Lubisz egzotyczne dania z całego świata? Dobrze się składa! Większości z nas zdarza się zatęsknić za odległymi zakątkami i fantastycznymi potrawami, jakie poznaliśmy na wakacjach. Dziś mamy dla Ciebie sprawdzone egzotyczne przepisy kulinarne na danie, przekąskę, zupę, drink oraz deser – wszystko z kuchni meksykańskiej, greckiej, portorykańskiej, tureckiej i wietnamskiej. Czas odświeżyć wakacyjne wspomnienia!
Grecka Musaka
Musaka (lub inaczej: Mousaka) to grecki przysmak pełen mięsa, soczystego bakłażana i aksamitnie gładkiego beszamelu. Taka zapiekanka z przepisu Ani Starmach to fantastyczna podróż w głąb tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej. Zobacz sprawdzony przepis na grecką musakę:
Musaka – składniki
700 g mielonego mięsa
2 bakłażany
400 g ugotowanych ziemniaków
500 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu
1 cebula
1 ząbek czosnku
½ szklanki czerwonego wina
Składniki na sos beszamelowy:
500 ml mleka
30 g masła
30 g mąki
gałka muszkatołowa
oregano
szczypta cynamonu
sól i pieprz
Musaka – sposób przygotowania
- Bakłażany pokrój w plastry, posyp solą, odstaw. Po 15 minutach umyj je i odsącz na ręczniku papierowym.
- Odsączone bakłażany grilluj na patelni.
- Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj mięso, wino, koncentrat pomidorowy, przecier i przyprawy. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Duś na małym ogniu przez 40 minut.
- Masło rozpuść w osobnym rondelku. Dodaj mąkę i przez chwilę podgrzewaj. Następnie wąskim strumieniem wlewaj powoli mleko, cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Cały czas mieszaj aż do zagotowania i zgęstnienia sosu.
- W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie bakłażan, ziemniaki, mięso i beszamel. Zakończ beszamelem.
- Zapiekaj przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Portorykańska Pina Colada
Pochodząca z Portoryko Pina Colada to drink, który dosłownie pachnie i smakuje niczym wakacyjna, rajska plaża. Wszystko to dzięki połączeniu słodkiego kokosa z orzeźwiającym ananasem. Do wykonania Pina Colady zarówno w wersji z alkoholem, jak i bez (wystarczy pominąć rum). Oto sprawdzony przepis na Pina Coladę od Rosanny Pansino (porcja dla 3-4 osób):
Pina Colada – składniki
¼ szklanki białego rumu (lub nieco więcej)
2/3 szklanki kawałków pokrojonego ananasa
½ szklanki kremu kokosowego
1/3 szklanki mleka kokosowego z puszki
2 łyżki soku ananasowego
sok z połowy limonki
szczypta gałki muszkatołowej
4 ½ szklanki lodu
Pina Colada – sposób przygotowania
- Do blendera wrzuć wszystkie składniki oraz lód.
- Blenduj aż do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.
- Przelej do wysokich szklanek i ozdób kawałkami ananasa, świeżym kwiatem lub papierową parasolką.
Meksykańskie Tacos
Świeża salsa, aksamitnie gładkie guacamole i dobrze przyprawiona wołowina – tacos to ikoniczna przekąska prosto z Meksyku popularna na całym świecie. Dzięki nim możesz szybko zaskoczyć swoich gości na domówce czy filmowym seansie ze znajomymi – doskonała alternatywa dla chipsów i popcornu. Dziś mamy dla Ciebie przepis na tacos od samego mistrza kuchni – Jamiego Olivera.
Tacos – składniki
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
1 szczypta słodkiej papryki w proszku
1½ łyżeczki kminu rzymskiego
500 g dobrej jakości mielonej wołowiny
250 ml bulionu wołowego
12 kukurydzianych muszelek do tacos
Składniki na sos salsa:
2 dojrzałe pomidory
1 szczypiorek
3 gałązki świeżej kolendry
Pół limonki
Składniki na guacamole:
2 dojrzałe awokado
Pół limonki
2 stołowe łyżki crème fraîche
Meksykańskie tacos – sposób przygotowania
- Cebulę i papryki pokrój w kostkę. Podsmaż przez chwilę na łyżce oleju aż warzywa zmiękną.
- Dodaj czosnek i przyprawy, następnie smaż przez 1-2 minuty.
- Dodaj wołowinę. Kiedy mięso się zarumieni, wlej bulion, przykryj pokrywką i gotuj całość przez 45 minut aż do zredukowania wody.
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
- Przygotuj salsę: posiekaj pomidory, szczypiorek i kolendrę. Połącz z sokiem z limonki, a następnie dopraw do smaku.
- Przygotuj guacamole: rozetrzyj awokado widelcem, dodaj sok z limonki oraz crème fraîche. Dopraw i delikatnie wymieszaj.
- Rozłóż muszelki do tacos na blasze do pieczenia i piecz przez około 3-4 minuty aż będą chrupiące.
- Napełnij gorące muszelki mięsem, salsą i guacamole. Ozdób liśćmi kolendry.
Wietnamska zupa Pho
Wietnamska zupa Pho to na całym świecie jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. Nic dziwnego – zupa Pho to idealna potrawa na każdą okoliczność. Można ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Świetnie regeneruje organizm i niczym tradycyjny polski rosół – jest domowym lekarstwem! Oto przepis na wegańską zupę Pho od Rachel Amy:
Wegańska zupa Pho – składniki
2 cebule
2 marchewki
2 selery naciowe
6 ząbków czosnku
1 duży korzeń imbiru
5 gwiazdek anyżu
6 goździków
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 laska cynamonu
30g suszonych grzybów shitake
2 łyżki syropu klonowego
1/4 szklanki sosu sojowego
arkusze prasowanych alg nori
6-8 szklanek wody
Makaron ryżowy typu nuddle
Do ozdoby (według gustu):
Papryczki chilli
Szczypiorek
Przekrojone limonki
Świeże liście kolendry
Tofu lub tempeh
Zupa Pho – sposób przygotowania
- Imbir obierz ze skórki i pokrój go na duże kawałki. Cebulę pokrój na 4 części. Wszystko włóż do piekarnika nagrzanego do 180 na kilka minut aż cebulka się podpiecze.
- Przyprawy podpraż na rozgrzanej suchej patelni. Uważaj, aby ich nie spalić.
- Marchewkę pokrój w plasterki, seler naciowy poszatkuj w kostkę. Całość smaż chwilę na łyżce oleju i zalej wodą. Dodaj pieczoną cebulę, imbir oraz suszone grzyby. Zagotuj.
- Przyprawy oraz laskę cynamonu wysyp na sitko i zawieś je nad garnkiem z pozostałymi składnikami tak, aby pływały w wodzie. Gotuj przez kilkanaście minut.
- Wlej syrop klonowy, sos sojowy. Dodaj nori, a następnie wymieszaj i gotuj przez godzinę na wolnym ogniu.
- Przygotuj makaron według instrukcji podanych na opakowaniu.
- Makaron wyłóż w głębokim talerzu i zalej zupą. Całość ozdób według własnych preferencji. Jeśli lubisz ostrą kuchnię, możesz dodać nieco sosu sriracha.
Turecka Baklawa
Słodka, lepka i chrupiąca – baklawa to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni Tureckiej, ale też bałkańskiej i bliskowschodniej. To nic innego, jak kilka warstw ciasta filo przełożonego orzechami oraz miodem. Smakuje i pachnie jak orientalne wakacje – trudno zakończyć na jednym kawałku! Zobacz przetestowany przepis na baklawę od Natashas Kitchen:
Baklawa – składniki
Jedno opakowanie ciasta filo w temperaturze pokojowej
1¼ szklanki rozpuszczonego masła
4 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych lub migdałów)
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
2 łyżki stołowe soku z cytryny
¾ szklanki wody
½ szklanki płynnego miodu
Roztopiona czekolada i posiekane orzechy do ozdoby
Baklawa – sposób przygotowania
- Do garnka wlej wodę, miód i sok z cytryny. Wsyp cukier i podgrzej całość na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Następnie pozostaw na ogniu przez około 4 minuty. Odstaw do wystygnięcia.
- Orzechy wymieszaj z cynamonem.
- Wyjmij ciasto filo z opakowania, rozwiń, a następnie przytnij do wielkości swojej blachy.
- Rozgrzej piekarnik do 140 ºC.
- Blachę wysmaruj roztopionym masłem i wyłóż 10 płatów ciasta. Każdy wykładaj z osobna, smarując kolejno roztopionym masłem. To będzie pierwsza warstwa baklawy. Pamiętaj, aby pozostałą część ciasta przykryć zwilżoną szmatką – inaczej ciasto wyschnie!
- Pierwszą warstwę ciasta posyp warstwą orzeszków.
- Wyłóż kolejne 5 warstw ciasta filo, każdy z osobna smarując masłem. Posyp orzeszkami. Powtarzaj ten proces aż ciasto się skończy.
- Ostrym nożem pokrój całość w romby lub kwadraty, nie pomijając spodniej warstwy.
- Piecz ciasto przez około godzinę i 15 minut.
- Od razu po upieczeniu, polej gorącą baklawę przygotowanym wcześniej słodkim syropem. Pozostaw na minimum 6 godzin w temperaturze pokojowej, aby ciasto wchłonęło cały syrop.
Jak widać, smak egzotycznej kuchni można dziś poczuć bez wychodzenia w domu! Jeśli udało Ci się odtworzyć jeden z naszych przepisów na egzotyczne dania, podziel się wrażeniami w komentarzu!