Jesteś fanem leśnych grzybów? Koniecznie przetestuj te przepisy na zupę grzybową! Przygotowaliśmy dla Ciebie listę dziesięciu sprawdzonych przepisów na zupy z różnych grzybów: borowików, maślaków, kani, rydzów, kurek oraz podgrzybków; zarówno w tradycyjnych, jak i bardziej kreatywnych wersjach.
Zupa borowikowa z kaszą jęczmienną
Tradycyjna zupa ze świeżych borowików to potrawa, która jesienną porą trafia na stół większości fanów grzybów. Zupa z tego przepisu jest aromatyczna, ma idealną, kremową konsystencję, ale przed wszystkim znakomicie syci na wiele godzin. Wszystko to zasługa solidnego dodatku kaszy jęczmiennej (inaczej kaszy perłowej lub pęczak). Połączenie zupy z prawdziwków i kaszy może brzmieć niecodziennie, ale jeśli znudziły Ci się klasyczne wersje tego dnia, zdecydowanie warto wypróbować!
Składniki
2 małe cebule
3 l bulionu warzywnego
200 g kaszy jęczmiennej
200 g borowików (oczyszczonych, umytych)
2 małe marchewki
Kawałek selera
Masło do podsmażenia grzybów
100 ml śmietany 18%
majeranek
tymianek
pieprz
sól
pół pęczka koperku
Sposób przygotowania
- Grzyby oraz cebulę pokrój w plasterki i podsmaż na dnie garnka na dużej ilości masła, aż wyparuje woda.
- Całość zalej bulionem warzywnym.
- Dodaj kaszę perłową, marchewkę i seler. Gotuj, aż warzywa zmiękną, a kasza się ugotuje.
- Dodaj przyprawy, a następnie zahartowaną śmietanę.
- Pod koniec gotowania zupę posyp koperkiem.
Zupa z podgrzybków na mleczku kokosowym
Ten przepis na zupę grzybową powinien podpasować przede wszystkim osobom na diecie wegańskiej. Zamiast tradycyjnej śmietanki zupa swój jasny kolor oraz doskonałą kremowość zawdzięcza dodatkowi mleczka kokosowego. Kokos nadaje orientalną nutkę, a w połączeniu z imbirem, czosnkiem i chilli smakuje niemal jak potrawa tajska. Aromatyczne przyprawy sprawiają, że ta zupa z podgrzybków jest idealnym obiadem na chłodne, jesienne wieczory.
Składniki
1 łyżka oleju kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
¼ chili lub 1 łyżeczka srirachy
200 g podgrzybków
1 puszka mleczka kokosowego
2 garście szpinaku
sól i pieprz
sok z 1 limonki lub cytryny
100 g makaronu ramen lub cienkiego makaronu ryżowego
Sposób przygotowania
- Cebulę, czosnek, imbir i chili posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż warzywa, aż zmiękną. Jeśli używasz sosu sriracha to również dodaj go razem z warzywami.
- Oczyszczone grzyby pokrój w plasterki i dodaj do garnka. Podsmaż, aż wyparują soki. Wlej tyle wody (lub bulionu warzywnego), aby przykryć zawartość garnka.
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie wlej mleczko kokosowe i dopraw zupę solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj szpinak (można wcześniej go posiekać) i dokładnie wymieszaj.
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Na dnie misek ułóż makaron. Zalej gorącą zupą i podawaj ją skropioną sokiem z limonki lub cytryny.
Wegańska zupa kurkowa
Wyświetl ten post na Instagramie.Zupa na sierpień - wegańska kurkowa jak u babci 🏡👵🏻💕 przepis w opisie profilu 👆🏻#vegansummer
Kolejny wegański przepis na grzybową w naszym zestawieniu – tym razem na zupę z kurek z dodatkiem sycących ziemniaków. Zamiast mleczka kokosowego mamy tu jednak roślinną śmietankę (do kupienia w większości supermarketów). Możesz ją jednak zastąpić roślinnym mlekiem (najlepiej dla baristów, gdyż są dużo bardziej kremowe). Najlepiej smakuje podana z garścią świeżych ziół: koperku i pietruszki!
Składniki
2 małe cebule lub 1 duża
500 g kurek
olej roślinny do podsmażenia
500 g ziemniaków
1 – 1 ½ litra bulionu warzywnego
½ szklanki tłustego mleka roślinnego lub 2 łyżki tłustej śmietanki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i czarny pieprz
garść posiekanych koperku oraz pietruszki
Sposób przygotowania
- Kurki oczyść, opłucz i pokrój w drobną kostkę.
- Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj cebulę. Smaż przez 1 minutę, następnie zwiększ ogień i na bardzo gorący tłuszcz dodaj kurki.
- Smażyć przez 1 minutę, po czym zmniejsz ogień i dodaj pokrojone ziemniaki. Smaż na niedużym ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Do zrumienionych warzyw stopniowo wlewaj bulion, by zupa nie wyszła za rzadka. Następnie zupę przykryj i gotuj 8 – 12 minut do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
- Na koniec do zupy dodaj mleko, sok z cytryny i posiekane świeże zioła. Dopraw solą oraz pieprzem.
Krem z rydzów z grzankami
Rydze to jedne z najmniej docenianych grzybów leśnych w naszej kuchni. A szkoda! Z rydzów można przygotować bowiem doskonałą zupę krem, która doskonale smakuje w towarzystwie domowej roboty grzanek czosnkowych. Dodatek ziemniaków dodatkowo syci, a gałązka rozmarynu dodana do gotowania nadaje jej aromatu lasu. Jesień zamknięta w garnku z zupą!
Składniki
500 g świeżych rydzów
3 l bulionu (najlepiej wołowego)
1 duża cebula
3 łyżki masła
250 ml śmietanki 30%
3 ziemniaki średniej wielkości
pół pęczka koperku
gałązka rozmarynu
½ pęczka koperku
½ bochenka chleba lub 1 bagietka
3 łyżki oliwy z oliwek
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
Sposób przygotowania
- Rydze umyj, oczyść i pokrój w kostkę.
- Cebulę posiekaj, a następnie podsmaż na dnie garnka na maśle.
- Do podsmażonej na złoty kolor cebuli dodaj rozmaryn i chwilę podsmaż aż puści aromat.
- Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Chwilę podsmaż, a następnie zalej wszystko bulionem. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
- Grzyby podsmaż na maśle na osobnej patelni. Następnie dodaj je do zupy. Gotuj przez około 6-10 minut.
- Zahartowaną śmietanę wlej do zupy, nie zagotowuj.
- Lekko wystudzoną zupę zmiksuj przy użyciu blendera ręcznego.
- Koperek posiekaj i dodaj do zblendowanej zupy.
- Chleb lub bagietkę pokrój w cienkie kromki, a następnie w równą kostkę.
- Przełóż pieczywo do miski, polej oliwą z oliwek oraz obtocz w soli i czosnku.
- Wyłóż grzanki na blachę wyłożoną papierem i piecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze do 200 stopni C, aż grzanki staną się złote.
- Grzanki dodawaj do talerzy z zupą na chwile przed podaniem.
Bulion z suszonymi borowikami
Co się stanie, jeśli do tradycyjnego warzywnego bulionu lub klasycznego rosołu dodamy garść suszonych borowików? Stworzymy fantastyczną zupę, która jest dosłownie synonimem comfort food! Jest tłusto, kolorowo, smacznie i aromatycznie. Jeśli więc szukasz pomysłu na mniej standardowy rosół lub po prostu nie masz co zrobić z ostatnią garścią suszonych grzybów, koniecznie wypróbuj ten przepis na bulion z borowikami.
Składniki
Włoszczyzna
Garść suszonych borowików
3 pomidory malinowe
1 cebula
4 ząbki czosnku
Kawałek selera
Sos sojowy
Ziele angielskie
3 liście laurowe
Sól i pieprz
3 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania
- Grzyby namocz na kilka godzin w wodzie (najlepiej przez całą noc)
- Umytą włoszczyznę zalej wodą i umieść garnek na dużym ogniu. Dodaj przyprawy, grzyby i zagotuj.
- Pomidory, czosnek oraz cebulę pokrój w kostkę, a następnie upiecz w piekarniku przez około 10 minut.
- Przypieczone warzywa oraz olej dodaj do gotującej się włoszczyzny i grzybów.
- Na koniec dopraw solą, pieprzem oraz sosem sojowym.
- Podawaj z ulubionym makaronem: soba lub ryżowym.
Biała zupa z maślaków
Chociaż delikatne maślaki królują zwykle w gęstych, śmietanowych sosach lub czekają na zimę zamarynowane w słoiczkach, równie idealnie nadają się do zupy. Zupa z maślaków dużo bardziej subtelna w smaku niż zupy z innych grzybów, dzięki temu z pewnością posmakuje dzieciom – nawet tym największym niejadkom! Ma gęstą konsystencję i biały kolor, więc świetnie prezentuje się również podana gościom na przyjęciu.
Składniki
500 g świeżych maślaków
2 l bulionu (najlepiej drobiowy, ewentualnie warzywny)
3 łyżki masła
1 średnia lub duża cebula
200 ml śmietanki 30%
Mąka do zagęszczenia zupy (opcjonalnie)
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Maślaki oczyść, umyj pokrój na mniejsze kawałki. Kilka grzybów pozostaw do ozdoby.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na dnie garnka. Kiedy zacznie nabierać złocistego koloru, dodaj maślaki i duś przez kilka minut na niewielkim ogniu, by puściły sok.
- Wlej bulion, a następnie gotuj pod przykryciem przez około pół godziny.
- Do zupy dolej zahartowaną śmietankę oraz przyprawy.
- Jeśli zupa jest zbyt rzadka, dodaj 1 łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszaj.
- Gotową zupę dokładnie zmiksuj przy użyciu blendera ręcznego i ponownie dopraw.
- Odłożone grzyby pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na odrobinie masła.
- Zupę podawaj ozdobioną plasterkami podsmażonych maślaków.
Flaczki z kani na ostro
Nietypowy sposób na flaki? Pożegnaj wersję mięsną i wypróbuj przepis na klasyczne flaki z leśnych kani na ostro! Kanie to duże grzyby o twardych nóżkach, ale przepięknych, rozłożystych kapeluszach. Do przygotowania kaniowych flaków wykorzystuje się wyłącznie kapelusze – doskonale imitują klasyczne mięsne flaczki. W połączeniu z majerankiem oraz dużą ilością ostrej papryki są tak doskonałe, że można się pomylić!
Składniki
10-20 kani
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
kawałek selera
2-3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
masło klarowane do smażenia
kilka ziaren pieprzu
sól
4 łyżeczki majeranku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki imbiru
1 litr bulionu i 1 litr wody
2 łyżki sosu sojowego
2 duże łyżki masła
2-3 łyżki mąki
Sposób przygotowania
- Seler, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce. Pora pokrój na plasterki.
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie wrzuć starte warzywa i podsmaż.
- Ziele angielskie i ziarna pieprzu zmiażdż w moździerzu, a następnie dodaj do smażonych warzyw.
- Kiedy warzywa się zeszklą, dodaj pora i smaż przez kilka kolejnych minut.
- Grzyby opłucz, oczyść i odetnij nóżki oraz wszystkie twarde zgrubienia (do flaczków wykorzystuje się wyłącznie miękkie części). Kapelusze pokrój w plasterki (uważaj, by nie były zbyt cienkie, bo inaczej się rozpadną).
- Na osobną patelnię wrzuć grzyby i dopraw solą, by puściły sok. Podczas smażenia mieszaj je bardzo delikatnie od czasu do czasu.
- Usmażone kanie wrzuć do garnka z warzywami i zalej bulionem oraz około litrem wody.
- Dodaj zupy przyprawy oraz sos sojowy.
- Gotuj pod przykrywką przez około 30 minut od momentu wrzenia.
- Dwie łyżki masła rozpuść na patelni i dodaj mąkę, cały czas mieszając. Uważaj, by nie przypalić mąki. Zasmażka powinna mieć kolor ciemnego złota. Odstaw do wystygnięcia.
- 3 chochle zupy wlej do osobnego rondelka lub kubka i nieco przestudź. Po przestudzeniu dodaj część bulionu do gotowej zasmażki i dokładnie wymieszaj.
- Część zupy z zasmażką dodaj do garnka z gotującą się zupą.
- Podawaj z chlebem – tak, jak tradycyjne flaczki.
Barszcz grzybowy z lanymi kluskami
Barszcz grzybowy to w wielu regionach Polski tradycyjna zupa wigilijna. Nie ma jednak żadnych przeszkód, by wypróbować ją tej jesieni! Ten przepis na barszcz grzybowy sprawdzi się przy większości grzybów leśnych: możesz wrzucić do niego zarówno suszone prawdziwki, podgrzybki, jak i kanie (miękkie części kapeluszy). To, co go wyróżnia, to dodatek domowej roboty lanych klusków, gotowanych bezpośrednio w grzybowym wywarze. Przepis pochodzi z bloga Pularda, a jego tradycja sięga aż czasów przedwojennych.
Składniki
300 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kanie)
włoszczyzna (seler, pietruszka, marchew, cebula)
300 g masła
1 jajko
3 łyżki mąki
Sposób przygotowania
- Grzyby namocz w wodzie przez pół godziny.
- Do garnka wrzuć namoczone grzyby oraz obraną włoszczyznę. Całość zalej 3 litrami wody, dodaj sól i pieprz, a następnie zagotuj aż do zmięknięcia grzybów.
- Pod koniec dodawania dodaj do zupy masło. Grzyby wyjmij z garnka, pokrój w paski, a następnie znów dorzuć do gotującego się wywaru.
- Jajko, mąkę i łyżkę wody połącz i wyrób ciasto.
- Porcje ciasta wlewaj ostrożnie łyżką do cały czas gotującej się zupy grzybowej. Gotuj je przez około 2-3 minut.
- Podawaj w głębokich talerzach, wyławiając kilka kluseczków oraz zalewając całość zupą.
Krem z kurek, dyni i ziemniaków
Prosta i szybka w przygotowaniu zupa z dodatkiem kurek oraz dyni Hokkaido jest kwintesencją smaku jesieni. Po zblendowaniu jest delikatnie kremowa, a dodatek ziemniaków nadaje je przyjemnej gęstości. Jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej zupy dyniowej dla wszystkich fanów kurek. Na szczęście sezon na kurki trwa kilka miesięcy, więc możemy cieszyć się smakiem tej zupy przez niemal pół roku! Idealny przepis dla początkujących.
Składniki
1 czerwona cebula
½ małej dyni Hokkaido
350 g ziemniaków
400 g świeżych kurek
2 łyżki oleju roślinnego
750 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól i pieprz
pęczek świeżej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Kurki opłucz i oczyść.
- Cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na rozgrzanym dnie garnka, aż nabierze złocistego koloru.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię, a następnie smaż przez kilka kolejnych minut i wrzuć na patelnię kurki w całości. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Zalej wszystko bulionem i gotuj przez około 5 minut na średnim ogniu.
- Zmiksuj zupę przy użyciu blendera. Podawaj ze świeżą natką pietruszki oraz kilkoma podsmażonymi na maśle kurkami.
Klasyczna zupa z grzybów leśnych
Na sam koniec pozostawiliśmy przepis na najbardziej klasyczną zupę grzybową z przepisu Ani Starmach. Tradycyjnie podaje się ją z makaronem lub domowej roboty łazankami oraz świeżym tymiankiem. Bez problemu przygotujesz ją z dowolnego rodzaju grzybów, chociaż najlepiej smakuje z podgrzybkami oraz królem grzybów, czyli borowikiem. Warzywny bulion sprawia, że ta zupa grzybowa jest doskonałym pomysłem na jesienny obiad również dla wegetarian.
Składniki
1 kg grzybów leśnych (najlepiej borowiki lub podgrzybki)
2 l bulionu warzywnego
200 ml śmietanki 30%
2 szalotki
2 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka masła
mały ząbek czosnku
sól i pieprz
ulubiony makaron (najlepiej typu łazanki)
Sposób przygotowania
- Grzyby oczyść, umyj, a następnie pokrój w grubą kostkę (jeśli kapelusze są bardzo małe, pozostaw je w całości).
- Czosnek, szalotki, tymianek posiekaj drobno i przysmaż je na maśle na dnie dużego garnka.
- Do garnka dodaj grzyby i smaż przez kilka kolejnych minut.
- Dodaj bulion i gotuj przez chwilę.
- Odlej odrobinę płynu do osobnego kubeczka, wymieszaj ze śmietanką i wlej całość z powrotem do zupy. Gotuj całość przez około 10–15 minut.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Które z tych przepisów wypróbujesz w domu? Daj nam znać w komentarzu!