Któż z nas nie kocha lodów? Latem lody to chyba jeden z najchętniej wybieranych deserów – nie tylko przyjemnie osładzają dzień, ale też doskonale chłodzą podczas upałów! Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i chcesz poczuć smak lodów bez wychodzenia z domu, koniecznie wypróbuj jeden z polecanych przez nas przepisów na domowe lody. Pięć smaków, pięć całkowicie różnych metod robienia domowych lodów oraz pięć sposobów – zarówno tych prostych, jak i takich dla nieco bardziej zaawansowanych. Oto sposoby na tradycyjne domowe lody waniliowe, czekoladowe, śmietankowe, truskawkowe oraz coś oryginalnego – wegańskie lody chałwowe!
Domowe lody waniliowe
Lody waniliowe od zawsze cieszą się największą popularnością wśród wszystkich smaków lodów. Nic dziwnego – to ponadczasowa klasyka, która nigdy się nie znudzi. Ten przepis na domowe lody waniliowe pochodzi od youtubera Adama Ragusei i nazwany jest przez niego metodą dwóch misek. Lody waniliowe Adama to tradycyjne lody nazywane w Ameryce Philadelphia Style Ice Cream. Są jedwabiście gładkie i słodkie, a do ich wykonania potrzebujesz jedynie dwóch metalowych misek oraz miksera. Cały sekret polega na wykorzystaniu kostek lodu oraz dużej ilości soli. Doskonały przepis na domowe lody bez maszynki do lodów.
Domowe lody waniliowe – składniki
475 ml słodkiej śmietanki 30%
235 ml mleka
150 g cukru
1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Przygotuj: dwie metalowe miski w dwóch różnych wielkościach, kostki lodu oraz opakowanie soli.
Domowe lody waniliowe – sposób przygotowania
- 10-15 minut przed przygotowaniem lodów włóż wszystkie składniki oraz obie miski do zamrażarki.
- Większą miskę napełnij do połowy kostkami lodu i posyp je dużą ilością soli (lód ma być w całości pokryty warstwą soli)
- Mniejszą miskę wstaw do dużej miski napełnionej lodem i solą.
- Do mniejszej miski wlej śmietankę i mleko. Dodaj cukier, ekstrakt z wanilii oraz szczyptę soli.
- Miksuj całość mikserem na najmniejszych obrotach przez około 10 minut.
- Po kilku minutach masa zacznie gęstnieć do konsystencji bitej śmietany.
- Przykryj obie miski folią i włóż do zamrażarki na godzinę.
- Po godzinie wymieszaj masę i zmiksuj ponownie przez kolejne 10 minut. Na tym etapie powinna mieć konsystencję tradycyjnych lodów.
- Umieść masę w mniejsze pojemniki i włóż do zamrażarki na 24 godziny.
- Gotowe lody podawaj z ulubionymi dodatkami – my polecamy świeże owoce. Nadają się także do jedzenia w wafelku lub jako dodatek do szarlotki.
Domowe lody czekoladowe
Fani czekolady powinni się zakochać w tych prostych do wykonania lodach czekoladowych! Przepis blogerki Rachel Cooks to propozycja przepisu na lody czekoladowe bez użycia maszynki do lodów. Do urozmaicenia smaku polecamy do środka dodać czekoladowe pastylki (tak zwane chocolate chips). Co więcej, można z nimi eksperymentować – jeśli lubisz posmak kawy, wlej odrobinę wystudzonego espresso; jeśli z kolei masz ochotę na nietypowe połączenie smaku, dodaj kawałki drobno pokrojonej papryczki chilli. Dla orzeźwienia warto z kolei dorzucić kilka liści mięty.
Domowe lody czekoladowe – składniki
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
¼ szklanki kakao
1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
2 szklanki schłodzonej śmietanki 30%
½ szklanki czekoladowych pastylek (tzw. chocolate chips) lub pokruszonych kawałków czekolady
Domowe lody czekoladowe – sposób przygotowania
- Mleko skondensowane wlej do dużej miski. Dodaj kakao, ekstrakt waniliowy i mieszaj aż do połączenia składników.
- Do osobnej miski wlej śmietankę, a następnie miksuj na średniej prędkości aż do uzyskania gęstej konsystencji (przez mniej więcej 3 minuty).
- Delikatnie dodawaj łyżką śmietankę do masy z mleka, ostrożnie mieszając.
- Dodaj kawałki czekolady i przemieszaj delikatnie.
- Tak przygotowaną masę przełóż do formy (może być to tradycyjna forma do pieczenia), przykryj folią i włóż do zamrażarki na 6 godzin.
- Po wyjęciu przełóż lody do miseczek i podawaj w różku lub z ulubionymi dodatkami, np. ozdobione miętą.
Domowe lody truskawkowe
Ten przepis na domowe lody truskawkowe wymaga użycia maszynki do lodów, a jego wykonanie zajmuje nieco więcej czasu. Zdecydowanie jednak warto! Lody truskawkowe z przepisu Ewy z Magazynu Kuchennego to prawdziwy smak dzieciństwa. Lody są gęste, orzeźwiające i zawierają wyłącznie zdrowe, naturalne składniki. Trudno dziś dostać w sklepie lody truskawkowe z prawdziwych truskawek. Warto skorzystać z przepisu, zanim sezon na truskawki się skończy!
Domowe lody truskawkowe – składniki
4 żółtka jaj
550 g mleka (najlepiej 3.2%)
80 g śmietanki 30%
20 g mleka w proszku
190 g drobnego cukru
100 g truskawek
10 g cukru waniliowego
Przygotuj: maszynkę do lodów, termometr kuchenny, metalową miskę, garnek z wodą na kąpiel wodną oraz miskę z wodą i lodem.
Domowe lody truskawkowe – sposób przygotowania
- Truskawki zasyp cukrem waniliowym, zmiażdż widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut tak, aby puściły sok. Po wystudzeniu zmiksuj je na gładkie puree.
- Żółtka ubij z połową cukru (90 g) w metalowej misce. W garnku wymieszaj mleko, śmietankę, mleko w proszku oraz resztę cukru (90 g). Zagotuj, cały czas mieszając, aby rozbić ewentualne grudki.
- Gorące mleko ze śmietanką wlej powoli do żółtek, jednocześnie mieszając.
- W drugim garnku zagotuj niedużą ilość wody. Na garnek postaw miskę z żółtkami i mlekiem. Cały czas podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż masa osiągnie temperaturę 88 stopni.
- Zdejmij miskę z garnka i natychmiast wstaw ją do miski z lodowatą wodą. Zamieszaj.
- Kiedy masa się schłodzi, dodaj truskawkowe puree i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na kilka godzin do lodówki, a następnie zamrażaj w maszynce do lodów.
- Zamrożoną masę przełóż do pojemnika i zamrażaj w zamrażarce przez 2 do 4 godzin.
- Lody podawaj ze świeżymi truskawkami lub owocowym syropem.
Domowe lody śmietankowe
Szukasz przepisu na błyskawiczne lody gotowe w pięć minut? Z tymi lodami śmietankowymi będziesz mógł zaspokoić swoje łakomstwo bez konieczności czekania kilkunastu godzin, aż lody zamarzną. Kucharz i bloger Jerry James Stone stworzył bowiem przepis na lody śmietankowe, które nie wymagają cierpliwości. Wystarczy tylko kilka składników, kostki lodu, sól, dwa foliowe woreczki z suwakiem oraz... siła Twoich rąk. Te lody nie wymagają użycia maszynki do lodów – tutaj Ty jesteś maszynką. To działa!
Domowe lody śmietankowe – składniki
½ szklanki tłustego mleka (3,2%)
½ szklanki śmietanki 30%
¼ szklanki cukru
Przygotuj też: 1 szklankę soli, kostki lodu oraz dwa plastikowe woreczki z suwakiem w dwóch wielkościach.
Domowe lody śmietankowe – sposób przygotowania
- Wszystkie składniki dodaj do mniejszego woreczka, dokładnie zasuń suwak i wstrząsaj aż do wymieszania składników przez około 5 minut.
- Do drugiego woreczka dodaj kostki lodu oraz sól, a następnie całość wymieszaj.
- Przełóż woreczek z masą lodową do woreczka z lodem i solą. Dodaj więcej lodu, aby lód otaczał mniejszy woreczek z każdej strony.
- Przykryj całość ręcznikiem lub ściereczką, a następnie wstrząsaj przez kolejne 5 minut. Lodowa masa powinna w tym czasie zgęstnieć.
- Lody szybko się roztapiają, więc dodaj ulubione dodatki i podaj od razu po przygotowaniu.
Domowe wegańskie lody chałwowe
Lody bez mleka, bez śmietany, bez jajek i bez orzechów? To możliwe! Marta Dymek z bloga Jadłonomia to prawdziwa mistrzyni odtwarzania tradycyjnych przepisów na wersje roślinne. Ten przepis na wegańskie lody chałwowe nie wymaga ani maszynki do lodów, ani miksera czy kostek lodu. Wystarczy blender. Sekretem przepisu, który nadaje lodom aksamitną gładkość i gęstość, są tutaj banany. Takie wegańskie lody to świetny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych, czarnych bananów. Do spożycia będą gotowe w nieco ponad pół godziny!
Zdjęcie poglądowe. Źródło: unsplash.com
Wegańskie lody chałwowe – składniki
2 zamrożone banany, pocięte na plasterki
3 łyżki tahini
¼ łyżeczki cynamonu
⅛ łyżeczki kardamonu
szczypta soli
Wegańskie lody chałwowe – sposób przygotowania
- Wszystkie składniki zblenduj w blenderze do gładkiej, gęstej konsystencji (najlepszy będzie do tego blender kubeczkowy z ostrzem w kształcie litery „S”).
- Przed podaniem lodów włóż puste miseczki na pół godziny do zamrażarki.
- Wykładaj lodową masę do schłodzonych misek.
- Ozdób ulubionym sosem – polecamy sosy z owoców sezonowych lub syrop klonowy!
Napisz w komentarzu co myślisz!