Szukasz przepisu na pancakes, które będą bardziej wyszukane niż tradycyjna wersja na słodko z syropem klonowym i borówkami? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy listę pięciu najciekawszych pomysłów na pankejki. Cztery do wykonania w domu i jeden do spróbowania w polecanej restauracji sieciowej. Słodko-słone pancakes z bekonem, wegańskie fit pancakes z bananem, fantastyczne mini pancakes, pancakes na ostro z papryczką oraz pancakes dla (nie tylko) małych łasuchów, ozdobione watą cukrową i Jajem Niespodzianką. Na które z nich się skusisz?
Mięsne pancakes z bekonem
Puszyste ciasto, chrupiący bekon i słodki syrop klonowy – chociaż to połączenie na początku być może nie wydaje się apetyczne, to pankejki z bekonem na słodko są amerykańskim klasykiem od lat. Podaje się je solo lub w towarzystwie jajecznicy. Czy można sobie wyobrazić lepszy pomysł na sycące śniadanie? Ten przepis na pancakes z bekonem od blogerki LilLuna zdecydowanie warty jest wypróbowania.
Pancakes z bekonem – składniki
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
1 ¼ szklanki maślanki
2 łyżki roztopionego masła
1 jajko
8 plastrów boczku
Pancakes z bekonem – sposób przygotowania
1. Rozgrzej patelnię do około 200 stopni.
2. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę).
3. W osobnej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki (maślankę, masło i jajko).
4. Połącz mokre i suche składniki (mogą pozostawać niewielkie grudki w masie)
5. Przysmaż boczek z obu stron aż do zarumieniania i kruchości, a następnie odłóż go na ręcznik papierowy.
6. Na patelnię wylewaj ciasto, formując niewielkie pankejki (na jeden pancake przypada około pól szklanki masy). Zanim ciasto się zetnie, na wierzch każdego pankejka wyłóż plaster bekonu.
7. Pancakes podawaj polane syropem klonowym bezpośrednio przed spożyciem.
Wegańskie pancakes bananowe
Chociaż klasyczne pancakes to połączenie pszennej mąki, jajek i maślanki, to wcale nie oznacza, że tego śniadaniowego dania nie mogą odtworzyć także weganie! Deliciously Ella opracowała bowiem przepis na wegańskie pancakes bananowe, które w dodatku są także fit oraz bezglutenowe! Niezdrową mąkę zastępujemy tu owsianką, maślankę – mlekiem roślinnym, jajko – nasionami chia, a cukier – bananami. Wciąż jest więc pysznie, ale znacznie mniej kalorycznie. Pankejki idealne dla wszystkich na diecie.
Wegańskie pancakes bananowe – składniki
1 szklanka płatków owsianych
200 ml mleka roślinnego (najlepiej migdałowe)
80 g zmielonych migdałów
2 bardzo dojrzałe, zmiażdżone widelcem banany
2 łyżki stołowe syropu klonowego
1 łyżka stołowa nasion chia
2 łyżki stołowe cynamonu
szczypta soli
olej kokosowy do smażenia
Wegańskie pancakes bananowe – sposób przygotowania
1. Zmiel płatki owsiane na mąkę, a następnie połącz w misce z migdałami, cynamonem, solą i nasionami chia. Wymieszaj.
2. Dodaj mleko, banany, syrop klonowy i dokładnie wymieszaj całość na gładką masę.
3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, roztapiając łyżkę oleju kokosowego.
4. Masę nakładaj na patelnię czubatą łyżką.
5. Smaż około 2-3 minuty z każdej strony.
6. Usmażone pankejki układaj jeden na drugim.
7. Podawaj z plasterkami banana, masłem migdałowym oraz syropem klonowym.
Mini pancakes
Mini pankejki to w ostatnim czasie prawdziwy hit w mediach społecznościowych. Chociaż wymagają odrobinę więcej nakładu pracy, to ich smak oraz fantastyczny wygląd wynagradzają wszelkie trudy! Możesz podawać je tak, jak tradycyjne pancakes lub zalać z mlekiem i jeść jak płatki śniadaniowe (nie bez powodu ich druga nazwa to "cereal pancakes"). Dziś polecamy Ci przepis na mini pancakes od youtuberki Emma’s Goodies. Pokochają je wszystkie dzieci!
Mini pancakes – składniki
125 g mąki pszennej
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 jajko
25 g roztopionego masła (około 2 łyżki)
150 g maślanki
30 g cukru
Przygotuj: rękaw cukierniczy
Mini pancakes – sposób przygotowania
1. Suche i mokre składniki wymieszaj dokładnie w dwóch osobnych miskach.
2. Połącz wszystkie składniki razem i wymieszaj na gładką masę tak, aby nie pozostawały żadne grudki.
3. Przelej masę do rękawa cukierniczego, dobrze zawiąż i odetnij końcówkę.
4. Na rozgrzaną suchą patelnię wyciskaj powoli mini pankejki. Każdy z nich powinien mieć wielkość mniej więcej pięciozłotówki.
5. Smaż około 2 minuty z każdej strony.
6. Przełóż pankejki do miseczek i podawaj z syropem klonowym, kolorową posypką lub jedz jak płatki śniadaniowe zalane mlekiem.
Wytrawne pancakes na ostro
Ten przepis na pancakes z pewnością spodoba się wszystkim, którzy uwielbiają ostre dania. Aromatyczne chorizo, sycący bekon, świeży szczypiorek, ciągnący się cheddar i papryczka jalapeno – takie pankejki bez problemu mogą posłużyć nie tylko jako śniadanie, ale również doskonały, szybki w przygotowaniu obiad. Zobacz polecany przez nas przepis na pikantne pancakes z bloga Kitchen Canctuary:
Wytrawne pancakes na ostro – składniki
210 g mąki pszennej
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
szczypta soli
1 duże jajko
300 ml mleka (najlepiej tłustego)
8 łodyg szczypiorku
½ szklanki startego sera cheddar
60 g miękkiego, solonego masła
1 papryczka jalapeno (oraz kolejna do ozdoby)
około 15 cm kiełbasy chorizo pokrojonej na drobne kawałki i usmażonej
8 pasków boczku, usmażonego i pokrojonego na kawałki
4 łyżek syropu klonowego do podania (opcjonalnie)
Wytrawne pancakes na ostro – sposób przygotowania
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i jajko.
2. Powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając. Ciasto naleśnikowe powinno być dosyć gęste. Jeśli zawiera grudki, nie szkodzi.
3. Dodaj 1/3 posiekanego wcześniej szczypiorku.
4. Ciasto na pankejki wylewaj na rozgrzaną na łyżce masła patelnię. Smaż aż do momentu pojawienia się bąbelków powietrza.
5. Przed obróceniem pankejków na drugą stronę, posyp je chorizo, papryczką oraz startym serem cheddar.
6. Obróć pancakes na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
7. Podawaj posypane kawałkami bekonu, resztą szczypiorku, posiekaną papryczką japaleno, a także polane niewielką ilością syropu klonowego (opcjonalnie.
Summer Suprise – słodkie pancakes z watą cukrową
Jeśli znudziły Ci się przepisy na tradycyjne pancakes na słodko i masz ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego, warto w tym sezonie odwiedzić sieć restauracji Mr. Pancake (lokale znajdziesz w Warszawie, Krakowie, Gdyni, Poznaniu oraz Szczecinie). Tego lata wśród gości królują bowiem pankejki Summer Suprise. To połączenie słodkiego serka, świeżych truskawek i najprawdziwszej waty cukrowej!
Pancakes Summer Suprise od Mr. Pancake – dodatki
puszyste pankejki
serek cream cheese
świeże truskawki
różowa wata cukrowa
kolorowa posypka Froot Loops
Jajko Niespodzianka
Które z przepisów wypróbujesz u siebie? Daj znać w komentarzu!