przepisy_na_desery

5 przepisów na letnie desery - jabłka, maliny, sernik i inne

Maliny, jabłka, truskawki, borówki. To skarby lata, na które warto czekać cały rok. Z setek propozycji wybraliśmy dla Ciebie 5 wyjątkowych przepisów na pyszne letnie desery. Korzystaj więc do woli z dobrodziejstwa owoców sezonowych i ciesz się ich smakiem.

Szarlotka sypana

Klikając na ten element iframe, pliki cookie zostaną uruchomione.

Prosta i nieziemsko pyszna szarlotka podbije Twoje serce i podniebienie. Przygotujesz ją w mgnieniu oka, bez ucierania i bez zagniatania ciasta! Cały sekret tkwi w sposobie łączenia składników, które sypie się warstwami. Do zrobienia szarlotki sypanej zainspirowała nas Kasia Bosacka.

Składniki:
1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)
1 kubek mąki pszennej (może być też pełnoziarnista)
1 kubek kaszy manny
1 kubek cukru (można dodać mniej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g masła

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie obrać, przekroić na pół, oczyścić z pestek i zetrzeć na tarce.
  2. Do startych jabłek dodać cynamon i wymieszać (jeśli ktoś używa, jeśli nie, pominąć ten krok).
  3. Do garnka dodawać po kolei suche składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
  4. Blachę do pieczenia natłuścić masłem. Następnie wsypać do niej kubek wcześniej wymieszanych suchych składników i równomiernie rozprowadzić na dnie blachy. Dodać połowę jabłek i uklepać.
  5. Na jabłka wyłożyć kolejną porcję suchych składników.
  6. Dodać pozostałe jabłka, uklepać, a na wierzch wysypać ostatnią część suchych składników. Rozprowadzić, aby powierzchnia ciasta była równa.
  7. Masło pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na górze.
  8. Szarlotkę piec w temperaturze 170 stopni 45-50 minut.

Deser bez pieczenia z malinami i mascarpone

Deser bez pieczenia z malinami i mascarpone

Deser idealny, czyli połączenie kremowego serka mascarpone i świeżych malin. Pięknie wygląda i obłędnie smakuje. I co najważniejsze - przygotujesz go w 15 minut, bez pieczenia. Przepis serwuje na swoim blogu Basia Szmydt.

Składniki:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
małe opakowanie kruchych, maślanych ciastek
świeże maliny
listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Śmietanę ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem.
  2. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać serek mascarpone i delikatnie mieszać, aż śmietana i serek utworzą jednolitą masę.
  3. Kruche ciastka włożyć do foliowej reklamówki, zawiązać ją i rozgnieść „na pył” za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta.
  4. Maliny zmiksować na mus, zostawiając kilka do dekoracji.
  5. W 4 szklankach układać warstwami: ciasteczka, masę i mus malinowy.
  6. Na koniec udekorować deser świeżymi malinami i listkami mięty.

Maślany sernik wegański z owocami

Tym razem sernik w wersji wege. Powstaje na bazie składników roślinach, ale jego smak do złudzenia przypomina tradycyjny sernik. Przepis zaczerpnęliśmy z bloga veganbanda.pl.

Składniki:
1 słoik ciecierzycy (540 g)
2 kostki tofu naturalnego (po 180 g)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 opakowania budyniu waniliowy bez cukru (po 40 g)
2 cytryny
cukier / ksylitol / erytrol do smaku
owoce sezonowe, np. borówki, wiśnie

Przygotowanie:

  1. Tofu pokroić w kostkę i umieścić w blenderze.
  2. Dodać ciecierzycę razem z zalewą i mleko kokosowe.
  3. Następnie dodać sok z cytryn i cukier. Całość zblendować na jednolitą masę.
  4. Do masy wsypać budynie waniliowe i powonienie zblendować.
  5. Masę przelać do natłuszczonej tortownicy (można wyłożyć blachę papierem do pieczenia).
  6. Na wierzch wyłożyć warstwę owoców, np. jagód, wiśni, owoców leśnych.
  7. Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  8. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i włożyć do lodówki, aby sernik stężał.
  9. Sernik można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Rekomendacja Fine Diners - sernik ze słonym karmelem w restauracji Rico

Naszym warszawskim Czytelnikom, którzy są miłośnikami serników polecamy przy tej okazji nowojorski sernik na bazie białej czekolady podawany ze słonym karmelem serwowany w restauracji Rico. Jego sława niesie się daleko poza granice Warszawy. Nic dziwnego - to prawdziwe niebo w gębie. Wiemy, bo próbowaliśmy.

Maślany sernik wegański z owocami

Rico to oczywiście nie tylko pyszny sernik. Restauracja słynie przede wszystkim z dań kuchni Tex Mex. Będąc tam, warto skusić się na specjalność Szefa Kuchni - burrito pulled beef z długo pieczoną wołowiną i taco z krewetkami panko - krewetki w mega chrupiącej panierce. Potrzebujesz mocniejszej rekomendacji? Fakt, że w progi Rico zawitała sama Anna Lewandowska mówi sam za siebie.


Truskawkowa pianka - deser na zimno

Delikatna truskawkowa pianka, podana w towarzystwie ciasteczek to połączenie, któremu nie oprze się żaden miłośnik lekkich deserów. Ten szybki i genialny przepis pochodzi z bloga Ostra na słodko.

Składniki:
2 sztuki galaretki malinowej, truskawkowej lub z owoców leśnych
500 g soczystych truskawek
400 ml wody
500 ml śmietany 36%
20 szt. herbatników
20-25 szt. podłużnych biszkoptów

Przygotowanie:

  1. We wrzącej wodzie rozpuścić galaretki, następnie je wystudzić.
  2. Truskawki dokładnie wymyć i zblendować.
  3. Wystudzone galaretki dodać do truskawek, wymieszać.
  4. Dodać ubitą na puch śmietanę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć podłużne biszkopty, a następnie wylać na nie masę truskawkową.
  6. Przykryć herbatnikami, lekko docisnąć i schłodzić.
  7. Po schłodzeniu można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub białą czekoladą.

Deser w pucharku z chili

Deser w pucharku z chili

Na koniec serwujemy orzeźwiająco-rozgrzewający deser w pucharku. Pięknie się prezentuje, a połączenie zmrożonych owoców i czekoladowego musu sprawia, że nie można mu się wprost oprzeć. Inspiracja z bloga Z pamiętnika piekarnika.

Składniki:
1 puszka mleka kokosowego (można zastąpić jogurtem naturalnym)
garść orzechów włoskich
8 miękkich daktyli suszonych
garść mrożonych malin
garść mrożonych jeżyn
1 łyżka kakao gorzkiego
2 łyżki chia
2-3 plasterki papryczki chili

Przygotowanie:

  1. Mleko kokosowe podzielić na 4 równe porcje.
  2. Do pierwszej części dodać chia, do drugiej zmrożone maliny (zmiksować), do trzeciej zmrożone jeżyny (również zmiksować).
  3. Ostatnią część połączyć z kakao i drobno posiekaną papryczką chili. Dokładnie wymieszać.
  4. Orzechy i daktyle posiekać bardzo drobno, aż powstanie posypka.
  5. W 2 szklankach umieścić część orzechowo-daktylowej posypki, następnie warstwę z chia, potem z malinami, jeżynami, a na końcu z kakao.
  6. Całość posypać resztą daktyli i orzechów i ozdobić owocami.

Treści, na które czekasz jeszcze nie znalazły się w żadnym wpisie? Napisz nam w komentarzu o czym chcesz poczytać!


Pobierz wszystkie 5 przepisów na letnie desery!

Kontakt

Formularz kontaktowy

Masz pytania i chcesz dowiedzieć się więcej o Fine Diners?

Napisz do nas

Zapisz
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookies
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli odmówisz korzystania z plików cookie, ta strona internetowa może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Zaakceptuj wszystkie
Odrzuć wszystkie
Czytaj więcej
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Akceptuję
Odrzuć
Snowplow
Akceptuję
Odrzuć
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
Facebook
Akceptuję
Odrzuć
Google
Akceptuję
Odrzuć
Quantcast
Akceptuję
Odrzuć
Unknown
Unknown
Akceptuję
Odrzuć