaśnej śmietany

Letnia zupa z bobem — sposób przygotowania

1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Jak gotować bób? i obierz go ze skórek. Ziemniaki oczyść i pokrój na plasterki.

2. W garnku z grubym dnem podgrzej oliwę, przełóż na nią ziemniaki i smaż przez kilka minut, aż zaczną się rumienić. Dodaj masło, pokrojony czosnek i smaż razem jeszcze przez 2 minuty.

3. Do garnka wlej bulion i zagotuj całość. Następnie zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj bób i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Ściągnij garnek z ognia i dodaj posiekane koperek oraz szczypiorek.

4. ⅓ szklanki ciepłej wody zmieszaj ze śmietaną i dodawaj do niej po łyżce zupy, za każdym razem mieszając. Po dodaniu ok. 10 łyżek zupy możesz przelać śmietanową miksturę do garnka.

Przepis 5: Smażony bób z boczkiem i cebulą

Smażony bób z boczkiem i cebulą to propozycja dla każdego, kto ceni proste, swojskie smaki. Na kanale MAZUR Gotuje zobaczycie, że wystarczy dosłownie kilka składników i trochę czasu, aby przygotować smakowite i sycące danie. Jego dodatkową zaletą jest niewielka liczba potrzebnych naczyń — w sam raz, gdy nie chce Ci się zmywać.

Klikając na ten element iframe, pliki cookie zostaną uruchomione.

Smażony bób z boczkiem i cebulą — składniki

500 g bobu

200 g boczku wędzonego

1 cebula

1 łyżka masła

2 łyżki posiekanego koperku

Sól

Smażony bób z boczkiem i cebulą — sposób przygotowania

1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Ile gotować bób?

2. Cebulę zeszklij na maśle.

3. Boczek pokrój w kostkę. Jeśli chcesz, możesz usunąć jego tłuste kawałki.

4. Przełóż boczek na patelnię z cebulą i smaż przez kilka minut. Następnie zawartość patelni przełóż do miski z bobem, dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Przepis na bób z boczkiem można potraktować jako bazę do eksperymentów. Zmień koperek na ulubione zioła, dodaj więcej przypraw, użyj innego mięsa — znajdź najlepszą kompozycję podczas tych apetycznych testów!


Przepis 6: Sałatka z bobu i truskawek

Sałatka z bobu i truskawek autorstwa Marty Dymek z bloga Jadłonomia to prawdziwa magia na talerzu. Łączy w harmonijną całość owocową słodycz ze strączkowym smakiem bobu, miękkość truskawek z chrupiącymi akcentami. To prawdziwa przygoda dla podniebienia!


Sałatka z bobu i truskawek — składniki

500 g bobu

300 g truskawek

½ czerwonej cebuli lub 1 szalotka

½ kalarepy

100 g rukoli lub roszponki

2 łyżki oliwy

1 łyżka octu balsamicznego

Sól, pieprz

Płatki migdałowe lub ziarna słonecznika

Sałatka z bobu i truskawek — sposób przygotowania

1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Ile gotować bób?, a następnie obierz ze skórek.

2. Truskawki pokrój w ćwiartki, obraną kalarepę w drobną kostkę, cebulę w piórka, a rukolę porwać.

3. Płatki migdałowe lub ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.

4. W szklance wymieszaj oliwę, ocet, sól i pieprz.

5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 

Przepis 7: Letnia fit sałatka z bobem

Entuzjastom sałatek z pewnością spodoba się przepis Agnieszki Mielczarek z kanału Jedz inaczej. Jej letnia fit sałatka z bobem to witaminowa bomba i eksplozja sezonowych smaków!

Klikając na ten element iframe, pliki cookie zostaną uruchomione.

Letnia fit sałatka z bobem — składniki

500 g bobu

300 g fasolki szparagowej

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 pomidory

3 łyżki posiekanej mięty

3 łyżki prażonych płatków migdałowych

Sok z 1 cytryny

100 ml oliwy

Sól, pieprz

Letnia fit sałatka z bobem — sposób przygotowania

1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Ile gotować bób?, a następnie obierz ze skórek. Ugotuj także fasolkę.

2. Cebulę, czosnek posiekaj, pomidory pokrój w drobną kostkę, a fasolkę w 4-5-centymetrowe kawałki

3. Wszystkie składniki poza płatkami migdałów dokładnie wymieszaj, aby sok z cytryny, pomidory i oliwa pokryły pozostałe składniki. Gotową sałatkę oprósz płatkami migdałów.


Przepis 8: Sycąca, zielona sałatka z bobu

Zagraj w zielone z Szymonem z bloga Facet i kuchnia — przygotuj soczyście zieloną, sycącą sałatkę z bobu! Wbrew pozorom i nazwie jest to danie, którym można sobie solidnie pojeść i nawet bez dodatków w postaci pieczywa czy ziemniaków jest świetną propozycją na lunch.


Zielona sałatka z bobu — składniki

300 g bobu

150 g komosy ryżowej

2 awokado

1 pęczek mięty

1 pęczek kolendry

3 limonki

1 zielone chilli

5 łyżek obranych, niesolonych pistacji

5 łyżek oliwy

1 łyżeczka zielonego pieprzu

Sól, pieprz

Zielona, sycąca sałatka z bobu — sposób przygotowania

1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Ile gotować bób?, a następnie obierz ze skórek.

2. Komosę opłukaj pod bieżącą wodą i ugotuj w ok. 300 ml wody.

3. Pół pęczka kolendry, pół pęczka mięty, połówkę awokado, 3 łyżki pistacji, chilli, oliwę, sok z 1-1,5 limonki oraz sól i pieprz zmiksuj razem na gładkie pesto. Jeśli nie lubisz bardzo pikantnych potraw, wcześniej usuń pestki z chilli.

4. Ostudzone bób i komosę przesyp do miski, dodaj pozostałe listki mięty, pokrojone na kawałki 1,5 awokado i 2-3 łyżki pistacji.

5. Dodaj sok z połowy limonki oraz odpowiednią dla Ciebie ilość pesto, całość wymieszaj i skrop oliwą. Na koniec udekoruj sałatkę pozostałymi pistacjami, zielonym pieprzem oraz ćwiartkami limonki.

Przepis 9: Wegańskie Kotlety / burgery z bobu

Wegańskie burgery mają różnorodne oblicza. Latem polecamy przygotować burgery z bobu według przepisu Doroty Kamińskiej. Świetnie smakują w maślanej bułce, w towarzystwie sałaty, cebuli i ulubionego sosu. Tradycjonaliści mogą położyć je talerzu obok młodych ziemniaków z koperkiem i klasycznej mizerii. Wszystkie chwyty dozwolone!

Klikając na ten element iframe, pliki cookie zostaną uruchomione.

Burgery/ kotlety z bobu — składniki

250 g bobu

150 g ziemniaków

1,5 szklanki ugotowanej na miękko kaszy jaglanej

1 cebula

2 ząbki czosnku

½ szklanki pestek dyni lub nasion słonecznika

Po ½ łyżki kurkumy, mielonej kolendry i kminu rzymskiego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 posiekany pęczek wybranej zieleniny — mięty, kolendry, szpinaku lub bazylii

¼ szklanki oliwy

Kotlety/ burgery z bobu — sposób przygotowania

1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcją podaną w akapicie Ile gotować bób?, a następnie obierz ze skórek. Ugotuj także ziemniaki.

2. Zmiksuj bób i ziemniaki w blenderze lub rozgnieć widelcem. Zadbaj o to, aby w masie pozostały grudki. Zeszklij cebulę i czosnek na oliwie i dodaj do masy. Następnie dodaj także komosę i wszystko dokładnie wymieszaj.

3. Do masy dodaj wszystkie przyprawy, zioła, pestki oraz oliwę i wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Wilgotnymi dłońmi formuj kotleciki pożądanej wielkości. Smaż na patelni, grilluj lup piecz w piekarniku przez 25 minut, w temperaturze 180°C.

Przepis 10: Bób po marokańsku

Pascal Brodnicki to osobowość kulinarna, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Znany i lubiany szef kuchni poleca przepis na bób, który sprawdzi się zarówno jako lunch, jak i przekąska np. podczas wieczoru filmowego w domowym zaciszu. Z nazwy egzotyczny, w smaku zdecydowany i bogaty — to właśnie bób po marokańsku.

Klikając na ten element iframe, pliki cookie zostaną uruchomione.

Bób po marokańsku — składniki

500 g bobu

240 ml wody + wrzątek w zależności od rozmiaru garnka

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej kolendry

4 łyżki oliwy

2 łyżeczki papryki — wędzonej, słodkiej lub ostrej w zależności od gustu

2 łyżeczki kuminu

Sól, pieprz

Bób po marokańsku — sposób przygotowania

1. Każde ziarno delikatnie natnij, aby przebić na wylot skórkę.

2. Garnek z wodą postaw na dużym ogniu i dodaj oliwę, 1 posiekany ząbek czosnku, paprykę oraz kumin. Od razy wsyp bób oraz posiekaną kolendrę.

3. Zalej mieszkankę wrzątkiem, aby woda zakryła całą zawartość garnka. Gotuj 20-25 minut.

4. Odcedź, wymieszaj z przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

Bonus - przepisy do pobrania w PDF

Pobierz wszystkie przepisy z tego artykułu w jednym pliku PDF.

Kontakt

Formularz kontaktowy

Masz pytania i chcesz dowiedzieć się więcej o Fine Diners?

Napisz do nas

Zapisz
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookies
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli odmówisz korzystania z plików cookie, ta strona internetowa może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Zaakceptuj wszystkie
Odrzuć wszystkie
Czytaj więcej
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Akceptuję
Odrzuć
Snowplow
Akceptuję
Odrzuć
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
Facebook
Akceptuję
Odrzuć
Google
Akceptuję
Odrzuć
Quantcast
Akceptuję
Odrzuć
Unknown
Unknown
Akceptuję
Odrzuć