5 egzotycznych przepisów – przenieś kuchnie świata do swojego domu

5 egzotycznych przepisów – przenieś kuchnie świata do swojego domu

Lubisz egzotyczne dania z całego świata? Dobrze się składa! Większości z nas zdarza się zatęsknić za odległymi zakątkami i fantastycznymi potrawami, jakie poznaliśmy na wakacjach. Dziś mamy dla Ciebie sprawdzone egzotyczne przepisy kulinarne na danie, przekąskę, zupę, drink oraz deser – wszystko z kuchni meksykańskiej, greckiej, portorykańskiej, tureckiej i wietnamskiej. Czas odświeżyć wakacyjne wspomnienia!

Grecka Musaka

Musaka (lub inaczej: Mousaka) to grecki przysmak pełen mięsa, soczystego bakłażana i aksamitnie gładkiego beszamelu. Taka zapiekanka z przepisu Ani Starmach to fantastyczna podróż w głąb tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej. Zobacz sprawdzony przepis na grecką musakę:

Musaka – składniki

700 g mielonego mięsa

2 bakłażany

400 g ugotowanych ziemniaków

500 ml przecieru pomidorowego

2 łyżki koncentratu

1 cebula

1 ząbek czosnku

½ szklanki czerwonego wina 

Składniki na sos beszamelowy:

500 ml mleka

30 g masła

30 g mąki

gałka muszkatołowa

oregano

szczypta cynamonu

sól i pieprz

Musaka – sposób przygotowania

  1. Bakłażany pokrój w plastry, posyp solą, odstaw. Po 15 minutach umyj je i odsącz na ręczniku papierowym.
  2. Odsączone bakłażany grilluj na patelni.
  3. Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj mięso, wino, koncentrat pomidorowy, przecier i przyprawy. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  4. Duś na małym ogniu przez 40 minut.
  5. Masło rozpuść w osobnym rondelku. Dodaj mąkę i przez chwilę podgrzewaj. Następnie wąskim strumieniem wlewaj powoli mleko, cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Cały czas mieszaj aż do zagotowania i zgęstnienia sosu.
  6. W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie bakłażan, ziemniaki, mięso i beszamel. Zakończ beszamelem.
  7. Zapiekaj przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 

  

Portorykańska Pina Colada

Pochodząca z Portoryko Pina Colada to drink, który dosłownie pachnie i smakuje niczym wakacyjna, rajska plaża. Wszystko to dzięki połączeniu słodkiego kokosa z orzeźwiającym ananasem. Do wykonania Pina Colady zarówno w wersji z alkoholem, jak i bez (wystarczy pominąć rum). Oto sprawdzony przepis na Pina Coladę od Rosanny Pansino (porcja dla 3-4 osób):

Klikając na ten element iframe, pliki cookie zostaną uruchomione.

Pina Colada – składniki

¼ szklanki białego rumu (lub nieco więcej)

2/3 szklanki kawałków pokrojonego ananasa

½ szklanki kremu kokosowego

1/3 szklanki mleka kokosowego z puszki

2 łyżki soku ananasowego

sok z połowy limonki

szczypta gałki muszkatołowej

4 ½ szklanki lodu

Pina Colada – sposób przygotowania 

  1. Do blendera wrzuć wszystkie składniki oraz lód.
  2. Blenduj aż do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.
  3. Przelej do wysokich szklanek i ozdób kawałkami ananasa, świeżym kwiatem lub papierową parasolką.

  

Meksykańskie Tacos 

Świeża salsa, aksamitnie gładkie guacamole i dobrze przyprawiona wołowina – tacos to ikoniczna przekąska prosto z Meksyku popularna na całym świecie. Dzięki nim możesz szybko zaskoczyć swoich gości na domówce czy filmowym seansie ze znajomymi – doskonała alternatywa dla chipsów i popcornu. Dziś mamy dla Ciebie przepis na tacos od samego mistrza kuchni – Jamiego Olivera.

Meksykańskie Tacos

Tacos – składniki

1 cebula

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

Oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

1 szczypta słodkiej papryki w proszku

1½ łyżeczki kminu rzymskiego

500 g dobrej jakości mielonej wołowiny

250 ml bulionu wołowego

12 kukurydzianych muszelek do tacos

Składniki na sos salsa:

2 dojrzałe pomidory

1 szczypiorek

3 gałązki świeżej kolendry

Pół limonki

Składniki na guacamole:

2 dojrzałe awokado

Pół limonki

2 stołowe łyżki crème fraîche

Meksykańskie tacos – sposób przygotowania

  1. Cebulę i papryki pokrój w kostkę. Podsmaż przez chwilę na łyżce oleju aż warzywa zmiękną.
  2. Dodaj czosnek i przyprawy, następnie smaż przez 1-2 minuty.
  3. Dodaj wołowinę. Kiedy mięso się zarumieni, wlej bulion, przykryj pokrywką i gotuj całość przez 45 minut aż do zredukowania wody.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  5. Przygotuj salsę: posiekaj pomidory, szczypiorek i kolendrę. Połącz z sokiem z limonki, a następnie dopraw do smaku.
  6. Przygotuj guacamole: rozetrzyj awokado widelcem, dodaj sok z limonki oraz crème fraîche. Dopraw i delikatnie wymieszaj.
  7. Rozłóż muszelki do tacos na blasze do pieczenia i piecz przez około 3-4 minuty aż będą chrupiące.
  8. Napełnij gorące muszelki mięsem, salsą i guacamole. Ozdób liśćmi kolendry.

 

Wietnamska zupa Pho

Wietnamska zupa Pho to na całym świecie jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. Nic dziwnego – zupa Pho to idealna potrawa na każdą okoliczność. Można ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Świetnie regeneruje organizm i niczym tradycyjny polski rosół – jest domowym lekarstwem! Oto przepis na wegańską zupę Pho od Rachel Amy:

 

Wegańska zupa Pho – składniki

2 cebule

2 marchewki

2 selery naciowe

6 ząbków czosnku

1 duży korzeń imbiru

5 gwiazdek anyżu

6 goździków

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

1 laska cynamonu

30g suszonych grzybów shitake

2 łyżki syropu klonowego

1/4 szklanki sosu sojowego

arkusze prasowanych alg nori

6-8 szklanek wody

Makaron ryżowy typu nuddle

Do ozdoby (według gustu):

Papryczki chilli

Szczypiorek

Przekrojone limonki

Świeże liście kolendry

Tofu lub tempeh

Zupa Pho – sposób przygotowania

  1. Imbir obierz ze skórki i pokrój go na duże kawałki. Cebulę pokrój na 4 części. Wszystko włóż do piekarnika nagrzanego do 180 na kilka minut aż cebulka się podpiecze.
  2. Przyprawy podpraż na rozgrzanej suchej patelni. Uważaj, aby ich nie spalić.
  3. Marchewkę pokrój w plasterki, seler naciowy poszatkuj w kostkę. Całość smaż chwilę na łyżce oleju i zalej wodą. Dodaj pieczoną cebulę, imbir oraz suszone grzyby. Zagotuj.
  4. Przyprawy oraz laskę cynamonu wysyp na sitko i zawieś je nad garnkiem z pozostałymi składnikami tak, aby pływały w wodzie. Gotuj przez kilkanaście minut.
  5. Wlej syrop klonowy, sos sojowy. Dodaj nori, a następnie wymieszaj i gotuj przez godzinę na wolnym ogniu.
  6. Przygotuj makaron według instrukcji podanych na opakowaniu.
  7. Makaron wyłóż w głębokim talerzu i zalej zupą. Całość ozdób według własnych preferencji. Jeśli lubisz ostrą kuchnię, możesz dodać nieco sosu sriracha.

 

Turecka Baklawa

Słodka, lepka i chrupiąca – baklawa to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni Tureckiej, ale też bałkańskiej i bliskowschodniej. To nic innego, jak kilka warstw ciasta filo przełożonego orzechami oraz miodem. Smakuje i pachnie jak orientalne wakacje – trudno zakończyć na jednym kawałku! Zobacz przetestowany przepis na baklawę od Natashas Kitchen:

Klikając na ten element iframe, pliki cookie zostaną uruchomione.
 

Baklawa – składniki

Jedno opakowanie ciasta filo w temperaturze pokojowej

1¼ szklanki rozpuszczonego masła

4 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych lub migdałów)

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanka cukru

2 łyżki stołowe soku z cytryny

¾ szklanki wody

½ szklanki płynnego miodu

Roztopiona czekolada i posiekane orzechy do ozdoby

Baklawa – sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę, miód i sok z cytryny. Wsyp cukier i podgrzej całość na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Następnie pozostaw na ogniu przez około 4 minuty. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Orzechy wymieszaj z cynamonem.
  3. Wyjmij ciasto filo z opakowania, rozwiń, a następnie przytnij do wielkości swojej blachy.
  4. Rozgrzej piekarnik do 140 ºC.
  5. Blachę wysmaruj roztopionym masłem i wyłóż 10 płatów ciasta. Każdy wykładaj z osobna, smarując kolejno roztopionym masłem. To będzie pierwsza warstwa baklawy. Pamiętaj, aby pozostałą część ciasta przykryć zwilżoną szmatką – inaczej ciasto wyschnie!
  6. Pierwszą warstwę ciasta posyp warstwą orzeszków.
  7. Wyłóż kolejne 5 warstw ciasta filo, każdy z osobna smarując masłem. Posyp orzeszkami. Powtarzaj ten proces aż ciasto się skończy.
  8. Ostrym nożem pokrój całość w romby lub kwadraty, nie pomijając spodniej warstwy.
  9. Piecz ciasto przez około godzinę i 15 minut.
  10. Od razu po upieczeniu, polej gorącą baklawę przygotowanym wcześniej słodkim syropem. Pozostaw na minimum 6 godzin w temperaturze pokojowej, aby ciasto wchłonęło cały syrop.

  


Jak widać, smak egzotycznej kuchni można dziś poczuć bez wychodzenia w domu! Jeśli udało Ci się odtworzyć jeden z naszych przepisów na egzotyczne dania, podziel się wrażeniami w komentarzu!

Kontakt

Formularz kontaktowy

Masz pytania i chcesz dowiedzieć się więcej o Fine Diners?

Napisz do nas

Zapisz
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookies
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli odmówisz korzystania z plików cookie, ta strona internetowa może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Zaakceptuj wszystkie
Odrzuć wszystkie
Czytaj więcej
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Akceptuję
Odrzuć
Snowplow
Akceptuję
Odrzuć
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
Facebook
Akceptuję
Odrzuć
Google
Akceptuję
Odrzuć
Quantcast
Akceptuję
Odrzuć
Unknown
Unknown
Akceptuję
Odrzuć