Fine food and dining, czyli kilka słów o "fine diningu"

Od kilku lat obserwujemy w Polsce rozkwitający trend w obszarze "fine diningu". To pojęcie oznacza filozofię przyrządzania i serwowania dań w restauracjach oraz kulturę celebrowania jedzenia. Liczą się zarówno nietuzinkowe rozwiązania i kreatywne kompozycje potraw, jak i profesjonalny serwis kelnerski, atrakcyjna lokalizacja i elegancki wystrój wnętrza restauracji. Jednak przede wszystkim "fine dining" to wspólne spędzanie czasu, świadoma degustacja, komentowanie oraz podziwianie kulinarnych dzieł.

Jedz pięknie i pysznie

Dania w stylu "fine diningowym" są wykonywane przez wyjątkowo utalentowanych ludzi, którzy są nie tylko kucharzami, ale również prawdziwymi artystami. Powstają z najlepszej jakości produktów, które często są niedostępne dla zwyczajnego konsumenta. Zespół kucharzy przygotowuje potrawy z dbałością o każdy szczegół przy wykorzystaniu unikalnych technik gotowania. Cechą charakterystyczną takich dań są misternie ułożone składniki, niezwykle estetyczny sposób podania i stosunkowo małe degustacyjne porcje. To wszystko przekłada się na efekt finalny dania, które zachwyca wyglądem, strukturą, finezyjnym podaniem oraz wyrafinowanym smakiem.

"Fine dining" - liczy się każdy detal

"Fine dining" to przygoda dla ciała i ducha, której nie da się odtworzyć w domu. W tej idei najważniejszy jest detal. To każdy najdrobniejszy element tego rytuału musi być dopracowany do perfekcji co sprawia, że Gość otrzymuje na talerzu prawdziwe, kulinarne dzieło sztuki - od spójnej kompozycji dania po odpowiednio dobraną zastawę oraz aranżację stołu. Niezwykle istotnym uzupełnieniem jest wykwalifikowana oraz kompetentna obsługa kelnerska, która odsłania przed Gośćmi tajemnice potraw. Dzięki ich doświadczeniu Gość nabywa wiedzę o określonych produktach, poznaje ciekawostki kulinarne oraz poszerza swoją świadomość konsumencką. Podczas degustacji wspaniałej przygodzie towarzyszy walor edukacyjny.

Fine Dining po polsku

"Fine diningu" po polsku

Do Polski idea "fine diningu" przywędrowała dopiero w latach 80 i 90 XX wieku. To wtedy wzrosła popularność spotykania się w restauracjach, choć to zjawisko dotyczyło głównie zamożnej części społeczeństwa, którą reprezentowali ludzie sztuki i mediów, politycy i przedsiębiorcy. Prekursorem "fine diningu" w Polsce jest Wojciech Modest Amaro, który przez kilka lat szefował restauracji "Amber Room" w Klubie Polskiej Rady Biznesu, a następnie otworzył autorski koncept "Atelier Amaro". Jego restauracja w 2013 roku otrzymała pierwszą w historii naszego kraju Gwiazdkę Michelin, która jest marzeniem restauratorów na całym świecie.

Spektakl i uczta w jednym - przeżyj coś wyjątkowego!

Jeżeli jesteś entuzjastą dobrego jedzenia, doceniasz kreatywność na talerzu, lubisz poszerzać horyzonty i poznawać nowe smaki to zdecydowanie "fine dining" jest dla Ciebie!

Kontakt

Formularz kontaktowy

Masz pytania i chcesz dowiedzieć się więcej o Fine Diners?

Napisz do nas

Zapisz
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookies
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli odmówisz korzystania z plików cookie, ta strona internetowa może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Zaakceptuj wszystkie
Odrzuć wszystkie
Czytaj więcej
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Akceptuję
Odrzuć
Snowplow
Akceptuję
Odrzuć
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
Facebook
Akceptuję
Odrzuć
Google
Akceptuję
Odrzuć
Quantcast
Akceptuję
Odrzuć
Unknown
Unknown
Akceptuję
Odrzuć