Lato ma kolor i smak wiśni. Te wyjątkowe owoce, dojrzewające w lipcowym słońcu, skrywają w sobie moc witamin i minerałów. Dlatego nasze mamy i babcie tak chętnie robiły z nich konfitury i soki. Dziś też z przyjemnością po nie sięgamy.
Specjalnie dla Was wybraliśmy 7 przepisów na przetwory z wiśni, polecanych przez blogerów. Warto poświęcić trochę czasu, aby w mroźną zimę cieszyć się smakiem lata.
Właściwości prozdrowotne wiśni
Poza kolorem i charakterystycznym słodko-kwaśnym smakiem wiśnie wyróżniają się również swoimi prozdrowotnymi właściwościami. W głównej mierze składają się z wody (82%), dlatego polecane są na letnie upały. Pozostałe 18% to witaminy, minerały oraz antyoksydanty. To dzięki nim mają właściwości antynowotworowe, spowalniają procesy starzenia się komórek i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym.
Duża zawartość potasu oraz witaminy C pomaga dbać o kondycję serca, a melatonina w nich zawarta ułatwia zasypianie. Wiśnie są niskokaloryczne, więc świetnie nadają się na lekką przekąskę.
Kiedy zbierać wiśnie?
Sezon na wiśnie trwa bardzo krótko, bo tylko miesiąc (kwiat wiśni w wielu kulturach symbolizuje przemijanie). Dojrzewają w lipcu, chociaż wczesne odmiany można spotkać już w czerwcu. Najlepiej zbierać je w fazie pełnej dojrzałości, zanim zrobią się zbyt miękkie i przejrzałe. Owoce zrywamy prosto z drzewa - te z ziemi nie nadają się do przetwarzania, ponieważ mogły zostać nadgryzione przez owady.
Jak przechowywać wiśnie?
Można je mrozić albo zasuszyć, ale najlepszy sposób to przetwory. Soki, syropy, dżemy, nalewki - wybór jest naprawdę duży. Zainspiruj się naszymi przepisami na wiśnie, aby zamknąć smak lata w słoiku. Każdy miłośnik tych soczystych owoców znajdzie coś dla siebie.
Nalewka z wiśni drylowanych
Nalewka z wiśni drylowanych, czyli popularna wiśniówka to jeden z najbardziej lubianych domowych alkoholi w Polsce. Najlepsza wychodzi z wiśni ze starych drzew. Mają niewielkie, ciemne owoce, ale za to o bardzo wyrazistym smaku. Przepis na idealną nalewkę z wiśni serwuje Anna Wrońska z bloga Ania Gotuje.
Nalewka z wiśni - składniki
1,5 kg wiśni (waga przed drylowaniem)
500 ml spirytusu rektyfikowanego 95%
1000 ml wódki 40%
400 g cukru
Na podaną ilość składników polecamy użyć ok. 3-litrowy słój.
Nalewka z wiśni - przygotowanie
- Wiśnie oczyścić, umyć i usunąć pestki. Następnie przełożyć je do dużego i czystego słoja.
- Do słoika z wiśniami wlać 500 ml wódki, a następnie 500 ml spirytusu (kolejność jest ważna!). Przed zakręceniem słoika, zamieszać nim kilka razy.
- Słoik odstawić w ciemne, ale ciepłe miejsce na 4 do 6 tygodniu (co kilka dni należy lekko nim zakołysać).
- Po minimum miesięcznym okresie maceracji czystą nalewkę przelać do mniejszego słoika (w dużym zostaną wiśnie).
- Słoik z nalewką zakręcić i odstawić obok słoja z wiśniami.
- Do słoika z wiśniami wlać pozostałe 500 ml wódki, a następnie wsypać 400 gramów cukru. Ponownie zakręcić i odstawić.
- Proces rozpuszczania cukru to minimum cztery dni. Każdego dnia należy dokładnie zamieszać słojem. Wiśnie w wódce i cukrze mogą tak leżeć nawet trzy tygodnie, jednak wystarczy poczekać, aż cukier się rozpuści.
- Słodką nalewkę przelać do słoika z nalewką bez cukru.
- Słoik z nalewką zostawić na kilka dni w ciepłym, ale ciemnym miejscu, a następnie przefiltrować nalewkę z fragmentów owoców oraz innych zanieczyszczeń.
- Nalewka wiśniowa ma niewiele osadu i można go zostawić. Jeżeli jednak alkohol ma być klarowny, można użyć jednorazowych filtrów do kawy.
- Na koniec należy przelać nalewkę do kilku mniejszych butelek i odstawić do piwniczki na minimum miesiąc (chociaż zaleca się poczekać dwa miesiące).
Tradycyjny dżem z wiśni
Domowy dżem z wiśni to idealny sposób na słodkie śniadanie lub szybką przekąskę w ciągu dnia. Pasuje do kanapek, naleśników czy drożdżowego ciasta. Pewnie myślisz, że jego przygotowanie jest czasochłonne? Nic bardziej mylnego. Mamy dla Ciebie ekspresowy przepis, znaleziony na kulinarnym profilu Gotowanie z Joanną Wystarczy pół godziny, trzy składniki i pyszny dżem gotowy.
P.S. Tajemniczy składnik, przyspieszający proces gotowania dżemu, to cukier żelujący, czyli cukier połączony z substancjami zagęszczającymi, np. żelatyną. Wykorzystuje się go do przygotowania wielu domowych przetworów zimowych.
Dżem z wiśni - składniki
1 kg wiśni (przed drylowaniem)
0,35 kg cukru
1 cukier żelujący
Dżem z wiśni - przygotowanie
- Wiśnie dokładnie umyć i usunąć pestki.
- Do garnka wrzucić kilogram owoców i zasypać je cukrem żelującym.
- Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Następnie powoli dodawać cukier.
- Doprowadzić dżem do wrzenia i gotować jeszcze przez 3 minuty. Na koniec można go zblendować.
- Dżem przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić i postawić je do góry dnem. Gdy słoiki ostygną, należy przenieść je do spiżarni.
Dżem morelowo-wiśniowy
Było trochę tradycji, teraz czas na mały eksperyment. Dżem morelowo-wiśniowy to propozycja dla tych, którzy lubią kulinarne podróże w nieznane. Okazuje się, że te dwa owoce, które na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasują, idealnie komponują się w pysznym, gęstym dżemie. Takie połączenie smaków poleca
Coaching Institute na swoim Instagramie.
To co? Próbujemy?
Dżem morelowo-wiśniowy - składniki
1 kg wiśni (wydrylowanych)
1 kg dojrzałych moreli bez pestek
1 kg cukru (najlepiej trzcinowego)
sok z połowy cytryny
Dżem morelowo-wiśniowy - przygotowanie
- Wiśnie umyć, odsączyć, wydrylować, umieścić w garnku i zasypać cukrem.
- Odstawić na 2-3 godziny, aż puszczą sok.
- W tym czasie umyć morele, usunąć pestki i owoce pokroić w drobną kostkę.
- Kiedy wiśnie puszczą wystarczająco dużo soku, dodać do nich morele wraz z sokiem z cytryny i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
- W trakcie smażenia zdjąć nadmiar tworzącej się piany.
- Kiedy dżem jest już wystarczająco gęsty, należy przełożyć go do wyparzonych, suchych słoików i pasteryzować 20 minut.
Sok z wiśni
Sok z wiśni, inaczej nazywany syropem, oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych ma również wiele właściwości zdrowotnych - powinny go pić osoby cierpiące na niedokrwistość, ponieważ żelazo w nim zawarte podnosi poziom hemoglobiny we krwi. Przyda się też w okresie jesienno-zimowym do łagodzenia stanów zapalnych oskrzeli i tchawicy. Zdjęcie zaczerpnięte z bloga Kwestia Smaku.
Sok z wiśni - składniki
1 kg wydrylowanych wiśni,
300 g cukru
Sok z wiśni - przygotowanie
- Umyte i wydrylowane wiśnie umieścić w garnku i zasypać cukrem.
- Pozostawić na całą noc, aby puściły sok.
- Następnego dnia postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 4-5 minut, ciągle mieszając.
- Zlać sok, odsączając wiśnie przez sitko.
- Sok przelać do wyparzonych wcześniej butelek i zakręcić.
- Pasteryzować 15 min.
Konfitura wiśniowa
Jak rozróżnić konfiturę od dżemu? Ta pierwsza wyróżnia się dużą ilością cukru i całymi (lub krojonymi) owocami zanurzonymi w gęstym syropie. W tradycyjnych przepisach to właśnie cukier jest konserwantem. Ten rodzaj przetworów przywędrował do nas z Francji i szybko zadomowił się w naszej rodzimej kuchni. Dlatego tym razem polecamy przepis z bloga Przepisy Tradycyjne. Bon appétit.
Konfitura wiśniowa - składniki
60 ml wody
750 g cukru
1 kg wiśni
Konfitura wiśniowa - przygotowanie
- Wiśnie umyć, wydrylować, zasypać cukrem (ok. 0,5 kg) i zostawić na noc.
- Następnego dnia przygotować syrop: w rondlu zagotować pozostały cukier z wodą.
- Podgrzać aż się spieni, a następnie zdjąć pianę. Syrop powinien zgęstnieć.
- Do wrzącego syropu należy wrzucić wiśnie razem z sokiem, który się wytworzył przez noc.
- W czasie smażenia należy od czasu do czasu potrząsać rondlem. Dzięki temu syrop szybciej odparuje, a wiśnie nie będą przywierać do dna.
- Smażyć na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
- Kiedy konfitura będzie mieć odpowiednią konsystencję, przełożyć ją do słoików.
Wiśnie w żelu, czyli frużelina
Frużelina to nic innego jak owoce w żelu. To idealny dodatek do lodów, deserów i ciast. Konsystencją przypomina tężejącą galaretkę lub kisiel i jest błyskawiczna w przygotowaniu. Możesz ją wykonać również poza sezonem z wiśni mrożonych. Przepis na doskonałą frużelinę znaleźliśmy na blogu Poezja Smaku.
Frużelina - składniki
500-600 g świeżych lub mrożonych wiśni
ok. 3-4 łyżki cukru (może być z ziarenkami wanilii, ale niekoniecznie)
ok. 2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki amaretto (opcjonalnie)
Frużelina - przygotowanie
- Wiśnie wsypać do garnka (jeśli są mrożone, nie rozmrażać ich), dolać 1/4 szklanki wody i podgrzać, aż puszczą sok.
- Następnie dodać cukier, sok z cytryny (także amaretto) i zagotować.
- Do szklanki wlać ok. 1/3 szklanki zagotowanego soku i wymieszać z mąką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wlać mieszaninę do gotujących się wiśni i ponownie wymieszać. Następnie gotować ok. 2 minuty.
- Jeśli frużelina jest za mało słodka, można dosypać więcej cukru.
- Frużeliny można używać od razu po przygotowaniu lub przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
- Pasteryzować 15 minut.
Czekowiśnia - pyszne wiśnie z czekoladą
Na koniec zostawiliśmy coś dla prawdziwych łasuchów - pyszną konfiturę wiśniową, wzbogaconą smakiem ciemnego kakao i gorzkiej czekolady. To wręcz idealny towarzysz na jesienne wieczory. Dzielimy się z Wami przepisem autorki bloga Smaczna Pyza.
Czekowiśnie - składniki
2 kg wiśni
400 g cukru (może być trzcinowy)
50-100 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
30 g kakao naturalnego
Czekowiśnie - przygotowanie
- Wiśnie umyć, odsączyć i wydrylować.
- Następnie owoce przełożyć do szerokiego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godziny, aż puszczą sok.
- Po tym czasie garnek postawić na ogniu i powoli smażyć wiśnie ok. 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy wiśnie będą już miękkie i odparuje większość soku, dosypać kakao i czekoladę połamaną na niewielkie kawałki.
- Smażyć jeszcze kilka minut aż całość zgęstnieje, mieszając i pilnując, żeby wiśnie nie przywarły do dna.
- Gorącą czekowiśnię przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić.
- Pasteryzować 15 minut.
Mamy nadzieję, że nasze zestawienie przypadło Ci do gustu, a pyszne przetwory z wiśni zapełnią półki Twojej spiżarni. Smacznego! :)