Przepisy z kurkami

2 przepisy na kurki od szefa kuchni restauracji Moodro

Sezon na kurki trwa w najlepsze i warto z tego korzystać! Właśnie z tej okazji poprosiliśmy szefa katowickiej restauracji Moodro – Marcina Pawlaka o zdradzenie nam swoich sekretnych przepisów na dania z kurkami. Jeśli więc szukasz sprawdzonego przepisu na tradycyjny sos kurkowy ze śmietaną lub kurki w nieco bardziej nowoczesnej odsłonie, koniecznie wypróbuj jeden z nich lub zajrzyj do restauracji Moodro przy ulicy Dobrowolskiego 1a w Katowicach. Będzie aromatycznie, przepysznie i sezonowo!

Przepis 1: Tradycyjny sos kurkowy

Klasyczny kurkowy sos ze śmietaną to prawdziwy rarytas, który choć raz zawitał chyba w każdym polskim domu. Trudno się temu dziwić – dobrze przygotowany sos z kurkami jest kremowy, delikatny i szalenie aromatyczny. Sos z tego przepisu można wyjadać łyżką! Szef kuchni poleca jednak wypróbować go w towarzystwie mięsa, makaronu, ryby lub kaszy. Jego sekretem jest dodatek wina oraz świeżego, pachnącego tymianku. 

Przepis na sos kurkowy

Sos kurkowy – składniki

(porcja dla 4-5 osób)

300 g świeżych kurek

4 g świeżego tymianku

30 g cebuli

ząbek czosnku

40 ml białego wina

400 ml śmietany 36%

1 łyżeczka miodu

20 g masła

posiekana natka pietruszki

sól

pieprz 

Sos kurkowy – sposób przygotowania

  1. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklij na maśle.
  2. Do cebuli dodaj umyte i oczyszczone kurki.
  3. Smaż przez około 3 minuty, dodając łyżeczkę miodu.
  4. Następnie wlej wino i poczekaj, aż odparuje.
  5. Wlej śmietanę i gotuj na małym ogniu, aż do odparowania.
  6. Pod koniec redukcji sosu dodaj tymianek, natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki szefa kuchni

  • Większe kurki łatwo będzie oczyścić pędzelkiem.
  • Najprostszy sposób na oczyszczenie kurek to włożenie ich do słoika, zalanie małą ilością wody, zakręcenie i energiczne potrząsanie słoikiem. Powinieneś szybko pozbyć się piasku.
  • Zdarza się, że kurki mogą przy smażeniu wydobyć gorycz, wtedy łamiemy ją miodem.

Przepis 2: Kremowe risotto z kurkami, bobem i groszkiem cukrowym

Fani bardziej nowoczesnej kuchni powinni zakochać się w tym przepisie na kremowe risotto z kurkami. Mamy tutaj bowiem prawdziwą eksplozję smaków – kurki, słodkawy groszek i sycący bób. Wszystko oczywiście jest sezonowe, więc tym bardziej warto korzystać, dopóki wszystkie składniki znajdziesz na wyciągnięcie ręki. Dodatkiem, który podbija smak dania, jest włoski ser grana padano. Można je podawać posypane prażonymi orzechami pinii lub orzechami nerkowca. To danie to aktualny hit w restauracji Moodro. Jeśli więc będziesz w Katowicach, koniecznie wypróbuj tego risotto w wykonaniu mistrzów. 

Risotto z kurkami – składniki

(porcja dla jednej osoby)

100 g ryżu arborio

70 g świeżych kurek

50 g świeżego bobu

30 g groszku cukrowego

10 g cebuli

1 ząbek czosnku

30 m białego wina

10 g sera grana padano

15 g masła

20 ml oliwy

Sól

Pieprz

Risotto z kurkami – sposób przygotowania

  1. Na gorącej oliwie zeszklij cebulę i czosnek.
  2. Dodaj ryż arborio, lekko praż.
  3. Dolej wino i poczekaj, aż odparuje.
  4. Wlać 400 ml wody lub wywar.
  5. Gotuj przez chwilę na małym ogniu.
  6. Na osobnej patelni przesmaż kurki (przez około 3 minuty). Dodaj ugotowany bób i zblanszowany groszek cukrowy.
  7. Gdy ryż będzie już gotowy, dodaj przesmażone kurki z bobem i groszkiem.
  8. Przypraw pieprzem i solą do smaku.
  9. Nie gotując, dodaj masło i ser grana padano. Pomieszaj. Danie gotowe!

Wskazówki szefa kuchni

  • Ryż arborio po ugotowaniu powinien być lekko kleisty. Największą jego zaletą jest dobre wchłanianie smaków.
  • Ryż do risotto najlepiej przygotować na osobnej patelni.
  • Niewątpliwą zaletą risotto jest to, że można go podawać z różnymi dodatkami i zawsze będzie dobrze smakowało. Kiedy sezon na kurki się skończy, warto wypróbować ten przepis z owocami morza.

Szef kuchni katowickiej restauracji Moodro Marcin Pawlak swoje pierwsze kroki w świecie gastronomii stawiał 20 lat temu i od tamtej pory nie przestaje się rozwijać. Dziś razem z zespołem czarują gości restauracji kuchnią fine diningową (chociaż prywatnie uwielbia też dania kuchni włoskiej i japońskiej). Doskonale łączą kuchnię regionalną ze sznytem współczesności. Jeśli masz ochotę wypróbować ich zdolności w magicznej scenerii starej maszynowni w Katowicach, nie zapomnij odwiedzić Moodro przy okazji pobytu w mieście. Warto się wybrać szczególnie w sezonie kurkowym!

Szef kuchni restauracji Moodro

W naszej ofercie znajdziesz 5-daniowe menu degustacyjne do restauracji Moodro. To idealny pomysł na prezent. Jeśli z kolei udało Cię odtworzyć jeden z przepisów z kurkami w domu, podziel się wrażeniami w komentarzu! 

Pobierz darmowy PDF z przepisami z tego wpisu.

Kontakt

Formularz kontaktowy

Masz pytania i chcesz dowiedzieć się więcej o Fine Diners?

Napisz do nas

Zapisz
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookies
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli odmówisz korzystania z plików cookie, ta strona internetowa może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Zaakceptuj wszystkie
Odrzuć wszystkie
Czytaj więcej
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Akceptuję
Odrzuć
Snowplow
Akceptuję
Odrzuć
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
Facebook
Akceptuję
Odrzuć
Google
Akceptuję
Odrzuć
Quantcast
Akceptuję
Odrzuć
Unknown
Unknown
Akceptuję
Odrzuć