Sezon na kurki trwa w najlepsze i warto z tego korzystać! Właśnie z tej okazji poprosiliśmy szefa katowickiej restauracji Moodro – Marcina Pawlaka o zdradzenie nam swoich sekretnych przepisów na dania z kurkami. Jeśli więc szukasz sprawdzonego przepisu na tradycyjny sos kurkowy ze śmietaną lub kurki w nieco bardziej nowoczesnej odsłonie, koniecznie wypróbuj jeden z nich lub zajrzyj do restauracji Moodro przy ulicy Dobrowolskiego 1a w Katowicach. Będzie aromatycznie, przepysznie i sezonowo!
Przepis 1: Tradycyjny sos kurkowy
Klasyczny kurkowy sos ze śmietaną to prawdziwy rarytas, który choć raz zawitał chyba w każdym polskim domu. Trudno się temu dziwić – dobrze przygotowany sos z kurkami jest kremowy, delikatny i szalenie aromatyczny. Sos z tego przepisu można wyjadać łyżką! Szef kuchni poleca jednak wypróbować go w towarzystwie mięsa, makaronu, ryby lub kaszy. Jego sekretem jest dodatek wina oraz świeżego, pachnącego tymianku.
Sos kurkowy – składniki
(porcja dla 4-5 osób)
300 g świeżych kurek
4 g świeżego tymianku
30 g cebuli
ząbek czosnku
40 ml białego wina
400 ml śmietany 36%
1 łyżeczka miodu
20 g masła
posiekana natka pietruszki
sól
pieprz
Sos kurkowy – sposób przygotowania
- Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklij na maśle.
- Do cebuli dodaj umyte i oczyszczone kurki.
- Smaż przez około 3 minuty, dodając łyżeczkę miodu.
- Następnie wlej wino i poczekaj, aż odparuje.
- Wlej śmietanę i gotuj na małym ogniu, aż do odparowania.
- Pod koniec redukcji sosu dodaj tymianek, natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki szefa kuchni
- Większe kurki łatwo będzie oczyścić pędzelkiem.
- Najprostszy sposób na oczyszczenie kurek to włożenie ich do słoika, zalanie małą ilością wody, zakręcenie i energiczne potrząsanie słoikiem. Powinieneś szybko pozbyć się piasku.
- Zdarza się, że kurki mogą przy smażeniu wydobyć gorycz, wtedy łamiemy ją miodem.
Przepis 2: Kremowe risotto z kurkami, bobem i groszkiem cukrowym
Fani bardziej nowoczesnej kuchni powinni zakochać się w tym przepisie na kremowe risotto z kurkami. Mamy tutaj bowiem prawdziwą eksplozję smaków – kurki, słodkawy groszek i sycący bób. Wszystko oczywiście jest sezonowe, więc tym bardziej warto korzystać, dopóki wszystkie składniki znajdziesz na wyciągnięcie ręki. Dodatkiem, który podbija smak dania, jest włoski ser grana padano. Można je podawać posypane prażonymi orzechami pinii lub orzechami nerkowca. To danie to aktualny hit w restauracji Moodro. Jeśli więc będziesz w Katowicach, koniecznie wypróbuj tego risotto w wykonaniu mistrzów.
Risotto z kurkami – składniki
(porcja dla jednej osoby)
100 g ryżu arborio
70 g świeżych kurek
50 g świeżego bobu
30 g groszku cukrowego
10 g cebuli
1 ząbek czosnku
30 m białego wina
10 g sera grana padano
15 g masła
20 ml oliwy
Sól
Pieprz
Risotto z kurkami – sposób przygotowania
- Na gorącej oliwie zeszklij cebulę i czosnek.
- Dodaj ryż arborio, lekko praż.
- Dolej wino i poczekaj, aż odparuje.
- Wlać 400 ml wody lub wywar.
- Gotuj przez chwilę na małym ogniu.
- Na osobnej patelni przesmaż kurki (przez około 3 minuty). Dodaj ugotowany bób i zblanszowany groszek cukrowy.
- Gdy ryż będzie już gotowy, dodaj przesmażone kurki z bobem i groszkiem.
- Przypraw pieprzem i solą do smaku.
- Nie gotując, dodaj masło i ser grana padano. Pomieszaj. Danie gotowe!
Wskazówki szefa kuchni
- Ryż arborio po ugotowaniu powinien być lekko kleisty. Największą jego zaletą jest dobre wchłanianie smaków.
- Ryż do risotto najlepiej przygotować na osobnej patelni.
- Niewątpliwą zaletą risotto jest to, że można go podawać z różnymi dodatkami i zawsze będzie dobrze smakowało. Kiedy sezon na kurki się skończy, warto wypróbować ten przepis z owocami morza.
Szef kuchni katowickiej restauracji Moodro Marcin Pawlak swoje pierwsze kroki w świecie gastronomii stawiał 20 lat temu i od tamtej pory nie przestaje się rozwijać. Dziś razem z zespołem czarują gości restauracji kuchnią fine diningową (chociaż prywatnie uwielbia też dania kuchni włoskiej i japońskiej). Doskonale łączą kuchnię regionalną ze sznytem współczesności. Jeśli masz ochotę wypróbować ich zdolności w magicznej scenerii starej maszynowni w Katowicach, nie zapomnij odwiedzić Moodro przy okazji pobytu w mieście. Warto się wybrać szczególnie w sezonie kurkowym!
W naszej ofercie znajdziesz 5-daniowe menu degustacyjne do restauracji Moodro. To idealny pomysł na prezent. Jeśli z kolei udało Cię odtworzyć jeden z przepisów z kurkami w domu, podziel się wrażeniami w komentarzu!