Kiedy sezon na paprykę w pełni, dobrze jest wycisnąć z tego warzywa, co tylko się da! Papryka to bogactwo witaminy E, B i beta-karotenu, ale przede wszystkim także witaminy C – tak bardzo potrzebnej nam podczas nadchodzącej jesieni. Dziś specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy najlepsze przepisy na paprykę. Będzie doskonała papryka faszerowana w wersji mięsnej oraz wege, przetwory z papryki, obiady, a nawet śniadania z papryką w roli głównej. Warto wypróbować je wszystkie!
Papryka marynowana z miodem
Marynowana papryka (nazywana też papryką konserwową) to królowa polskich stołów podczas zimowych obiadów. Pasuje zarówno do tradycyjnego kotleta mielonego, jak i bardziej nowoczesnych sałatek. Dziś mamy dla Ciebie przepis na coś nieco mniej klasycznego z bloga Środa Gotuje – paprykę marynowaną z miodem. Tak przygotowana papryka zachowuje ostrość octu, ale jest przełamana łagodną słodyczą naturalnego miodu. Co więcej, dzięki temu, że miód nie jest tutaj gotowany, a jedynie podgrzewany, zachowuje wszystkie swoje dobroczynne właściwości. Warto przyrządzić sobie co najmniej kilka takich słoiczków, kiedy sezon na paprykę w pełni.
Składniki
3 kg papryki słodkiej
Zalewa:
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
1 szklanka miodu
2 łyżeczki soli
6 szklanek przegotowanej wody
Do słoiczków:
kawałek liścia laurowego
1 ząbek czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
szczypta ziaren gorczycy
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Cukier, sól, ocet, miód i przegotowaną wodę dodaj do pustego garnka. Powoli podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Zalewa powinna mieć około 45 stopni C – nie może być wrząca.
- Paprykę wydrąż, usuń pestki, wytnij białe przerosty i pokrój na średniej wielkości kawałki.
- Czosnek pokrój na plasterki.
- Papryki ciasno układaj w słoiku. Wrzuć liść laurowy, ząbek czosnku, kilka ziarenek gorczycy, ziela angielskiego i olej. Zalej zalewą, pozostawiając niewielką ilość powietrza na górze.
- Przygotuj w ten sposób każdy słoik (wyjdzie ich około 9).
- Na dno dużego garnka rozłóż ściereczkę. Słoiczki wstaw do góry pokrywką do garnka. Zalej wszystko zimną wodą (tak, aby wystawały pokrywki).
- Zagrzej wodę ze słoikami. Po rozpoczęciu wrzenia, gotuj słoiki przez równo 8 minut. Nie przekraczaj tego czasu, inaczej możesz rozsadzić słoiki.
- Po wyjęciu słoików z garnka ustaw je do góry wieczkiem i odstaw weki do wystygnięcia.
- Najlepiej smakują po minimum tygodniu.
Papryka kiszona
Kiszone warzywa to kulinarny hit ostatnich kilku lat – moda na kiszone ogórki, kiszone buraki, czy kiszoną cebulę trwa w najlepsze. Co powiesz więc na kiszoną paprykę? Cudownie komponuje się z wieloma daniami i jest chętnie wykorzystywanym składnikiem w nowoczesnej kuchni wegańskiej. Można ją jeść zarówno z hummusem i pitą, jak i klasycznym kotletem schabowym. W tym przepisie na kiszoną paprykę mamy też niewielki dodatek płatków chili – gratka dla fanów nieco ostrzejszych smaków. Jest ciekawą odmianą dla zwykłych, znanych nam od lat kiszonych ogórków. Żeby tego było mało – doskonale wpływa na zdrowie naszych jelit, jest bowiem naturalnym probiotykiem!
Składniki
7 średnich lub 9 małych papryk
pół główki czosnku
1 łyżka soli
5 szklanek wody
½ łyżeczki płatków chili
1 kwiat suszonego kopru
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
Sposób przygotowania
- Czosnek, liście, koper i chili wyłóż na dnie słoików.
- Paprykę wydrąż, usuń białe przerosty, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i ułóż ciasno w słoikach.
- Sól rozpuść w wodzie i wystudź, aż woda wciąż będzie dosyć ciepła.
- Zalej ciepłą wodą paprykę i obciąż tak, aby papryka nie wypływała ponad powierzchnię wody (możesz przyłożyć ją np. ciężkim talerzykiem, miską, a nawet wygotowanymi kamieniami).
- Odstaw paprykę do ukiszenia w chłodnym, ciemnym miejscu na około tydzień. Pamiętaj, aby codziennie ją dociskać, by usunąć nadmiar gazu.
- Po upłynięciu tygodnia zakręć słoiki. Tak przygotowana paprykę możesz przechowywać przez około rok.
Papryka faszerowana mięsem
Klasyczna zapiekana papryka faszerowana mięsem jest daniem, które często pojawia się na polskich stołach, gdy trwa sezon na paprykę. W tym przepisie z bloga Przeposy Joli zamiast tradycyjnego mielonego mięsa, proponujemy jednak postawić na kurczaka. Dzięki dodatkowi fileta z kurczaka danie może stać się ulubioną potrawą dzieci. Jest delikatne, lekkie i pyszne – doskonałe dla każdego niejadka. Taka faszerowana papryka z mięsem najlepiej smakuje podawana z ulubionym sosem na zimno (np. czosnkowym) lub na ciepło (np. podgrzana w sosie pomidorowym domowej roboty).
Składniki
3 ½ papryki
400 g fileta z kurczaka
1 cebula
½ cukinii
2 pomidory
100 g ryżu
150 g tartego sera mozzarella
½ pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
ostra i słodka papryka
olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj na miękko.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj drobno pokrojoną cebulę i podsmaż. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj pokrojony na małe kawałki filet z kurczaka, dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, wymieszaj i podsmaż, mieszając przez 8 min.
- Następnie dodaj drobno pokrojoną paprykę i cukinię, podsmaż. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomidory (obrane ze skórki). Podsmaż przez kolejne 2-3 min.
- Ugotowany ryż przełóż do miski, dodaj zawartość patelni, posiekaną natkę pietruszki, 4 łyżki tartej mozzarelli, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- 3 duże, czerwone papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona.
- Połówki papryki napełnij farszem i ułóż na posmarowanej olejem blaszce. Wierzch papryk posyp pozostałym serem mozzarella.
- Blachę z paprykami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie: góra i dół) i piecz przez 40 min.
- Taką zapiekaną paprykę możesz podać z ulubionym sosem (np. pomidorowym lub czosnkowym).
Szakszuka z papryką i chorizo
Szakszuka (lub inaczej shakshuka) to tradycyjne danie kuchni z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Jest aromatycznym połączeniem znanych nam doskonale jajek oraz pomidorów z orientalnymi przyprawami (przede wszystkim dominuje tu kmin rzymski oraz kolendra). Szakszuka to fantastyczna alternatywa dla klasycznych śniadań, ale wystarczy dorzucić do niej swoje ulubione składniki, by stała się świetnym pomysłem na obiad czy kolację dla zabieganych. Tym razem przychodzimy z przepisem na szakszukę z papryką w roli głównej. Dodatek świeżej, chrupiącej papryki oraz kiełbaski chorizo sprawi, że takie danie nasyci na długo.
Składniki
1 puszka pomidorów krojonych
½ łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
1 cała papryka (najlepiej czerwona lub żółta) pokrojona w kostkę
100 g kiełbasy chorizo
4 jajka
sól i pieprz
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
½ mielonych liści kolendry
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
świeża natka pietruszki
suszone płatki chili lub ostra papryka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Cebulę oraz czosnek pokrój w małą kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć na patelnię pokrojoną paprykę. Smaż przez kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu.
- Następnie dodaj na patelnię pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj i smaż, aż kiełbasa wypuści tłuszcz.
- Patelnię zalej pomidorami z puszki, zmniejsz ogień i gotuj, aż woda nieco się zredukuje.
- Na koniec spróbuj sos i w razie potrzeb dopraw do smaku. Jeśli lubisz wersję ostrzejszą, dodaj szczyptę ostrej papryki lub suszonych płatków chili.
- Na patelni zrób w sosie niewielkie dziurki, a następnie wbij do nich jaja. Postaraj się zrobić to tak, aby jaja nie stykały się ze sobą.
- Przykryj patelnię i gotuj pod przykryciem przez około 2 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Na koniec posyp szakszukę odrobiną mielonego kuminu oraz poszatkowaną świeża natka pietruszki. Podawaj od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakuje prosto z patelni!
Paprykowy sos do makaronu
Pomysł na szybki obiad w każdej chwili i o każdej porze roku? Na takie zaskoczenia warto przygotować się zawczasu! Ten przepis na paprykowy sos do makaronu jest doskonałą i przede wszystkim zdrową alternatywą dla gotowych sosów w słoikach, jakie możesz dostać w sklepach. Raz przygotowany może stać w spiżarni i nawet przez rok czekać na swój wielki moment. Jest fantastycznym dodatkiem do makaronu, ryżu, posłuży jako baza do leczo, chilli con carne, zupy czy gulaszu. Przygotuj go zawczasu – najlepiej właśnie teraz, kiedy paprykę możesz dostać za naprawdę niską cenę.
Składniki
5 kg papryk
1 główka czosnku
7 sztuk papryczki chilli
7 ziarenek ziela angielskiego
7 liści laurowych
1 duży słoik passaty pomidorowej
¾ szklanki octu
1 szklanka oliwy lub oleju rzepakowego
3 łyżki soli
2,5 szklanki cukru
Sposób przygotowania
- Paprykę zmiel przy użyciu maszynki lub w rozdrabniaczu – nie musi być gładką pastą.
- W garnku umieść wszystkie składniki i gotuj je przez około 45 minut. Sos powinien lekko się zredukować.
- Przełóż sos do słoików, a następnie zagotuj przez około 15 minut w garnku z wodą.
- Słoiki studź odwrócone wieczkiem do góry.
- Gotowy sos możesz podawać z ulubionym makaronem, ryżem lub chlebem. Wystarczy dodać do niego świeże warzywa i ulubione mięso.
Papryka faszerowana wege
Ta wersja faszerowanej papryki powinna przypaść do gustu szczególnie osobom na diecie wegetariańskiej (ale i nie tylko!). Połączenie chrupiących warzyw, słonej fety oraz sycącej komosy ryżowej jest nie tylko przepyszne, ale również bardzo zdrowe. Wszystko to dzięki właśnie komosie ryżowej (nazywanej też quinoą) – ta niepozorna roślina jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera też witaminę E, witaminy z grupy B, magnez, mangan, wapń, żelazo czy miedź. Jest prawdziwym superfoods. Dobrze więc zadbać o jej dodatek w swojej diecie szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność naszego organizmu potrzebuje małego wzmocnienia.
Składniki
5 dużych czerwonych papryk
1 duża cukinia lub 1 mała cukinia i 1 mały bakłażan
pół puszki krojonych pomidorów
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
sól, pieprz, bazylia, oregano
świeże zioła: kolendra, bazylia lub natka pietruszki
100 g komosy ryżowej
oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania
- Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Cukinię i bakłażana wydrąż z gniazd nasiennych, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek pokrój. Podsmaż na oliwie z oliwek.
- Kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj na patelnię cukinię oraz bakłażana i smaż przez kolejne 4-5 minut. Warzywa powinny nieco zmięknąć.
- Do podsmażonych warzyw dodaj puszkę pomidorów i przyprawy, a następnie zagotuj aż do zredukowania wody.
- Gotową mieszankę dodaj do ugotowanej komosy ryżowej. Do farszu dorzuć pokrojoną w kostkę fetę, a także świeże zioła.
- Papryki rozetnij tak, aby wyciąć górną „czapeczkę”. Wnętrze papryk delikatnie wydrąż i dokładnie usuń nasiona oraz białe zgrubienia.
- Wydrążone papryki gotowym farszem, przykryj folią aluminiową i wyłóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Leczo z kiełbasą
Któż z nas nie kocha leczo? Aromatyczne, jednogarnkowe i proste w wykonaniu leczo to potrawa wręcz doskonała – robi się je szybko, można je dowolnie modyfikować (np. przez dodanie ulubionego mięsa czy zamienienie go np. na wegańskie tofu), a smakuje doskonale zarówno ze zwykłym chlebem, ryżem, jak i kaszą. Tym razem przychodzimy do Ciebie jednak z przepisem na leczo w wersji tradycyjnej, czyli z dużą ilością papryki w różnych kolorach, pieczarkami oraz kiełbasą. Będzie smakować doskonale wszystkim wielbicielom kulinarnej klasyki!
Składniki
2-3 pętka kiełbasy (najlepiej wiejskiej lub węgierskiej)
1 cebula
2 ząbki czosnku
8 pieczarek
1 czerwona papryka
½ papryki żółtej i ½ papryki zielonej
2 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 kg świeżych pomidorów
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
świeża natka pietruszki
bagietka do podania
Sposób przygotowania
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Pieczarki pokrój w kostkę. Pomidory natnij i zalej wrzątkiem, a następnie obierz i pokrój na drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w półplasterki.
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną kiełbasę, do momentu aż zacznie się rumienić. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaży 15 sekund, po czym dodaj pokrojone pomidory, pokrojoną paprykę, pieczarki.
- Całość smaż przez 5 min. Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy. Duś bez przykrycia przez 20-30 min, aż warzywa będą miękkie, a sos nieco odparuje
- Leczo podawaj z bagietką lub ryżem, posypane świeżą natką pietruszki.
Zupa paprykowa
Zupa krem z papryki to jedno z tych dań, które po prostu trzeba przygotować każdej jesieni. Obok klasycznej zupy dyniowej jest prawdziwą kwintesencją zakończenia lata. Chociaż można przygotować ją w wersji tradycyjnej (czyli z surowych papryk), my polecamy poświęcić jej nieco więcej czasu i wcześniej paprykę upiec w piekarniku. Pieczona papryka staje się jeszcze słodsza, przesiąka aromatem przypraw i nadaje zupie doskonałej, kremowej konsystencji. Taka zupa paprykowa smakuje najlepiej podana z niewielką ilością kwaśnego jogurtu greckiego oraz w towarzystwie świeżych ziół (koniecznie wypróbuj ją z kolendrą!).
Składniki
4 papryki (czerwona, pomarańczowa, żółta)
4 łodygi selera naciowego
4 ząbki czosnku
4 łyżki jogurtu greckiego
2 puszki pomidorów po 400 g
1 łyżka oliwy z oliwek
800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Umyj warzywa. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na duże kawałki przypraw solą i pieprzem, dodaj ½ łyżki oliwy.
- Wszystko razem wymieszaj i piecz 20 minut.
- Podczas pieczenia papryki do garnka dodaj ½ łyżki oliwy, pokrojony seler i czosnek.
- Duś około 5 minut mieszając. Dodaj pomidory i gotuj około 5 minut.
- Następnie dodaj bulion i paprykę i gotuj kolejne 5 minut.
- Po tym czasie całość zmiksować na gładki krem
- Nalej zupę do miseczek i udekoruj jogurtem i świeżymi ziołami.
Placki paprykowe
Ciekawa alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych lub placków z cukinii? Te wegańskie placuszki paprykowe są bardzo prostym w przygotowaniu i jednocześnie efektownym daniem, które zachwyci kubki smakowe nawet tych najbardziej wybrednych. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, solidnej patelni oraz blender (najlepiej blender kielichowy). Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, zamień mąkę pszenną na mąkę ryżową. Jeżeli z kolei nie jesteś weganinem, spróbuj nieco urozmaicić przepis, dodając odrobinę pokruszonego sera feta. Najlepiej smakują zjedzone od razu z patelni.
Składniki
Dla jednej osoby:
½ papryki + ¼ papryki do podania
1 cebula
4 łyżki mąki pszennej
70 g naturalnego tofu
sól, pieprz i mielony czosnek
kilka łyżek wody
oliwa do smażenia
kwaśna śmietana (w wersji wegańskiej sprawdzi się wegańska śmietana lub jogurt)
Sposób przygotowania
- Do blendera wrzuć mąkę, tofu, półskrojonej na małe kawałki, pokrojoną paprykę oraz wszystkie przyprawy.
- Dolej nieco wody i blenduj na gładką masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej nieco wody. Masa powinna być nieco lejąca, ale nie płynna (powinna przypominać tradycyjną masę na amerykańskie pankejki).
- Pozostałą cebulę oraz paprykę poszatkuj na drobną kosteczkę i dodaj do gotowej masy. Nie blenduj. Odłóż masę na 5 minut.
- Rozgrzej patelnie z niewielką ilością oliwy.
- Gdy patelnia się nagrzeje, zmniejsz moc na średnią i nakładaj małe, cienkie placuszki. Smaż je kilka minut i przewróć na druga stronę.
- Gotowe placuszki odsącz na ręczniku papierowym.
- Podawaj z kwaśną śmietaną oraz świeżą papryką.
Zupa gulaszowa z papryką
Inspirowana kuchnią węgierską zupa gulaszowa od Karola Okrasy dla Kuchni Lidla to połączenie tradycji z nowoczesnością. Łączy w sobie smaki węgierskiej kuchni (czyli wołowe mięso, ziemniaki i duże ilości papryki) z delikatnym twistem w postaci skórki z cytryny oraz świeżego imbiru. Warto poświęcić jej nieco więcej czasu niż zwykłym zupom. Im dłużej będziesz gotować zupę gulaszową, tym bardziej aromatyczna się stanie, odwdzięczając się doskonałym smakiem.
Składniki
1 kg gulaszu wołowego lub wieprzowego
10 g kminku, roztartego w moździerzu
3 średnie cebule, pokrojone w kostkę
300 g ziemniaków
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
50 g mąki pszennej
20 g masła
3 czerwone papryki
5 g ostrej papryczki w proszku
20 g świeżego imbiru
3 liście laurowe
1 cytryna
5 g słodkiej papryki w proszku
olej do smażenia
sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 190°C.
- 3 papryki polej niewielką ilością oleju, natrzyj, a następnie połóż na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
- Włóż do piekarnika i piecz przez około 25 min. (aż zacznie pękać na niej skórka).
- Następnie paprykę wyjmij z piekarnika, owiń folią aluminiową i odstaw.
- Kminek rozetrzyj w moździerzu. Mięso przełóż do naczynia, dodaj sól, kminek, biały pieprz i niewielką ilość mąki. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy, następnie wrzuć mięso, smaż. Kawałki mięsa muszą być dość dobrze przesmażone. Przełóż je do garnka (tłuszcz ze smażenia mięsa pozostaw na patelni), zagotuj.
- Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Na patelnię, na której wcześniej smażyłeś mięso, dodaj olej słonecznikowy, wrzuć cebulę i czosnek, a następnie podsmaż, cały czas mieszając.
- Do cebuli i czosnku zetrzyj wcześniej sparzoną skórkę cytryny (do smaku), wymieszaj.
- Na patelnię ponownie dolej olej słonecznikowy, ostrą paprykę w proszku i część przygotowanej słodki papryki w proszku. Podduś całość.
- Imbir pokrój na plasterki i dodaj na patelnię razem z 3 listkami laurowymi.
- Przerzuć mięso z garnka na patelnię, dopraw niewielką ilością słodkiej papryki. Całość przełóż do garnka, zalej (tak żeby przykryć mięso) wodą i gotuj pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
- Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, przełóż do miseczki.
- Paprykę odwiń z folii, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ziemniaków.
- Kiedy mięso będzie miękkie, do garnka dodaj ziemniaki i paprykę. Ziemniaki gotuj do miękkości.
- Na patelni zrób zasmażkę – do rozpuszczonego na patelni masła dodaj pozostałą słodką paprykę i pozostałą mąkę – smaż na wolnym ogniu kilka minut. Wymieszaj.
- Zasmażkę dodaj małymi partiami do gulaszu.
- Podgotuj kilka minut. Podawaj z natką pietruszki do dekoracji. Najlepiej smakuje podawana z bagietką lub chlebem.
Które z tych przepisów wypróbujesz w domu? Daj nam znać w komentarzu!