5 zaskakujących przepisów na chłodnik - wege, fit, litewski, z botwiny

5 zaskakujących przepisów na chłodnik - wege, fit, litewski, z botwiny

Lato to czas, kiedy większość z nas nie ma ochoty na stanie w oparach gotujących się zup. Letni obiad powinien być lekki, szybki w przygotowaniu oraz przede wszystkim – orzeźwiający. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie zaskakujące przepisy na chłodnik. Wege, fit czy z mięsem? Z awokado, groszkiem, ogórkiem, ziemniakami, a może z botwiny? Który z nich wypróbujesz?

Fit chłodnik z awokado

Aksamitnie gładki chłodnik z awokado z chrupiącymi warzywami sezonowymi to danie do przygotowania w kilka minut. Doskonale chłodzi w upalne dni, ale co najważniejsze – syci! Wszystko to dzięki dużej zawartości zdrowych tłuszczów, czyli awokado, oliwy z oliwek oraz oleju z pestek dyni. Tyle tłuszczu dla wersji fit? Owszem – zdrowe tłuszcze roślinne obniżają indeks glikemiczny dania oraz sprawiają, że przez wiele godzin nie poczujesz głodu. Dziś polecamy przepis na chłodnik z awokado od Agnieszki Mielczarek z kanału jedz inaczej.

 

Chłodnik z awokado – składniki

pół litra maślanki

1 dojrzałe awokado

3 ząbki czosnku

50 ml oliwy z oliwek

płatki chilli

szczypta kuminu

sól

pieprz

sok z połówki limonki

koperek

rzodkiewka

ogórek

szczypiorek

do ozdoby: olej dyniowy i czerwony pieprz do dekoracji 

Chłodnik z awokado – sposób przygotowania

  1. Dodaj maślankę, awokado, czosnek, oliwę i kumin do miski i blenduj. Dopraw kuminem, solą i pieprzem.
  2. Posiekaj koperek, rzodkiewkę i ogórek posiekaj w cienkie plasterki.
  3. Schłodzoną przez kilka godzin zupę wylej do misek
  4. Ozdób szczypiorkiem, koperkiem, rzodkiewką i ogórkiem. Polej odrobiną oleju i ozdób czerwonym pieprzem.


Gazpacho grochowe z kaszą i krewetkami

Andaluzyjski chłodnik gazpacho kojarzy nam się przede wszystkim z tradycyjną wersją, pełną skąpanych w słońcu pomidorów. Włoski influencer i kucharz Davide Campagna prezentuje jednak ciekawą wariację na temat gazpacho – z groszkiem, kaszą i krewetkami. Połączenie kremowego chłodnika z zielonego groszku z sycącą kaszą i aromatycznymi przysmażonymi krewetkami daje ciekawe połączenie smakowe. Danie nie tylko na co dzień, ale też świetny pomysł na podanie gościom podczas letniego przyjęcia. Tylko nie zapomnij dobrze schłodzić!

Wyświetl ten post na Instagramie.

Gazpacho di piselli con farro e gamberi Ingredienti per 2 persone 300 g di piselli 150 ml di acqua 80 g di cetriolo 5 foglie di basilico 3 ravanelli 100 g di farro 8 gamberoni Friggitelli rossi 6 pomodorini Cuoci il farro in acqua leggermente salata, scolalo e lascialo raffreddare. Per il gazpacho di piselli frulla nel frullatore: i piselli, l’acqua, il cetriolo, il basilico, 2 cucchiai di olio Evo e sale. Filtra questa crema con un colino a maglie fini. Taglia ravanelli, friggitelli e pomodorini e condiscili con olio e sale. Condisci il farro con le verdure appena tagliate e mescola bene. Salta in padella i gamberoni con un filo d’olio. Metti sul fondo il gazpacho di piselli, mettici sopra il farro e completa con i gamberoni. #lunch #gazpacho #piselli #healthylifestyle #foodie #prawns #pomodorini #orzo #fitfood #recipes

Post udostępniony przez Davide Campagna (@cottoaldente)

Gazpacho grochowe – składniki

300 g zielonego groszku

150 ml wody

80 g ogórka

5 liści bazylii

3 rzodkiewki

100 g kaszy orkiszowej lub innej

8 krewetek

ostre papryczki (np. friggitello)

6 pomidorów cherry

olej lub oliwa z oliwek

sól, pieprz

Gazpacho grochowe – sposób przygotowania

  1. Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, osusz i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Zblenduj na gładką masę: groszek, wodę, ogórek, bazylię, 2 łyżki oleju, sól i pieprz.
  3. Pokrój rzodkiewki, papryczkę i pomidorki i dopraw je oliwą oraz solą.
  4. Kaszę wymierzaj z warzywami.
  5. Podsmaż krewetki na patelni przy użyciu odrobiny oleju.
  6. Wlej gazpacho do misek, nałóż porcję kaszy z warzywami, na wierzch ułóż krewetki.


    Wegetariański chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami

Kiedy sezon ogórkowy w pełni, trzeba to wykorzystać! Mistrz kuchni Karol Okrasa stworzył ciekawy przepis na chłodnik ogórkowy w mniej tradycyjnej wersji. Ten wegetariański chłodnik z ogórkami łączy z wyrazistym smakiem suszonych pomidorów oraz chrupkością prażonych orzechów. Doskonały do przygotowania dla wege gości jako alternatywa dla klasycznej zupy, od których latem większość z nas ucieka jak najdalej. 

Wegetariański chłodnik ogórkowy – składniki

1 kg świeżych, obranych ogórków  

200 g migdałów (sparzonych i obranych)

1 l kefiru

100 ml śmietanki 30%

5-6 łyżek gęstego jogurtu

2 ząbki czosnku

1 sparzona limonka

60 g posiekanego koperku

4-5 jaj

50 ml octu spirytusowego

2 pęczki startych rzodkiewek

150 g pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów

sól

pieprz

Wegetariański chłodnik ogórkowy – sposób przygotowania

  1. Przełóż migdały na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upraż na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  2. Wyciągnij, wystudź i drobno posiekaj.
  3. 1/3 ogórków pokrój w drobną kostkę bez gniazd nasiennych. Pozostałą część pokrój w większą kostkę, pozostawiając gniazda nasienne.
  4. Ogórki pokrojone w większą kostkę włóż do garnka. Dodaj czosnek, sól, pieprz, kefir, jogurt i śmietankę. Zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj połowę koperku i jeszcze raz miksuj.
  5. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę ogórki, rzodkiewkę i resztę koperku.
  6. Na koniec dodaj suszone pomidory oraz skórkę startą z połowy limonki. Wymieszaj za pomocą łyżki i pozostaw na 3-4 godziny w lodówce.
  7. Jaja wbijaj po kolei do gotującej się wody z octem. Białko powinno być ścięte, a żółto półpłynne. Ugotowane jaja wyjmij delikatnie z wody i ułóż na papierowym ręczniku do odsączenia.
  8. Schłodzony chłodnik przelej do miseczki, dodaj jajo, posyp posiekanymi migdałami i ozdób koperkiem.

Okroszka – rosyjski chłodnik z ziemniakiem

Okroszka to tradycyjny chłodnik rosyjski tradycyjnie przygotowywany na kwasie chlebowym. Dziś przychodzimy z nieco bardziej nowoczesnym i błyskawicznym do odtworzenia przepisem na okroszkę od blogerki gastrosenses. Jej wersja rosyjskiego chłodnika opiera się na bazie z ziemniaków, maślanki i musztardy. Przepis warty wypróbowania tego lata!

Wyświetl ten post na Instagramie.

Okroshka is one of our favorite cold summer soups ☀️it’s super healthy, cooling and nourishing 🌿a pro-biotic powerhouse featuring buttermilk base broth! 🌼 It is such a perfect dish for lunch on a blazing hot day🌞try it and you’ll see what I mean! * fresh on the blog today! —-> https://www.gastrosenses.com/blog/okroshka-cold-summer-soup/ • • • • • • #hautecuisines #fbcigers #torontoinfluencers #feedfeed @thefeedfeed #gastrosenses#mississaugaeats #torontofoodies#thekitchn #summersoup #buzzfeast#foodphotography #toeats #okroshka #gtaeats #upontheblog #buzzfeedfood #imsomartha #окрошка #foodgram #lunchinspo #torontofood #russiansoup #torontoeats #blogto #yyzeats #huffposttaste #mydomaineeats #tofoodfeed #instafood

Post udostępniony przez Gastro Senses Recipes | Lily (@gastrosenses)

Okroszka – składniki

3 średnie ziemniaki

4 jajka

3–4 średnie ogórki

1 pęczek (około 8) rzodkiewek

2 zielone cebule

1 pęczek świeżego koperku

1 gałązka mięty

2 łyżeczki musztardy dijon

1 l maślanki

sok z 2 cytryn 

sól i pieprz do smaku

świeże zioła do ozdoby

Okroszka – sposób przygotowania  

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy ostygną, obierz je i drobno pokrój.
  2. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Odłóż żółtka, a białka posiekaj i dodaj do miski z ziemniakami.
  3. Pokrój ogórki, rzodkiewki, cebulkę i zioła. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Pozostałe składniki wraz z żółtkami jaj miksuj w blenderze. Gładką masę odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
  5. Posiekane warzywa oraz ziemniaki rozłóż na talerz i polej chłodnikiem. Udekoruj świeżymi ziołami i sokiem z cytryny.

Chłodnik litewski z mięsnymi pyzami

Ten przepis na chłodnik litewski powinien zadowolić każdego fana mięsa. Dzięki pyzom oraz ugotowanym na twardo jajom taka zupa może być sycącym posiłkiem, który bez problemu zastąpi Ci drugie danie. Możesz wykorzystać tu zarówno gotowe pyzy mrożone, jak i te własnej roboty – taka wersja z pewnością będzie jeszcze pyszniejsza. Warto wypróbować, szczególnie że sezon na botwinkę cały czas trwa!

Chłodnik litewski z mięsem – składniki

1 opakowanie pyz z mięsem

1 łyżka masła

½ cebuli

1 pęczek botwinki 

250 ml bulionu

2 ogórki gruntowe

2 ogórki małosolne

5 rzodkiewek

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku + trochę do dekoracji

½ ząbka czosnku

400 ml kefiru

400 ml jogurtu naturalnego

kilka jaj ugotowanych na twardo

sól, pieprz

Chłodnik litewski z mięsem – sposób przygotowania

  1. Buraczki odetnij od liści (nie wyrzucaj!), obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku roztop masło, podsmaż cebulkę, dodaj szczyptę soli. Gdy cebula się zeszkli, dodaj posiekane buraczki i podsmaż przez kilka minut.
  2. Dolej bulion i gotuj kolejne 10 minut.
  3. Liście buraczków umyj i posiekaj. Dodaj do gotującego się garnka i pozostaw na ogniu przez kolejne 5 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Ogórki i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek posiekaj. Czosnek zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Dodaj wszystko do buraczków.
  5. Do garnka z buraczkami dolej kefir i jogurt, a następnie dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  6. Odstaw na 3 godziny do lodówki.
  7. Pyzy przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu.
  8. Przełóż pyzy do miseczek, dodaj przekrojone jaja oraz szczypiorek. Zalej schłodzonym chłodnikiem. Ozdabiaj świeżo zmielonym pieprzem.


Daj nam znać w komentarzu, który przepis na chłodnik wypróbujesz w swojej kuchni!

Kontakt

Formularz kontaktowy

Masz pytania i chcesz dowiedzieć się więcej o Fine Diners?

Napisz do nas