jesienne_przepisy

6 jesiennych przepisów (śliwki, dynia, grzyby i inne)

Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 przepisów na dania i przetwory z jesiennych warzyw i owoców. Pyszny jabłecznik, dynia marynowana w occie, a może knedle ze śliwkami? Na który z jesiennych przysmaków masz ochotę?

Jesienne warzywa i owoce - które wybrać?

Koniec lata nie oznacza końca świeżych owoców i warzyw. Nie wiem jak Wy, ale my z niecierpliwością czekamy na soczyste jesienne jabłka, dynie czy śliwki. No i oczywiście grzyby, bez nich nie ma prawdziwej jesieni. Co jeszcze we wrześniu znajdziesz na targu z warzywami i owocami?

Jesienią w polskich sadach królują jabłka, gruszki i śliwki. Chłodne noce sprzyjają również winogronom, więc najsmaczniejsze są te z przełomu września i października. Jesień to także sezon na dynię, cukinię, pasternak, brukselkę czy jarmuż i oczywiście najlepszy czas dla grzybiarzy.

Jak suszyć śliwki, czyli sposób na jesienny przysmak

Suszone śliwki to niezastąpiony dodatek do pasztetu, mięs czy wigilijnego kompotu. Warto zrobić zapas tych aromatycznych owoców, aby móc cieszyć się nimi całą zimę.

Śliwki przeznaczone do suszenia powinny być dojrzałe, zdrowe i jędrne. Najlepiej sprawdzą się węgierki. Należy je oczyścić i umyć, a następnie zalać wrzątkiem na kilkanaście minut. Dzięki temu skórka nie będzie twarda. Następnie osuszamy je i drylujemy. Tak przygotowane owoce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 55-60 stopni na ok. 4 godziny. Po tym czasie śliwki wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy im „odpoczywać” przez całą dobę. Następnie ponownie umieszczamy je w piekarniku na kolejne 4-5 godzin. Tym razem w nieco wyższej temperaturze 60-65 stopni. Tak wysuszone owoce powinny być miękkie w środku i mieć ciemną i pomarszczoną skórkę.

Tym, którzy nie mają aż tyle cierpliwości, polecamy świeże śliwki z cynamonowymi knedlami.


Cynamonowe knedle ze śliwkami

Wyświetl ten post na Instagramie.

Najlepsze jesienne danie, cynamonowe knedle ze śliwkami 😊 #dumplings #plums #everydayflavours #instafood #yummy

Post udostępniony przez Ania Witkiewicz (@everydayflavours)

Knedle, czyli kluski z ciasta z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i śliwką to nieodłączny element jesiennych obiadów. Z cynamonem i słodką śmietanką smakują wprost obłędnie. Swoją wersję serwuje Ania z bloga Everyday Flavours.

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków
230-250 g mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu
30 sztuk śliwek węgierek

Przygotowanie:

  1. Oczyścić i wydrylować śliwki. Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe dokładnie rozgnieść albo przepuścić przez maszynkę.
  2. Dodać mąkę, cynamon oraz jajka. Wymieszać. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt klejące, dosypać trochę mąki. Ciasto powinno być miękkie i łatwo się formować.
  3. Odrywać po kawałku ciasta, formując z niego kule, które następnie należy rozgnieść w dłoni. Powstałe koła ułożyć na obsypanym mąką blacie.
  4. Na środku każdego koła położyć wydrylowaną śliwkę i posypać ją niewielką ilością brązowego cukru. Owoc zawinąć w ciasto, formując z niego kulę i ponownie położyć na obsypanym mąką blacie.
  5. Knedle wrzucać po kilka sztuk do gotującej się, osolonej wody. Gotować około 6 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyłowić.
  6. Podawać ze śmietanką, roztopionym masłem lub cynamonem.

Jabłecznik

Jabłecznik to kruche ciasto, połączone z jabłkowo-cynamonowym nadzieniem, najczęściej posypane cukrem pudrem. Można go serwować na zimno albo na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Niektórzy twierdzą, że to najlepszy deser pod słońcem. Jeśli tak smakuje jesień, to my już nie możemy się doczekać.

Przepis znaleziony na kanale Doroty Kamińskiej.

Składniki:

Ciasto

0,5 kg mąki
2 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
250 g masła

Jabłka

1,5 kg kwaskowatych jabłek utartych na tarce o grubych oczkach
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g rodzynek
5 łyżek cukru waniliowego
100 g grupo posiekanych orzechów włoskich
cynamon

Przygotowanie:

  1. Jeszcze twarde masło posiekać z cukrem pudrem i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Dodać jajka i szybko zagnieść.
  3. Połowę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt formy, w której będzie pieczony jabłecznik i przełożyć je do niej wraz z papierem, a następnie nakłuć widelcem.
  4. Utarte jabłka zmieszać z cukrem, rodzynkami i orzechami. Jeśli jabłka są zbyt słodkie, dodać mniej cukru.
  5. Na wcześniej przygotowane ciasto ułożyć jabłka i posypać cynamonem. Jeśli są bardzo soczyste, przed rozłożeniem masy, spód zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Na papierze do pieczenia rozwałkować drugą połowę ciasta, a następnie zrolować je razem z papierem.
  7. Rozwinąć ciasto na masie jabłkowej.
  8. Brzegi wierzchniej warstwy ciasta delikatnie zawinąć pod spód i całość również nakłuć widelcem.
  9. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyciągnięciu jabłecznik wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka

A teraz czas na smaki dzieciństwa. Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka to nieodłączny element domowych obiadów. Nie bez powodu! To połączenie świeżych i zdrowych warzyw i bomba witaminowa dla organizmu. O tym, że warto wrócić do smaków sprzed lat przekonuje Magda z bloga M&M Cooking.

Składniki:

1/2 główki małej kapusty
1 duża marchewka
2 jabłka
1/2 cebuli
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno posiekać, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Przygotowane składniki wsypać po kolei do miski i wymieszać.
  3. Następnie dodać musztardę, oliwę oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Na koniec surówkę należy jeszcze raz dokładnie wmieszać, aby warzywa puściły sok.

Grzybki marynowane

Wyświetl ten post na Instagramie.

pyszne 🍄🌳🍂 GRZYBY MARYNOWANE . - dokładny opis wykonania krok po kroku - sprawdzony przepis na grzyby marynowane - gotowe do jedzenia już po trzech dniach od zamarynowania Jesień to idealna pora na przetwory. Oprócz dżemów warto też zrobić grzyby marynowane. Moje grzyby marynowane w occie są bardzo proste do zrobienia. A zamarynować możesz dowolne, jadalne grzyby leśne. PS. 🍄👍 Kto już był dziś na grzybach? PRZEPIS ⤵️⤵️ https://aniagotuje.pl/przepis/grzyby-marynowane . . . ⚪ Blog: www.AniaGotuje.pl Na FB szukaj mnie pod: AniaGotuje ⚪ . . . #podrzybki#grzybymarynowane#przetwory#niedziela#dom#sunday#home#weekend#odpoczynek#jesien#jesień#outumn#grzyby#darynatury#idziejesien#jesiennezbiory#grzybyleśne#grzybobranie

Post udostępniony przez Anna Wrońska (@aniagotujepl)

Wbrew powszechnym opiniom grzyby są bardzo zdrowe. Zawierają białko, węglowodany, witaminy D, A, i PP oraz sole mineralne wapnia, fosforu, potasu i cynku. Mają też niewiele tłuszczu. Jeśli chcemy je marynować, wybierajmy te najlepszej jakości twarde, nierobaczywe i jędrne. Grzyby marynowane możemy dodawać do mięs i ryb na zimno, a także sałatek i przekąsek. Przepis na pyszne grzyby w zalewie znaleźliśmy na blogu Ania Gotuje.

Składniki:

2 kg małych grzybów - borowiki, podgrzybki, maślaki
3 szklanki wody
ok. 3/4 szklanki octu 10%
3 płaskie łyżki cukru
130 g marchewki
2 duże liście laurowe lub 4 małe
8 kulek ziela angielskiego
8 kulek czarnego pieprzu
1 łyżka gorczycy
3 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Tak przygotowaną zalewę gotować kilka minut, a następnie zmniejszyć ogień i wlać ocet. Gotować jeszcze minutę. Wyłączyć. Można wzmocnić smak zalewy, dodając pół łyżeczki soli.
  2. Przeglądnąć grzyby i wybrać tylko te zdrowe. Następnie pojedynczo opłukać je pod zimną, bieżącą wodą. Małe zostawić całe, większe przekroić na kawałki. 
  3. Wrzucić grzyby do garnka z gotującą się, osoloną wodą i gotować na małym ogniu od 5 do 7 minut. Następnie odcedzić na sitku.
  4. Do wyparzonych i suchych słoików włożyć po kilka plasterków marchewki, a następnie napełnić je gorącymi jeszcze grzybami do około 3/4 pojemności. Wlać zalewę - powinna całkowicie przykryć grzyby. Słoiki szybko zakręcić.
  5. Jeśli wszystkie składniki były jeszcze gorące, grzybków nie trzeba dodatkowo pasteryzować. Jednak nie zaszkodzi na godzinę odwrócić je do góry dnem, umieścić na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 110 stopni lub umieścić w garnku do 1/3 wypełnionym gotującą się wodą i gotować 20 minut.

Dynia w occie

Tym razem przepis na inny jesienny przysmak - dynię w occie w zalewie słodko-kwaśnej. Tak przygotowaną dynię dodasz do pieczonego mięsa, sałatek, przekąsek na zimno czy kanapek. Świetnie komponuje się z serem pleśniowym i boczkiem. Łapcie przepis na dynię w occie z bloga Kwestia Smaku.

Składniki:

dynia
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
goździki, laskę cynamonu, ziele angielskie, anyż

Przygotowanie:

Sposób 1

  1. Dynię umyć i przekroić na mniejsze części. Następnie obrać, usunąć ze środka nasiona, a miąższ pokroić w kostkę.
  2. Ułożyć ją w słoikach i dodać goździki, cynamon, ziele angielskie, anyż (cynamon i anyż pokroić na mniejsze części).
  3. Zagotować wodę z octem, cukrem i szczyptą soli. Jeszcze gorącą zalewę wlać do słoików z dynią i zakręcić mocno pokrywki.
  4. Pasteryzować przez ok. 30 minut.

Sposób 2

  1. Dynię umyć i przekroić na mniejsze części. Następnie obrać, usunąć ze środka nasiona, a miąższ pokroić w kostkę.
  2. Tak przygotowaną dynię wrzucić do wrzątku i gotować pół minuty. Odcedzić, a następnie włożyć do słoików.
  3. Zagotować wodę z octem, cukrem, szczyptą soli i przyprawami (cynamon i anyż pokroić na mniejsze części).
  4. Jeszcze gorącą zalewą wlać do słoików z dynią. Od razu zakręcić pokrywki. Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć grubym kocem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Wegetariański pasztet z cukinii  

Pasztet z cukinii, podobnie jak inne pasztety warzywne, staje się coraz bardziej popularny nie tylko wśród wegetarian i wegan. Cukinia ma delikatny smak, dlatego można ją z powodzeniem łączyć z przeróżnymi składnikami. W sieci znajdziecie przepis na pasztet z cukinii z pieczarkami czy pasztety z cukinii z żółtym serem - wszystkie wersje smakują wyśmienicie i są doskonałą alternatywą dla pasztetów mięsnych. My polecamy przepis z bloga Kuchnia Bazylii.

Składniki:

2 małe cukinie (lub 1 duża)
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść ulubionych orzechów - może być również mieszanka
150 g żółtego sera
1/3 szklanki bułki tartej
2/3 szklanki kaszy manny
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki oregano
sól i pieprz
papier do pieczenia
blaszka „keksówka" 20x10

Przygotowanie:

  1. Cukinię wymyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie przełożyć do miski i wymieszać z łyżką soli.
  2. Cukinię pozostawić na około 20 minut, aż puści wodę. Po tym czasie dokładnie ją odsączyć, wyciskając cały sok.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Tak samo orzechy. Ser zetrzeć na tarce. Tak przygotowane składniki dodać do cukinii.
  4. Następnie po kolei dodawać: bułkę tartą, kaszę mannę, jajka, olej. Dokładnie wymieszać i przyprawić oregano, pieprzem ziołowym, solą oraz czarnym pieprzem.
  5. Masa powinna być dość zwarta, ale także wilgotna. Jeżeli jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę oleju. Jeśli natomiast jest rzadka, należy dodać kaszę mannę.
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Pasztet piec w 180 stopniach (termoobieg) około 50-60 minut.
  7. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Pobierz darmowy PDF z 6 jesiennymi przepisami.

Spodobał Ci się artykuł?

Zapisz się do newslettera, żeby w pierwszej kolejności otrzymywać wartościowe treści.
Gwarantujemy zero spamu i bezpieczeństwo Twojego adresu e-mail.

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez LOYALTY MANAGEMENT Sp. z o. o. w celu realizacji usługi newsletter, a tym samym wysyłania mi informacji o produktach, usługach, promocjach lub nowościach zgodnie z polityką prywatności. Wiem, że zgodę tę mogę w każdej chwili cofnąć.

TAK, ZAPISUJĘ SIĘ