przepis-na-ogórki-malosolne

3 mało znane przepisy na ogórki małosolne

Czas na pyszne i chrupiące ogórki małosolne! Niskokaloryczne, ultrazdrowe i dostępne tylko w sezonie wakacyjnym (to sprawia, że jeszcze trudniej im się oprzeć). Klasyczną wersję małosolnych zna chyba każdy, dlatego my przygotowaliśmy coś specjalnego - 3 mało znane sposoby na ich przyrządzenie i podanie. Zobacz, jak w prosty i szybki sposób przyrządzić prawdziwą małosolną ucztę.

Ogórki małosolna a kiszone - czym się różnią?

Ogórki małosolne swoją nazwę zawdzięczają oczywiście ilości soli potrzebnej do ich produkcji. W klasycznym przepisie na 1 litr wody przypada 1 łyżka soli (do kiszonych dajemy 2 łyżki soli na 1 litr wody). Jednak tak naprawdę małosolne powinny nazywać się „krótko kiszone”, ponieważ to właśnie od długości kiszenia zależą ich właściwości odżywcze i walory smakowe.

Nieco inaczej wygląda też etap przygotowania. Dno słoika pod kiszenie ogórków wykładamy czosnkiem, gorczycą, liśćmi laurowymi i dopiero na to kładziemy ogórki. Przygotowując małosolne, dodatki wciskamy między warzywa.

Sam proces fermentacji ogórków kiszonych i małosolnych wygląda tak samo. Różnica polega na tym, że małosolne możemy zjadać już po 2-3 dniach, a na kiszone musimy trochę poczekać.

Polski superfood - dlaczego warto jeść ogórki małosolne?

Ogórki małosolne to superfood w polskim wydaniu. Powiedzmy sobie szczerze, świeże ogórki nie są kopalnią wartości odżywczych. Dopiero kiszenie sprawia, że stają się probiotyczną bombą. Wskutek fermentacji zaczynają pracować bakterie kwasu mlekowego, które regulują pracę jelit i korzystnie wpływają na trawienie.

Ułatwiają wchłanianie pokarmów, ale przede wszystkim wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w zwalczaniu m.in. zakażeń rotawirusami, biegunek i alergii pokarmowych.

Kisząc ogórki, przyrządzasz więc sobie pyszny, naturalny posiłek probiotyczny. Dlatego nie czekaj ani chwili. Wykorzystaj jeden z naszych przepisów (albo wszystkie!) i do dzieła.

Ogórki małosolne Kimchi z imbirem, chilli i kolendrą

Przepis szczególnie polecamy tym, którzy lubią łączyć klasyczne polskie potrawy z egzotycznymi składnikami. Inspiracją do przygotowania małosolnych z imbirem, chilli i kolendrą było Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej, które składa się z kiszonych warzyw.

Przepis na te oryginalne ogórki znaleźliśmy na blogu Magiczny Składnik. Autor przyznał, że na takie połączenie smaków wpadł przypadkiem, ale efekt i smak wbiły go w fotel.

Składniki:

2,5 kg małych ogórków gruntowych
2,5 l wody
3 łyżki soli morskiej
1 główka czosnku
ok. 10 cm kawałek imbiru
kilka gałązek kopru włoskiego
1 łyżka chilli (najlepiej w płatkach)
1 łyżka cukru
cały pęczek kolendry

Na taką ilość składników potrzebny będzie pięciolitrowy garnek.

Przygotowanie:

  1. Ogórki wymyć i odkroić końcówki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Podgrzać wodę do ok. 60 stopni i rozpuścić w niej sól i cukier.
  3. Imbir obrać i pokroić w plasterki, ząbki czosnku pokroić na kilka części.
  4. Rozdrobnić koper i kolendrę.
  5. Przyprawy i ogórki układać warstwami - muszą być równomiernie rozłożone.
  6. Każdą warstwę należy posypać niewielką ilością płatków chilli.
  7. Całość zalać gorącą zalewą.
  8. Po około 12 godzinach ogórki są gotowe.

Warto pokusić się również o inne dodatki, dzięki którym ogórki zyskają lepszy smak i aromat. Nasze babcie dodawały np. liście winogron, a w Rosji popularny jest przepis na ogórki małosolne z czerwoną porzeczką.

Ogórki małosolne kiszone na sucho

Klikając na ten element iframe, pliki cookie zostaną uruchomione.

Jeden z ostatnich kulinarnych hitów są małosolne „na sucho”. Składniki i proces przygotowania są niemal identyczne, jak w przypadku tradycyjnego przepisu - po prostu nie trzeba robić zalewy. Ogórki, zamiast w słoiku, umieszcza się w foliowej torebce.

Tak przyrządzone małosolne są chrupiące, delikatniejsze w smaku i zachowują swój ciemnozielony kolor. Tę metodę kiszenia podpatrzyliśmy na kanale TalerzPokus.TV.

Składniki:

3 kg ogórków gruntowych
3 płaskie łyżki soli
9 ząbków czosnku
ok. 10 cm kawałek chrzanu
3-6 sztuk liści chrzanu
3 gałązki kopru włoskiego

Podane składniki wystarczą do przygotowania trzech worków z ogórkami.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyć i obciąć końce.
  2. Ząbki czosnku rozgnieść, chrzan pokroić na niewielkie kawałki.
  3. Kilogram ogórków włożyć do szczelnie zamykanego woreczka (zamiast worka strunowego można wykorzystać zwykły i związać go gumką).
  4. Dodać 3 ząbki czosnku, kilka kawałków chrzanu, 1 płaską łyżkę soli i delikatnie potrząsnąć woreczkiem.
  5. Następnie dodać koper, liść chrzanu i ponownie potrząsnąć, aby rozprowadzić sól w woreczku.
  6. Worek włożyć na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i przechowywać zamknięty jeszcze przez minimum 20 godzin w temperaturze pokojowej.

Surówka z ogórków małosolnych i młodej cebulki

Surówka z ogórków małosolnych i młodej cebulki to świetny dodatek zarówno do obiadu, jak i do dań z grilla. Jest lekka, niskokaloryczna i bardzo zdrowa. I co ważne - przygotujesz ją w kilka minut. Swoją wersję tej letniej przekąski proponuje Martyna z bloga Filozofia Smaku.

Składniki:

4 ogórki małosolne
1 duża młoda cebula ze szczypiorem
pieprz kolorowy, świeżo mielony
1 łyżka oleju tłoczonego na zimno (może być rzepakowy)
cukier (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ogórki pokroić w plastry, cebulę podzielić na cztery części, a następnie w cienkie plasterki.
  2. Szczypiorek drobno posiekać.
  3. Ogórki, cebulę i szczypiorek umieścić w misce, polać olejem i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Opcjonalnie można dodać niewielką ilość cukru do smaku.

Jak widzisz, ogórki małosolne można podawać i przyrządzać na wiele sposobów. Wystarczy trochę kreatywności, aby stworzyć niebanalną przekąskę.

Pobierz wszystkie 3 przepisy na ogórki małosolne w pliku PDF

Kontakt

Formularz kontaktowy

Masz pytania i chcesz dowiedzieć się więcej o Fine Diners?

Napisz do nas

Zapisz
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookies
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli odmówisz korzystania z plików cookie, ta strona internetowa może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Zaakceptuj wszystkie
Odrzuć wszystkie
Czytaj więcej
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Akceptuję
Odrzuć
Snowplow
Akceptuję
Odrzuć
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
Facebook
Akceptuję
Odrzuć
Google
Akceptuję
Odrzuć
Quantcast
Akceptuję
Odrzuć
Unknown
Unknown
Akceptuję
Odrzuć