Cukinia, bo to ona jest królową dzisiejszego wpisu, to warzywo niemal idealne. Ma delikatny smak, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem zarówno do dań obiadowych, jak i do deserów. Jest zdrowa, niskokaloryczna i zawiera cenne witaminy oraz składniki mineralne. I jak tu jej nie kochać?! Poznaj i zainspiruj się przepisami na dania z cukinii.
Cukinia czy kabaczek?
Jeśli jesteś zwolennikiem teorii, że to dwa różne warzywa, musimy Cię rozczarować. Cukinia i kabaczek to to samo warzywo z rodziny dyniowatych. Kabaczkiem często określa się wyrośnięte, mocno dojrzałe i żółte okazy, natomiast o cukinii mówi się w przypadku tych młodych, zielonych i nieco słodkich w smaku.
Skoro kwestię nazewnictwa już rozstrzygnęliśmy, przyjrzyjmy się właściwościom cukinii.
Cukinia - właściwości i wartości odżywcze
Jest niskokaloryczna i zawiera niewielką ilość tłuszczu, dzięki czemu to świetny produkt dla wszystkich, będących na diecie. Ponadto jest lekkostrawna i bogata w potas, który zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Warzywo to powinni polubić wszyscy cierpiący na zgagę nadkwaśność czy wrzody żołądka. Cukinia zalecana jest również w diecie przeciwnowotworowej.
Oprócz właściwości zdrowotnych cukinia ma niezaprzeczalne walory smakowe. Poznaj 5 przepisów, dzięki którym Ty też zakochasz się w tym warzywie.
Przepis 1: Cukinia faszerowana kaszą i orzechami
Jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia cukinii jest faszerowanie jej mięsem mielonym, ryżem i warzywami. My jednak zrobimy to trochę inaczej. Tym razem sięgnęliśmy po wegetariańską wersję tego klasyka z bloga Ani Starmach. Wygląda pysznie!
Składniki
1 czerwona cebula
4 cukinie
100 g sera ricotta
200 g kaszy gryczanej
garść orzechów włoskich
garść orzechów pekan
garść orzeszków piniowych
garść suszonej żurawiny
pestki granatu
natka koperku
natka pietruszki
Przygotowanie
1. Cukinie przekroić wzdłuż i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ.
2. Kaszę ugotować na sypko, a orzechy posiekać i podprażyć.
3. Kaszę wymieszać z orzechami, cebulą, pietruszką i granatem.
4. Cukinię wypełnić powstałym farszem i dodać pokruszoną ricottę.
5. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika ozdobić żurawiną i koperkiem
Przepis 2: Potrawka z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym
Wyświetl ten post na Instagramie.
Co powiesz na kurczaka w sosie śmietanowym z cukinią, pomidorami i koperkiem? Dorota z bloga Cooking for Emily przekonuje, że właśnie tak smakuje lato.
Do tego dania należy podpiec cukinię w piekarniku - będzie miękka, ale nie rozpadnie się po wymieszaniu z pozostałymi składnikami.
Składniki
Mięso
2 średnie cukinie
1 podwójna pierś z kurczaka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
Sos
400 ml śmietany 18%
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 pęczka koperku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie
1. Cukinie umyć, pokroić w kostkę, ale nie obierać ze skórki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
2. Następnie obtoczyć cukinię w oliwie, posypać papryką, solą, pieprzem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut aż lekko zbrązowieje i zmięknie. Cukinii nie należy mieszać w takcie pieczenia.
4. W międzyczasie pokroić kurczaka w kostkę, obsypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, przełożyć kurczaka i smażyć go aż się zarumieni. Kiedy będzie gotowy, przełożyć do miski.
5. Na tę samą patelnię wlać łyżeczkę oliwy, dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie zdjąć z ognia, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać i ponownie postawić na małym ogniu.
6. Sos gotować ok. 1-2 minuty, dodać kurczaka, cukinię i delikatnie wymieszać. Gotować jeszcze minutę, a potem zdjąć z ognia.
7. Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą.
Przepis 3: Lasagne z cukinią
Lasagne trochę inaczej, według przepisu Pascala Brodnickiego. Znany szef kuchni, zamiast tradycyjnej wersji włoskiego dania, przygotował mini roladki z serowo-cukiniowym nadzieniem.
Składniki
10-12 ugotowanych i osuszonych płatów lasagne
1 starta żółta cukinia
1 starta zielona cukinia
50 g prażonych orzeszków pinii
starta skórka z 1 cytryny
300 g sera ricotta
1-2 łyżki posiekanej mięty
sól, pieprz
łyżka oliwy z oliwek
parmezan do posypania
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
1. W misce dokładnie wymieszać przygotowane wcześniej: cukinie, orzeszki, ser ricotta, skórkę z cytryny, mięte, przyprawy i oliwę.
2. Farsz przełożyć na płaty makaronu i zrolować je. Dla uzyskania lepszego efektu można płaty przekroić na pół.
3. Zrolowane lasagne poukładać w naczyniu do zapiekania, posypać startym parmezanem i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Przepis 4: Zupa curry z cukinią
Były dania główne, teraz czas na przystawkę. Jeśli lubisz potrawy o wyrazistym smaku i aromacie, to koniecznie musisz spróbować zupy curry z cukinią. Takie niebanalne połączenie smaków zaczerpnęliśmy z bloga Kwestia Smaku. Skusisz się?
Składniki
1 łyżka oleju roślinnego
1 cebula
2 cm kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
300 g cukinii
1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub szczypta przyprawy chili)
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1 pomidor
1/3 szklanki mleka kokosowego lub śmietany 30%
do podania: kolendra lub natka pietruszki, płatki chili, orzechy nerkowca, pekan lub pinii
Przygotowanie
1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w szerokim garnku na oleju. Dodać obrany i starty imbir oraz czosnek. Całość wymieszać i chwilę podsmażyć.
2. Dodać obraną i startą marchewkę i smażyć ok. 2 minuty co chwilę mieszając.
3. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, a po krótkiej chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cukinię.
4. Smażyć przez ok. 5 minut, mieszając co chwilę. W czasie smażenia dodać pastę curry.
5. Wlać bulion i zagotować. Gotować przez ok. 8 minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie dodać obranego i pokrojonego pomidora bez pestek. Całość doprawić solą.
6. Zupę zmiksować z 2 łyżkami mleka kokosowego lub śmietanki.
7. Resztę mleka lub śmietanki zostawić do podania. Serwować z kolendrą lub natką pietruszki, płatkami chili i opcjonalnie z posiekanymi orzechami.
Przepis 5: Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią
Na koniec wisienka na trocie, czyli przepyszne mocno czekoladowe ciasto z cukinią, kawałkami czekolady oraz pestkami dyni. Dzięki dużej ilości cukinii jest wilgotne i puszyste. Na zdrową wersję brownie zaprasza Aneta z bloga I love bake.
Składniki
Ciasto
1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki prażonych pestek z dyni
3 duże jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki startej cukinii
szczypta soli
Polewa
60 ml śmietany kremówki 30%
60 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
1. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Mąkę przesiać do miski razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
4. Jajka wymieszać z solą, cukrem, olejem i wanilią. Dodać startą cukinię (trzeć na dużych oczkach) i ponownie wymieszać.
5. Sypkie składniki dodać do mokrych i mieszać dużą łyżką do momentu aż się połączą.
6. Na koniec dodać posiekaną czekoladą oraz lekko posiekane pestki dyni.
7. Formę (keksówkę) o wymiarach ok. 12×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.
8. Piec około 40-50 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
9. W tym czasie przygotować polewę. Śmietankę mocno podgrzać i dodać kawałki czekolady. Mieszać, że czekolada się rozpuści, następnie wylać na ciasto.
Pobierz wszystkie przepisy z tego wpisu w pliku PDF.