Maliny, jabłka, truskawki, borówki. To skarby lata, na które warto czekać cały rok. Z setek propozycji wybraliśmy dla Ciebie 5 wyjątkowych przepisów na pyszne letnie desery. Korzystaj więc do woli z dobrodziejstwa owoców sezonowych i ciesz się ich smakiem.
Szarlotka sypana
Prosta i nieziemsko pyszna szarlotka podbije Twoje serce i podniebienie. Przygotujesz ją w mgnieniu oka, bez ucierania i bez zagniatania ciasta! Cały sekret tkwi w sposobie łączenia składników, które sypie się warstwami. Do zrobienia szarlotki sypanej zainspirowała nas Kasia Bosacka.
Składniki:
1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)
1 kubek mąki pszennej (może być też pełnoziarnista)
1 kubek kaszy manny
1 kubek cukru (można dodać mniej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g masła
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie obrać, przekroić na pół, oczyścić z pestek i zetrzeć na tarce.
- Do startych jabłek dodać cynamon i wymieszać (jeśli ktoś używa, jeśli nie, pominąć ten krok).
- Do garnka dodawać po kolei suche składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
- Blachę do pieczenia natłuścić masłem. Następnie wsypać do niej kubek wcześniej wymieszanych suchych składników i równomiernie rozprowadzić na dnie blachy. Dodać połowę jabłek i uklepać.
- Na jabłka wyłożyć kolejną porcję suchych składników.
- Dodać pozostałe jabłka, uklepać, a na wierzch wysypać ostatnią część suchych składników. Rozprowadzić, aby powierzchnia ciasta była równa.
- Masło pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na górze.
- Szarlotkę piec w temperaturze 170 stopni 45-50 minut.
Deser bez pieczenia z malinami i mascarpone
Deser idealny, czyli połączenie kremowego serka mascarpone i świeżych malin. Pięknie wygląda i obłędnie smakuje. I co najważniejsze - przygotujesz go w 15 minut, bez pieczenia. Przepis serwuje na swoim blogu Basia Szmydt.
Składniki:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
małe opakowanie kruchych, maślanych ciastek
świeże maliny
listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Śmietanę ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem.
- Do ubitej śmietany stopniowo dodawać serek mascarpone i delikatnie mieszać, aż śmietana i serek utworzą jednolitą masę.
- Kruche ciastka włożyć do foliowej reklamówki, zawiązać ją i rozgnieść „na pył” za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta.
- Maliny zmiksować na mus, zostawiając kilka do dekoracji.
- W 4 szklankach układać warstwami: ciasteczka, masę i mus malinowy.
- Na koniec udekorować deser świeżymi malinami i listkami mięty.
Maślany sernik wegański z owocami
Tym razem sernik w wersji wege. Powstaje na bazie składników roślinach, ale jego smak do złudzenia przypomina tradycyjny sernik. Przepis zaczerpnęliśmy z bloga veganbanda.pl.
Składniki:
1 słoik ciecierzycy (540 g)
2 kostki tofu naturalnego (po 180 g)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 opakowania budyniu waniliowy bez cukru (po 40 g)
2 cytryny
cukier / ksylitol / erytrol do smaku
owoce sezonowe, np. borówki, wiśnie
Przygotowanie:
- Tofu pokroić w kostkę i umieścić w blenderze.
- Dodać ciecierzycę razem z zalewą i mleko kokosowe.
- Następnie dodać sok z cytryn i cukier. Całość zblendować na jednolitą masę.
- Do masy wsypać budynie waniliowe i powonienie zblendować.
- Masę przelać do natłuszczonej tortownicy (można wyłożyć blachę papierem do pieczenia).
- Na wierzch wyłożyć warstwę owoców, np. jagód, wiśni, owoców leśnych.
- Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Wyjąć z piekarnika, wystudzić i włożyć do lodówki, aby sernik stężał.
- Sernik można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Rekomendacja Fine Diners - sernik ze słonym karmelem w restauracji Rico
Naszym warszawskim Czytelnikom, którzy są miłośnikami serników polecamy przy tej okazji nowojorski sernik na bazie białej czekolady podawany ze słonym karmelem serwowany w restauracji Rico. Jego sława niesie się daleko poza granice Warszawy. Nic dziwnego - to prawdziwe niebo w gębie. Wiemy, bo próbowaliśmy.
Rico to oczywiście nie tylko pyszny sernik. Restauracja słynie przede wszystkim z dań kuchni Tex Mex. Będąc tam, warto skusić się na specjalność Szefa Kuchni - burrito pulled beef z długo pieczoną wołowiną i taco z krewetkami panko - krewetki w mega chrupiącej panierce. Potrzebujesz mocniejszej rekomendacji? Fakt, że w progi Rico zawitała sama Anna Lewandowska mówi sam za siebie.
Truskawkowa pianka - deser na zimno
Delikatna truskawkowa pianka, podana w towarzystwie ciasteczek to połączenie, któremu nie oprze się żaden miłośnik lekkich deserów. Ten szybki i genialny przepis pochodzi z bloga Ostra na słodko.
Składniki:
2 sztuki galaretki malinowej, truskawkowej lub z owoców leśnych
500 g soczystych truskawek
400 ml wody
500 ml śmietany 36%
20 szt. herbatników
20-25 szt. podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:
- We wrzącej wodzie rozpuścić galaretki, następnie je wystudzić.
- Truskawki dokładnie wymyć i zblendować.
- Wystudzone galaretki dodać do truskawek, wymieszać.
- Dodać ubitą na puch śmietanę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć podłużne biszkopty, a następnie wylać na nie masę truskawkową.
- Przykryć herbatnikami, lekko docisnąć i schłodzić.
- Po schłodzeniu można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub białą czekoladą.
Deser w pucharku z chili
Na koniec serwujemy orzeźwiająco-rozgrzewający deser w pucharku. Pięknie się prezentuje, a połączenie zmrożonych owoców i czekoladowego musu sprawia, że nie można mu się wprost oprzeć. Inspiracja z bloga Z pamiętnika piekarnika.
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego (można zastąpić jogurtem naturalnym)
garść orzechów włoskich
8 miękkich daktyli suszonych
garść mrożonych malin
garść mrożonych jeżyn
1 łyżka kakao gorzkiego
2 łyżki chia
2-3 plasterki papryczki chili
Przygotowanie:
- Mleko kokosowe podzielić na 4 równe porcje.
- Do pierwszej części dodać chia, do drugiej zmrożone maliny (zmiksować), do trzeciej zmrożone jeżyny (również zmiksować).
- Ostatnią część połączyć z kakao i drobno posiekaną papryczką chili. Dokładnie wymieszać.
- Orzechy i daktyle posiekać bardzo drobno, aż powstanie posypka.
- W 2 szklankach umieścić część orzechowo-daktylowej posypki, następnie warstwę z chia, potem z malinami, jeżynami, a na końcu z kakao.
- Całość posypać resztą daktyli i orzechów i ozdobić owocami.
Treści, na które czekasz jeszcze nie znalazły się w żadnym wpisie? Napisz nam w komentarzu o czym chcesz poczytać!